Mergeţi în satul care este înaintea voastră, zice Mantuitorul, şi, intrând în el, îndată veţi afla un mânz legat, pe care n-a şezut până acum nici un om. Dezlegaţi-l şi aduceţi-l. Iar de vă va zice cineva: De ce faceţi aceasta? Spuneţi că Domnul are trebuinţă de el şi îndată îl va trimite aici. (11, 2-3)
Este vorba, iata, de o nevoie a Mantuitorului!
In pericopa de azi gasim o alta trebuinta a Mantuitorului, caci ni se spune ca, a doua zi, ieșind ei din Betania El a flămânzit!
Cat priveste smochinul neroditor si tabloul al treilea al acestui capitol, cel al izgonirii comerciantilor din Templu... asemanarile sunt si mai importante, si mai adanci.
O luam pe rand: Iisus a vrut sa manance o smochina, caci flamanzise, dar „n-a găsit nimic, decât frunze,”.
Este momentul sa vorbim un pic despre smochin, chiar daca am mai facut-o - repetitia ajuta sa ne fixam ideile!
Smochinul este foarte special ca pom fructider si mistic din punct de vedere biblic!
Mai intai stim ca smochinul este pomul care da primele roade si face fructe fără sa aibe frunze și flori, florile fiind si primele fructe! Rodeste pe tot parcursul verii si al toamnei, fiind ultimul pom fructifer al anului! Iarna, cand nici un alt pom nu mai are rod, în smochin se va gasi mereu macar o smochină uscată! Caci in smochin sunt fructe mereu!
Evanghelistul subliniază ca... nu era timpul smochinelor dar, asa cum am vazut , in smochin ar fi trebuit sa existe macar o fructa!
"La noi vine adeseori, atat devreme, cat si tarziu, Rasaditorul vietii noastre, Domnul Iisus Hristos, Care este flamand de mantuirea noastra – vine sa potoleasca foamea sufletului nostru, sa devina pentru ea paine a vietii. Din pacate, aproape intotdeauna gaseste in noi numai griji lumesti, numai frunze, iar roadele credintei, ale grijii din rasputeri pentru mantuirea sufletelor noastre, nu se gasesc deloc. Or, fiecare dintre noi a fost lasat pe pamant tocmai ca sa aduca roade duhovnicesti.
Care anume sunt aceste roade, pe care trebuie sa le aduca fiecare om, si mai ales fiecare crestin? La aceasta, Sfantul Apostol raspunde asa: roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinta (Gal. 5, 22).Iata, fratilor si surorilor, ce roade trebuie neaparat sa-I aducem zilnic Rasaditorului vietii noastre, Domnului Iisus Hristos!Acum sa se uite fiecare daca este un smochin rodnic sau unul neroditor. Daca esti roditor, bine; da-i inainte cu nevointa, adu-I Stapanului tot mai multe roade, ca sa te hraneasca cu ele pe tine insuti in vesnicie.Daca esti neroditor, tremura, fiindca esti amenintat de blestemul Stapanului vietii tale, si poate ca El iti va spune si tie peste foarte putina vreme: sa nu mai fie rod din tine in veac, si indata te vei usca; vor amuti toate puterile tale duhovnicesti, vor seca de tot in tine credinta, nadejdea si dragostea – iar tot pomul care nu face roada buna se taie si se arunca in focul vesnic (Mt. 3,10). Cuvintele acestea sunt adevarate si limpezi ca buna ziua. Ele se vor implini negresit, fiindca cerul si pamantul vor trece, asa cum trec zilele, lunile, anii, dar cuvintele Domnului nu vor trece (Mc. 13, 31).
Asadar, fratilor si surorilor, intrebati-va pe voi insiva: aduceti zilnic Stapanului vietii voastre roadele faptelor celor bune si – lucrul de capetenie – o aveti in voi pe imparateasa virtutilor, dragostea fierbinte de Ziditorul vostru si de aproapele ca de voi insiva? Vreti sa stiti prin care fapte se vadeste aceasta dragoste? Va raspunde in locul meu Sfantul Apostol Pavel: "dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul; nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea niciodata nu cade."
Atata nevoie are crestinul de dragoste, ca daca ar vorbi in toate limbile omenesti si ingeresti, dar n-ar avea dragoste, ar fi, cu toata multimea si frumusetea cuvintelor sale, ca o arama sunatoare sau ca un chimval rasunator. Daca ar avea darul prorociei si ar sti toate tainele si noima tuturor scripturilor, ba chiar – cel mai uimitor lucru – daca ar avea atata credinta incat cuvintele lui ar muta muntii din loc, nimic nu este: zadarnice sunt toate cunostintele lui, toate ostenelile lui, fara dragoste (v. I Cor. 13, 1-8).
De ce avem neaparata nevoie de dragoste? Pentru ca Dumnezeu insusi este dragoste (I In 4, 8), iar noi suntem facuti dupa chipul Lui, si in crestin petrece Dumnezeu." Sf Ioan de Kronstadt
Iisus vine si gaseste in el doar multe frunze… doar semnul nerodirii - adica poporul iudeu nu aduce rodul iubirii, nu respectă Cuvântul.
Iisus vine in Templul Sau ca sa-l curete de pacatele care intrasera in el!
Aceste două episoade par iesite din comun față de felul de a fi de pana acum al Mantuitorului. Ne putem întreba: "Cum de blesteama Iisus? Cum de Iisus este atât de violent în Templu?"