sâmbătă, 19 martie 2016

FARISEISM

Cand am fost in Israel, am bagat de seama ca, de vineri seara si pana duminica in zori, in hotel, ascensoarele erau actionate si prin mesaj vocal!
Evident evreii se aflau in Sabat. 
Nimic de zis. Pana la urma sabatul are in el o intreaga teologie a timpului, celebrand odihna lui Dumnezeu dupa ce a terminat de facut lumea. 
Din punct de vedere al cultului, evreii,  prin sabat , ca teologie, nu numai ca respecta creatia si odihna divina, dar se identifica cu  Dumnezeu, traind speranta eshatologica. 

Numai ca Legea a suferit bizare interpretari, iar asa-zisii evrei ortodocsi cad adesea in deriziune!
Astfel in cazul pomenit de mine, daca, incepand de sambata seara, evreii cand intra in ascensor ... nu apasa pe buton ci comanda etajul vocal, este pentru ca... nu este voie sa faci nimic cu mana in timpul sabatului, cand, practic, nu ar trebui sa faci nimic altceva in afara de rugaciuni! 
Totusi ei se misca, traiesc si pentru asta au gasit si mijloacele tehnice de a o face, respectand vechile precepte ale legii privind sabatul! Absurditatea la care a fost adusa Legea lui Moise este evidenta si pare ca nimic nu s-a schimbat din vremea lui Iisus, care a reclamat-o de cate ori a avut ocazia, evidentiind forma fara fond a cultului fariseilor!

Aceasta introducere, cam lunga, are ca scop  ideea ca Postul ar putea fi cam acelas lucru cu... actionarea vocala a ascensorului, daca  el nu este insotit de o indreptare a firii, de o schimbare in interior!
Daca nu incercam sa fim mai buni, mai amabili, mai toleranti, atenti la cei din jur, milostivi si iertatori... e ca si cum am proceda asemenea fariseilor!
Si atunci nu mai e cazul sa spunem ca tinem post ci... mai curand  cura!

Toti avem ceva de indreptat,  de la a ne controla atitudinea la volan, in trafic, la felul in care ne purtam cu cei pe care nu-i iubim, nu-i apreciem...

Perioada aceasta este una de curatire. Dar degeaba ne curatam casele si... colonul, daca nu ne curatam sufletele, constiintele, comportarea!

Nevointa consta in aceea de a evita sa facem precum fariseii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu