duminică, 21 ianuarie 2018

DUMINICA LUI ZAHEU

Azi este duminica lui Zaheu!

Zaheu, functionar al administratiei romane, neiubit de lume (ca toti vamesii) si pe deasupra  mic de statura cum era, nu ar fi indraznit sa fie in ziua aceea mai mult decat ... curios!
Dar Domnul l-a vazut cocotat in sicomor si... a ales sa intre in casa lui, rasplatindu-i curiozitatea si indrazneala de a-si fi calcat  mandria sa de om al puterii, urcandu-se intr-un pom - ca orice amarat, cu riscul de a deveni ridicol - si asta doar ca sa-L vada pe Mantuitorul!
Si ce bucurie o fi fost pe Zaheu, pacatos si el ca si mine, sa fie onorat de omul cel mai sfant al momentului si al tuturor timpurilor! Si, in timp ce lumea comenta ca Iisus sta la masa cu vamesii si pacatosii, simtind ca Domnul l-a gasit si l-a ales pe el, s-a smerit in sinea sa si a promis jertfa! 
Domnul nu l-ar fi ales daca nu ar fi citit in inima lui!

Sau, cum spunea, parintele Galeriu intr-o predica:
"De aceea a zis acel intelept: “Tu nu M-ai cauta daca nu M-ai fi gasit!” Dar, mai adanc decat “nu M-ai fi gasit” este Nu M-ai cauta daca Eu n-as fi in tine”.

Zaheu era doar curios, voia sa-L vada pe Iisus.
Surprins ca Acesta l-a remarcat si ii stia si numele, sfarseste prin a fi coplesit de onoarea de a-L avea oaspete, tocmai el, pacatosul si detestatul semenilor sai!
In acel moment s-a produs transformarea lui, concretizata in pocainta!
Si Domnul l-a mantuit!

Fiecare din noi e un Zaheu, ducandu-ne ca si el pacatele proprii.

"Toti pacatosii din toate veacurile au fost primiti si au intrat in imparatia cerurilor. Dar au intrat aceia care au lucrat pocainta, care si-au cunoscut pacatele si prin dreptate si osteneala s-au spalat de ele, caci fara pocainta nu s-a mantuit nimeni din cei ce au cazut, mai ales in pacate grele.
Cu cat avem de suferit mai mult, de luptat mai mult, cu atat suntem mai bagati in seama de Dumnezeu si la vreme potrivita el ne trimite ajutorul Sau. 
Cand vede ca noi am facut tot ceea ce ne sta in putinta si nu mai putem face nimic, atunci intervine El cu puterea Sa dumnezeiasca.
Asa s-au luptat inaintasii nostri, sfintii nostri parinti, sfintii pe care-i praznuim, sfintii mucenici."

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, care ai venit in lume sa mantuiesti pe cel pierdut si ratacit, da-ne si noua pocainta lui Zaheu, recunostinta lui si intoarce-ne pe calea Ta cea buna ca sa fim cu Tine si aici si in ceruri, in vecii vecilor. Amin.

Luca 19, 1-10
In vremea aceea trecea Iisus prin Ierihon și, iată, un om bogat cu numele Zaheu, care era mai-mare peste vameși, căuta să vadă cine este Iisus, dar nu putea de mulțime, pentru că era mic de statură. Și alergând el înainte, s-a suit într-un sicomor ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă. Și când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, a zis către el: Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta. Și a coborât degrabă și L-a primit, bucurându-se. Și, văzând, toți murmurau, zicând că a intrat să găzduiască la un om păcătos. Iar Zaheu, stând înaintea Domnului, I-a zis: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Și a zis către el Iisus: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, pentru că și acesta este fiu al lui Avraam. Căci Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu