miercuri, 23 martie 2016

NEVOIA DE A FI IUBIT

Dintre toate nevoile omului, in afara celor fiziologice, singura cu adevarat importanta, esentiala, este nevoia de a fi iubit!
Orice om isi doreste, mai inainte de orice, sa fie iubit!

Toate celelalte cautari si doriri, nu sunt decat mijloace de a obtine mai usor, mai repede sau mai sigur... iubirea!
Dar, din nefericire, desi toti iubesc, sau cred ca iubesc, pe cineva, nu toti oamenii ajung sa fie iubiti!

Interesant este ca nici banii si nici puterea - socotite primordiale - nu te ajuta sa fii iubit asa cum vrei, cum visezi! Pentru ca visul omului este sa iubeasca si sa fie iubit in mod concomitent, singular si desavarsit! 

A iubi nu inseamna, din nefericire, neaparat si a fi iubit!

Dumnezeu ne iubeste pe toti - fie ca suntem iubiti sau nu, frumosi sau urati, buni sau rai, merituosi sau detestabili!
Si, ca o chezasie a iubirii Sale, si-a trimis Fiul sa ne salveze sufletele de noi insine!
L-a trimis sa se faca om, sa sufere ca un om, sa cunoasca iubirea si ura omeneasca, sa simta umilinta si tradarea ca un om si sa moara, simtind durerea in carnea sa de... om!  
Prin sacrificiul Sau ne-a dovedit imensa Sa iubire si ne-a aratat ca tot ce vrea El de la noi este... iubire! 
Pe Dumnezeu trebuie sa ajungem sa Il iubim - desi El nu are nevoie de iubire si slava din partea noastra! Noi suntem insa cei care avem nevoie de asta! Si Sf Apostol Pavel explica asa de bine...

Celelalte conditii, asezate in legi... deriva tot din puterea iubirii!
Caci nimic nu este mai sublim decat sa iubesti si sa fii iubit! 
Daca nu exista un echilibru perfect intre a iubi si a fi iubit, rezultanta nu poate fi a iubi cu credinciosie (adica cu fidelitate), deplin si din toata fiinta ta, ci doar a suferi!

Grecescul ”Agape", folosit in Noul Testament cand e vorba de iubirea dumnezeiasca, ramane cuvântul explicit care defineste iubirea perfecta, acea iubire gata de sacrificiu, iubirea necondiţionată. Este iubirea pe care Dumnezeu o asteapta de la noi, iubirea ca raspuns al iubirii Sale!
Acest tip de iubire sta in vointa noastra si este o decizie, o optiune!
Iubirea cuprinsa de semantica lui agape este dragostea rationala, care este indusa in primul rand de calitatile celui iubit. Ea nu este nici arzatoare, nici pasionala, nici tandra, nici instinctiva si nici calculata in minte ori interesata
Ea se naste doar din convingerea ca cel iubit e cel care merita iubirea deplina.
Pe Dumnezeu nu poți să-L iubești oricum; nici  pasional, că nu-i fizic, nici ca pe un prieten, nici macar ca pe un membru al familiei!  "Pe Dumnezeu trebuie să-L iubești mai mult, până la jertfelnicie, și să-L iubești absolut si dezinteresat."  spunea un preot pe care l-am ascultat o data.
Acesta ar trebui sa fie raspunsul nostru la iubirea Lui!


Şi nimeni nu s-a suit în cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer. Şi după cum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului, Ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea. Ioan 3, 13-17

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu