luni, 9 noiembrie 2015

NEVOIA DE DOVEZI

... pare sa fie viscerala.

Justitia are nevoie de dovezi. Omul poate insa sa le manipuleze astfel incat dovezile sa nu existe ori sa fie necloncudente! Omul cu firea lui versatila, accepta doar relele!
Teoretic certitudinile se construiesc pe dovezi. Practic dovezile pot exista si totusi pot fi ignorate, nevazute, neluate in seama!

Nu cred ca  Mantuitorul, numindu-i "neam viclean" pe cei care cereau dovezi pentru a crede in El, se refera doar la iudeii care nu l-au perceput ca fiind Messia, ci la un anume tip de om, pe care il gasim in toate nationalitatile!
Nu numai iudeii au cerut dovezi lui Dumnezeu ci, pana astazi, tot omul necredincios. 
Caci oamenii isi leaga necredinta in Dumnezeu de asta!  
Pentru cine crede... dovezile sunt permanente si la tot pasul, pentru cine nu... nu exista argumente, totul devenind neverosimil, pana si minunile cele minunate!
Dubiul insa se insinueaza fara nici o opreliste, dar niciodata pro ci... contra! Caci daca cineva iti sopteste la ureche ca ai fost inselat, crezi asta si fara dovezi, dar daca iti spune ca Dumnezeu te poate ajuta daca crezi in El... vrei dovezi!
Suntem asadar manipulabili spre rau si, fara convingeri clare, izvorate din morala si principii sanatoase, devenim doar o masa de manevra, oricat ne-am crede noi de ... independenti si liberi!

Luca XI, 29-33.
Iar îngrămădindu-se mulţimile, El a început a zice: Neamul acesta este un neam viclean cere semn dar semn nu i se va da decât semnul proorocului Iona.
Căci precum a fost Iona un semn pentru Niniviteni aşa va fi şi Fiul Omului semn pentru acest neam.
Regina de la miazăzi se va ridica la judecată cu bărbaţii neamului acestuia şi-i va osândi, pentru că a venit de la marginile pământului, ca să asculte înţelepciunea lui Solomon şi, iată,
mai 
mult decât Solomon este aici.
Bărbaţii din Ninive se vor scula la judecată cu neamul acesta şi-l vor osândi, pentru că s-au pocăit la propovăduirea lui Iona şi, iată,mai mult decât Iona este aici. Nimeni, aprinzând făclie, nu o pune în loc ascuns, nici sub obroc,ci în sfeşnic, ca aceia care intră să vadă lumina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu