luni, 8 ianuarie 2018

SMINTEALA

Din nefericire omul nu isi face rau numai lui insusi ci si celor din jur. Traim in comunitate si asta inseamna, intr-un anume fel, un schimb continuu si inevitabil de informatii si sentimente - bune sau nu.

In evanghelia de azi se vorbeste despre sminteala si despre faptul ca de ea e necesar sa ne pazim cu orice pret.

Cand am citit textul mi-a venit in cap Face-Book-ul 
Cei care posteaza pe FB sunt din start niste smintitori. 
Nu numai ca se expun, ceea ce inevitabil starneste invidia celorlalti, dar mai si machiaza realitatea.
Pozele se retusaza, zambetul este pentru imagine, comentariile sunt aiurea - fie fals-amabile, fie pline de venin... in fine, nebunie curata.

Smintirea celorlalti nu face bine deloc. 
Starnind invidia nu facem decat sa atragem undele negative ale gandurilor celor invidiosi, iar indrumand pe ceilalti pe cai gresite mai rau decat atat!
Ce bine ne-ar sta sa fim mai cuminti! Binele, succesul sunt asa de trecatoare azi incat par doar cantec de Iele!

Ceea ce azi invidiem poate deveni maine amintire sau o jertfa viitoare!  Apoi in spatele fericirii cuiva poate sta o biblioteca intreaga cu carti de rugaciuni planse si citite din scoarta in scoarta... sau nenumarate pacate grele!  Caci totul se mosteneste - si raul si smerenia! Omul jinduieste doar dupa binele trait de altii nu si dupa jertfele ce-l insotesc!

Sa te lasi smintit, ca si sa smintesti pe altul, constituie un pacat care, desi nu s-ar zice, este frate cu crima!
Da-ne, Doamne, putere!
  
„Zis-a Domnul: Cine va sminti pe unul din aceștia mai mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă și-ar lega de gât o piatră de moară și să fie aruncat în mare. Și, de te smintește mâna ta, taie-o, că mai bine îți este să intri ciung în viață decât, având amândouă mâinile, să te duci în gheena, în focul cel nestins, unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Și, de te smintește piciorul tău, taie-l, că mai bine îți este ție să intri fără un picior în viață decât, având amândouă picioarele, să fii azvârlit în gheena, în focul cel nestins, unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Și, de te smintește ochiul tău, scoate-l, că mai bine îți este cu un singur ochi să intri în Împărăția lui Dumnezeu decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului, unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Căci fiecare (om) va fi sărat cu foc, după cum orice jertfă va fi sărată cu sare. Bună este sarea; dacă însă sarea își pierde puterea, cu ce o veți drege? Aveți sare întru voi și trăiți în pace unii cu alții. Și, ridicându-Se de acolo, a venit în hotarele Iudeei, de cealaltă parte a Iordanului, și mulțimile s-au adunat iarăși la El și iarăși le învăța, după cum obișnuia.”
MARCU 9: 42 - 50; 10: 1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu