marți, 9 ianuarie 2018

ASTAZI DESPRE INTELEPCIUNEA DE A STI PE CINE SA IUBESTI

Pe vremea cand lucram intr-un institut de cercetari medicale, am asistat la un conflict penibil iscat intre un doctor si una dintre asistente care se pregatea sa-si insoare baiatul. Doctorul o dojenea pe viitoarea soacra pentru ca a fost de acord cu casatoria, fata fiind dintr-o familie cu o traditie genetica cu suferinta hepatica grava!
M-a socat discutia dar cu varsta am inteles mai bine!

Sfântul Ioan Gură de Aur, in Omilii la Facere, zice: „Gândește-te câtă grijă aveau cei vechi! Când își însurau copiii, nu umblau după bani, după multă bogăție, după robi, după atâtea hectare de pământ; nu căutau frumusețea din afară, frumusețea chipului fetelor, ci frumusețea sufletului și purtări frumoase.” 

Poate ca pare arhaic fragmentul de mai sus dar... o revenire la cele de odinioara poate ne-ar scuti de suferinte, complicatii, divorturi, drame!

Am un vecin, medic genetician, cercetator. De curand mi-a explicat ultimile lui descoperiri. 
Astfel un soarice, care a suferit o agresiune grava la un moment dat, in momentul in care procreeaza transmite frica de agresiune puiului sau. 
Si nu vorbim de o femela in gestatie ci de un soricel care s-a batut candva cu un alt soricel! 
Asta vine sa ne spuna ca in ADN.ul nostru se inscrie TOT ce facem! Devine deci importanta si ascendenta si descendenta cand avem de gand sa facem copii! 

Ce rost mai are sa ne intrebam, cu furie uneori, cum poate Dumnezeu sa ingaduie ca un copil nevinovat sa fie bolnav de cancer ?
Noi si numai noi ne construim si trebuie sa ne asumam consecintele alegerilor noastre! 
Domnul a creeat sistemul!  Restul ne apartine! 
Mai face si minuni, cand e vorba de cei care stiu sa-i ceara ajutorul! 
In rest... fiecare poarta crucea pe care si-a ales-o! 
Si, este evident, ca suntem victimele  propriilor noastre slabiciuni!

„În vremea aceea, apropiindu-se fariseii de Iisus, Îl întrebau, ispitindu-L, dacă este îngăduit unui bărbat să-și lase femeia. Iar El, răspunzând, le-a zis: Ce v-a poruncit vouă Moise? Iar ei au zis: Moise a dat voie să-i scrie carte de despărțire și să o lase. Și, răspunzând, Iisus le-a zis: Pentru învârtoșarea inimii voastre v-a scris porunca aceasta; dar, de la începutul făpturii, «bărbat și femeie i-a făcut» Dumnezeu. «De aceea, va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va alipi de femeia sa și vor fi amândoi un trup»; așa că nu mai sunt doi, ci un trup. Deci, ceea ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă. Dar în casă ucenicii L-au întrebat iarăși despre aceasta. Și El le-a zis: Oricine va lăsa pe femeia sa și va lua alta săvârșește adulter cu ea. Iar femeia, de-și va lăsa bărbatul ei și se va mărita cu altul, adulter săvârșește.” MARCU 10: 2-12

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu