sâmbătă, 18 ianuarie 2020

NU BOGATIA ESTE UN PACAT CI SCHIMBAREA PE CARE O PRODUCE IN NOI

Pasajul evanghelic din aceasta zi ii urmeaza celui in care evanghelistul Luca expune pilda iconomului nedrept,
rostita de Mantuitorul. 

Este deja cunoscut ca nu bogatia este un pacat ci schimbarea pe care ea o poate produce  in sufletele celor care o poseda!
Raportul omului cu bogatia este unul special si... esential. 
Se pare ca foarte putini dintre cei bogati sunt capabili sa pastreze o anume rezerva fata de averea lor, sa fie ei stapanii si sa nu se lase stapaniti de ea!

Bogatia insa pune o problema de constiinta.
Cine are principii nu va putea trece peste ele!
Nu conteaza ca furi putin ci ca furi, nici ca ai inselat doar cateva ori ci ca ai inselat, dupa cum nu conteaza nici de ce accepti foloase necuvenite ci ca ele nu ti se cuvin!

Calea câştigului e aceea a „sudorii frunţii” , precum i s-a spus lui Adam, si este binecuvântat câştigul dobândit prin muncă cinstită şi prin efort propriu, dupa cum este împotriva noastră şi blestemat câştigul nedrept, prin care nedreptatim pe cineva. 

Cuvantul „Mamona”, pomenit de doua ori in acest capitol, e un cuvânt aramaic care inseamnă „câştig sau profit”, dar nu neaparat nedrept. Ceea ce ne lamureste faptul ca nu sa castigi este condamnabil ci sa castigi pe cai necinstite!
Iubirea de aproapele ar trebui sa ne opresca să obtinem  orice câştig pe cai necinstite.

Azi multi s-au imbogatit... din nimic. De fapt nu din nimic ci din inselaciuni! Mantuitorul incearca sa ne avertizeze ca toate au o plata! Cei care vor plati... vor fi poate urmasii  faptuitorilor  dar toate se vor plati !

Cartile Sfinte contin acele exceptii minunate din care invatam cum sa ne construim, inclusiv in raport cu bogatia. 

Cartea lui Iov este una dintre ele! 
Si, chiar daca Biblia pare unora greu de parcurs, Cartea lui Iov nu ar trebui ocolita! 
Si asta independent de cata avere avem! 

„Zis-a Domnul: Cel ce este credincios în foarte puțin, și în mult este credincios; și cel ce este nedrept în foarte puțin, și în mult este nedrept. Deci dacă n-ați fost credincioși în bogăția nedreaptă, cine vă va încredința pe cea adevărată? Și dacă în ceea ce este străin nu ați fost credincioși, cine vă va da ceea ce este al vostru? Nici o slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul va urî și pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ține și pe celălalt îl va disprețui. Nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui Mamona
Toate acestea le auzeau și fariseii, care erau iubitori de argint, și-L luau în bătaie de joc. Și El le-a zis: Voi sunteți cei ce vă faceți pe voi drepți înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaște inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este înaintea lui Dumnezeu.” LUCA 16, 10-15

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu