duminică, 14 ianuarie 2018

DUMINICA CELOR 10 LEPROSI

Pericopa evanghelica de azi ne pune iarasi sa ne privim in oglinda si sa ne intrebam in ce masura stim sa Ii multumim lui Dumnezeu pentru ceea ce ne da!  
Toti cei 10 leprosi au primit vindecarea si asta negresit pentru ca au crezut ca Dumnezeu le-o putea da! Nu se pune asadar in discutie credinta lor. 
Dar numai unul se prosterneaza inaintea Domnului multumindu-I cu recunostinta!
Procentul este acelasi si azi caci cei 9, care bucurosi sa fie vindecati si-au vazut  de drum, uitand sa multumeasca vindecatorului, ii reprezinta pe aceia dintre noi care se aseaza cu umilinta la rugaciune doar la vreme de incercare, uitand apoi de binele facut de Dumnezeu!
Ori cu Domnul ar trebui sa fim in legatura permanenta, mereu plini de recunostinta pentru toate - si pentru cele bune ca si pentru cele care, la o prima vedere, ne intristeaza ! 
Pentru ca de la Domnul bune sunt toate!
Tot ceea ce petrecem in viata este spre cladirea si cresterea noastra! Chiar daca ne este greu sa vedem in vreo intristare binele, in timp si cu rabdare... toate ajungem a le intelege!
Ar trebui sa reflectam mai des si sa ne mobilizam spre a fi capabili sa Ii multumim lui Dumnezeu si pentru incercari?
Evident ca pare confortabil sa ne rugam, sa cerem, sa primim ceea ce am cerut si chiar sa zicem un "Multumesc, Doamne!"  
Dar fidelitatea noastra fata de EL ne este adesea pusa la incercare. Si atunci cum reactionam?
Chiar daca nu intelegem de ce ni se intampla anumite lucruri, credinta noastra ar trebui sa ne asigure ca toate cele prin care trecem sunt de la Dumnezeu spre binele nostru. Si nu ne ramane decat sa aflam asta lasand timpul sa ne arate in ce fel!
Apoi Cel care ne da durerea, incercarea, ne va da si puterea de a o duce, de a o depasi! 
Stiind asta, reactiile noastre vor fi diferite si in noi se va dezvolta o putere nebanuita care ne va ajuta sa ne redresam, sa ne ridicam, sa ne impacam cu toate si mai ales sa crestem duhovniceste!
Si in acest fragment evanghelic, ca si in multe altele in care Mantuitorul a facut lucruri miraculoase, intalnim aceeasi fraza: "Credinta ta te-a mantuit!" 
Nu exista asadar minuni decat pentru cei care cred in ele!
Sus, pe Muntele Tabor, in biserica unde lumea vine sa se inchine, exista o icoana considerata facatoare de minuni!
De fapt este fotografia unei icoane vechi,  care a scapat miraculos de la distrugere, in vremea prigoanelor, fiind pusa intr-un recipient si aruncata in mare. Bucata aceea de hartie e considerata facatoare de minuni pentru cine? Pentru cei care gasesc in ea mesajul lui Dumnezeu! 
Minunea este o conlucrare, o impreuna lucrare a noastra cu Dumnezeu! 
Daca nu avem duhul credintei, Domnul nu poate face nimic pentru noi , lumina minunilor fiindu-ne inaccesibila!
În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbați leproși, care au stat departe și care au ridicat glasul, zicând: Iisuse, Învățătorule, miluiește-ne! 

Și, văzându-i, El le-a zis: Duceți-vă și vă arătați preoților. Dar, pe când ei se duceau, s-au curățit. Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors, cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Și a căzut cu fața la pământ la picioarele lui Iisus, mulțumindu-I. Iar acela era samarinean. 
Și răspunzând, Iisus a zis: Oare nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam? 
Și i-a zis: Ridică-te și du-te! Credința ta te-a mântuit! 
Luca 17, 12-19

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu