Faptele Apostolilor consemneaza minunea:
Cinstirea sf Lant al Sfantului Apostol Petru este prilej de inchinare si ajutor al celor care patimesc pe nedrept in lumea aceasta pacatoasa.
Indurand nedreptatea cu smerenie ne umplem de bogatia harului lui Dumnezeu si traim Fericirea propovaduita noua:
Dupa cum se stie, Simon, cel care avea sa devina Sfantul Apostol Petru, a fost pescar din Betsaida. El a fost fratele mai mic al Sfantului Apostol Andrei. Mantuitorul l-a chemat la apostolie mai intai pe Sfantul Andrei, iar mai apoi a venit si fratele acestuia, Simon (Petru).
"Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a lor este imparatia cerurilor. Fericiti veti fi voi, cand va vor ocara si va vor prigoni din pricina Mea si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind" (Matei 5, 10-11).
Prin anii 42-44, dupa ce regele Agripa I i-a taiat capul Sfantului Iacob al lui Zevedeu, in Ierusalim, acesta l-a prins si l-a aruncat in temnita si pe Sfantul Petru. Potrivit marturiei Sfantului Apostol Luca, consemnata in Faptele Apostolilor, el a fost pus in lanturi in temnita militara, intre alti doi ostasi, insa, noaptea, a fost eliberat in chip minunat de un inger al Domnului.
In biserica "San Pietro in Vincoli " (Sfantul Petru in Lanturi), din Roma, se pastreaza presupusele lanturi cu care Apostolul Petru a fost legat in Ierusalim, precum si lanturile cu care acesta a fost inlantuit in Roma de catre imparatul Nero.
Sarbatoare de azi, a Cinstirii Lanturilor Sf Petru, este una straveche, care dateaza cam de prin sec al II.lea DH!
"Sa cinstim lantul celui preamarit, intru care se dezleaga legaturile patimilor. Caci cu vrednicie se sfinteste cu darurile cele negraite ale preainteleptului Petru; si de la dansul cu adevarat luand har pururea curgator, rupe si acesta cu putere dumnezeiasca legaturile necazurilor; precum acela rupea legaturile greselilor si daruieste dezlegare de cele rele."
"Iarasi ne ridica pe noi fierbintele ocrotitor Petru, piatra credintei, la duhovnicescul ospat, punand inaintea noastra cinstitul sau lant, ca pe un pranz preaales, spre mangaierea celor necajiti, si ca liman celor inviforati. Veniti toti sa-L sarutam si pe Cel ce l-a preamarit pe el, sa-L rugam: Cu rugaciunile lui, Hristoase, mantuieste sufletele noastre" (Cantari din slujba Vecerniei praznicului).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu