joi, 2 ianuarie 2020

" Nu cere, deci, nimic lumesc, ci pe cele duhovniceşti şi negreşit vei primi!"

Evanghelia de azi - din Marcu - este pe atat de clara pe cat de mobilizatoare!
Nu este nici o cheie, nu are nevoie de talcuiri docte!

Indemnul Mantuitorului este unul foarte important si incurajator! 

Ce inseamna sa crezi? Cum sa ceri si de ce trebuie sa bati?

Credinta deplina in Dumnezeu e calea celei mai imposibile reusite! Crezand toate sunt cu putinta! De la asta pleaca toate!
Cine dintre noi avand credinta nu simte nevoia de rugaciune?
Rugaciunea te poarta in acel tunel de comunicare cu Dumnezeu unde toate se stiu, toate se vad, toate se aud. 
Comunicarea aceasta nu trebuie sa fie scurtcircuitata de nimic, asa ca sufletul trebuie sa fie usor, debarasat de ranchiuni, invidii, rautati, plin de iertare spre a putea primi iertarea, plin de iubire spre a putea primi iubire!
Caci iertand capatam iertare si... evident iubind primim iubire!

Fie si numai atat si avem totul!

Iata cum talcuieste Sfântul Ioan Gură de Aur acest pasaj: 

”Domnul a dat porunci mari şi minunate. A poruncit să fim mai presus de patimi; ne-a ridicat chiar la cer; ne-a poruncit să ne străduim să fim asemenea, nu îngerilor, nici arhanghelilor, ci, atât cât e îngăduit firii omeneşti, să fim asemenea chiar Stăpânului întregii lumi. Ucenicilor Lui nu le-a poruncit să facă numai atâta, ci le-a poruncit să îndrepte şi pe alţii, să deosebească pe cei răi de cei care nu sunt răi, pe câini de cei care nu sunt câini - că multe ascunzişuri are omul! -,ca nimeni să nu poată spune că poruncile Sale sunt grele şi aspre. Domnul pune acum şi coroana uşurinţei îndeplinirii poruncilor, anume ajutorul pe care-l avem de pe urma rugăciunilor stăruitoare; El ne uşurează mult oboselile săvârşirii poruncilor.

„Nu trebuie să vă străduiţi singuri, ne spune Domnul, ci cereţi şi ajutorul de sus!” Şi ajutor ne va veni; Hristos va fi alături de noi, ne va ajuta în luptele noastre şi le va face mai uşoare. De aceea ne-a şi poruncit să cerem şi ne-a garantat şi datul. Dar ne-a poruncit să nu cerem aşa de mântuială, ci cu multă stăruinţă şi tărie. 
Lucrul acesta a vrut să-l spună Hristos prin cuvintele „Căutaţi”. Căci cine caută îşi scoate totul din minte; se gândeşte numai la ceea ce caută; nu se uită la nimic din cele din jurul lui. Cei care-şi căută banii sau sclavii pierduţi ştiu ce vreau să spun. Asta înseamnă: „a căuta”. 
Prin cuvântul „a bate”, Domnul a arătat că trebuie să ne apropiem de Dumnezeu cu râvnă şi cu suflet aprins. Nu-ţi pierde curajul, omule! Să nu-ţi fie râvna pentru virtute mai mică decât pofta pentru bani! Banii de multe ori îi cauţi şi nu-i găseşti; şi cu toate că ştii destul de bine că nu-i vei găsi, faci totul ca să-i găseşti. Dincoace, însă, deşi ţi s-a făgăduit că vei primi ce ceri, nu arăţi nici cea mai mică parte din râvna ce-o arăţi pentru bani. Dacă nu primeşti îndată, nici aşa nu te descuraja! De aceea Domnul ţi-a spus "Bateţi”, ca să-ţi arate că trebuie să stărui chiar de vezi că nu ţi se deschide îndată uşa. …
Oamenilor le pari plicticos şi supărător dacă le ceri necontenit; pe Dumnezeu îl superi mai mult când nu-I ceri necontenit. Dacă stărui în cererea ta, se poate să nu primeşti îndată, dar negreşit primeşti. De aceea a încins uşa, ca să te facă să baţi; de aceea nu-ţi face îndată pe voie, ca să ceri. Nu înceta, deci, de a cere şi vei primi negreşit!
Deci dacă nu primeşti, nu primeşti pentru că ai cerut piatră. Chiar dacă eşti fiu, nu-i de ajuns atâta ca să primeşti, ci tocmai faptul că eşti fiu te împiedică să primeşti. Nu cere, deci, nimic lumesc, ci pe cele duhovniceşti şi negreşit vei primi! (Sf. Ioan Gură de Aur, Trad. rom.: Omilii la Matei, Trad. de Pr. D. Fecioru, EIBMBOR, Bucureşti, 1994,p. 306,307)
„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Aveți credință în Dumnezeu. Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te și te aruncă în mare, și nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, va fi lui orice va zice. De aceea vă zic vouă: Toate câte cereți rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea. Iar când stați să vă rugați, iertați orice aveți împotriva cuiva, ca și Tatăl vostru Cel din ceruri să vă ierte greșelile voastre. Că de nu iertați voi, nici Tatăl vostru Cel din ceruri nu vă va ierta greșelile voastre. Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află, iar celui care bate i se va deschide.
Marcu  11 , 22-26

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu