vineri, 10 ianuarie 2020

CE INSEAMNA SA FII SEF?

Iar ei tăceau, fiindcă pe drum se întrebaseră unii pe alții cine dintre ei este mai mare."
Fie cum o fi dar sa fii un pic sef nu strica! Nu? 

Evanghelia de azi are mai multe idei dar aceea a ierarhiilor mi se pare demna de dezvoltat caci, este, iata, in natura omului dorinta de a fi, macar un pic, sef peste semenii sai!

Puterea, demnitatile, sunt de cand lumea, masura unui om. 
Nu mai traim in vremurile in care un conducator de destine se nastea conducator. Si nici nu mai intelegem cum este posibil ca fiind rege saai constiinta de a-i iubi pe toti supusii tai! 
Democratizarea conducerii popoarelor a adus cu ea si duhul cel rau al iubirii de stapanire.  

L-ati cunoscut pe X candva si azi este ministru? 
Daca constatati ca a ramas acelas, aveti de a face cu cineva special caci, in mod firesc, puterea schimba natura omului.
Cel "ajuns" nu te mai priveste la fel, nu iti mai vorbeste cu ton smerit... este cu alte cuvinte altul!
Sa nu privim insa doar in sus - acelas lucru se repeta la toate nivelele, cu toti, nu doar cu ministri!

Desi am mai spus si cu alta ocazie povestea de mai jos, o voi repeta si azi, pentru ca o gasesc tipica pentru felul in care se raporteaza un sef la subalterni dar si subalternii la sefi!

Am  cunoscut candva un director de uzina mare din Romania. Sotul meu fusese seful de proiect al uzinei si continua sa se ocupe de utilarea ei. Era o vreme cand Ceausescu cerea performante pentru a avea cat mai multe produse de exportat.
Astfel a fost nevoie de o vizita in Germania, de unde urma sa se cumpere utilajele performante.

Ajunsi acolo au fost luati de patronul german si dusi in vizita la uzina lui. 
Lucrurile insa erau diferite de Romania si directorul roman, unul din vechea garda, promovat in functie de conducere, desi nu urmase nici macar liceul, a observat imediat asta. 

Mai intai, faptul ca patronul respectiv l-a salutat pe portar  si l-a intrebat ce ii face familia, i s-a parut foarte ciudat. 
Apoi, ca au mancat cu totii la cantina uzinei, alaturi de toti muncitorii, si mai si!

Dupa vizita aceea,  la intoarcere, in avion, i-a spus el sotului meu:
- Eu nu pot face asta! Sa vorbesc eu cu portarul? Pai nici nu-l salut. Daca-l intreb ceva, cu prima ocazie, imi voi deschide singur poarta, ca nu va mai avea nici un respect fata de mine!

Si atunci cum ramane cu sfatul Mantuitorului? 


"Dacă cineva vrea să fie întâiul, să fie cel din urmă dintre toți și slujitor al tuturor. "   

O tema de reflectie!

"În vremea aceea au venit Iisus și ucenicii Lui în Capernaum. Și, fiind în casă, i-a întrebat: Ce vorbeați între voi pe drum? Iar ei tăceau, fiindcă pe drum se întrebaseră unii pe alții cine dintre ei este mai mare. Atunci Iisus, așezându-Se, a chemat pe cei doisprezece și le-a zis: 
Dacă cineva vrea să fie întâiul, să fie cel din urmă dintre toți și slujitor al tuturor. Apoi, luând un copil, l-a pus în mijlocul lor și, luându-l în brațe, le-a zis: 
Oricine va primi în numele Meu pe unul din acești copii, pe Mine Mă primește; și oricine Mă primește pe Mine, nu pe Mine Mă primește, ci pe Cel care M-a trimis pe Mine. 
Și I-a zis Ioan: Învățătorule, am văzut pe cineva scoțând demoni în numele Tău, care nu merge după noi, și l-am oprit, pentru că nu urmează nouă. 
Iar Iisus a zis: Nu-l opriți, căci nu este nimeni care, făcând vreo minune în numele Meu, să poată degrabă să Mă vorbească de rău. Cine nu este împotriva noastră este pentru noi. 

Iar oricine vă va da să beți un pahar de apă în numele Meu, fiindcă sunteți ai lui Hristos, adevărat zic vouă că nu-și va pierde răsplata sa.” MARCU 9, 33-41

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu