marți, 1 septembrie 2020

CEI 12

"În vremea aceea S-a suit Iisus pe munte și a chemat la Sine pe câți a voit și au venit la El. Și a rânduit pe cei doisprezece, pe care i-a numit Apostoli, ca să fie cu El și să-i trimită să propovăduiască și să aibă putere să vindece bolile și să alunge demonii. Deci a rânduit pe cei doisprezece: pe Simon, căruia i-a pus numele Petru, și pe Iacov al lui Zevedeu, și pe Ioan, fratele lui Iacov, și le-a pus lor numele Voanerghes, adică Fiii tunetului; și pe Andrei, și pe Filip, și pe Bartolomeu, și pe Matei, și pe Toma, și pe Iacov al lui Alfeu, și pe Tadeu, și pe Simon Cananeul și pe Iuda Iscarioteanul, cel care L-a și vândut. A venit în casă și iarăși mulțimea s-a adunat, încât ei nu puteau nici pâine să mănânce. Și, auzind ai Săi, au ieșit ca să-L prindă, pentru că ziceau: Și-a ieșit din fire.” Marcu 3: 13-21

Cu ocazia Noului an Bisericesc, care incepe astazi,  doresc tuturor o buna si temeinica urmare a lui Hristos, gasirea drumului si aflarea bucuriei comuniunii cu Dumnezeu-Treime si cu aproapele !
Primele doua capitole ale Evangheliei dupa Marcu ni-L prezinta pe pe Iisus si primele Sale minuni. 
Cine este Iisus? Cineva care, iata, atrage multimi de oameni venite de pretutindeni.

Pasajul evanghelic, care se citeste astazi, ne prezinta alegerea celor 12 apostoli. Nu intamplator astazi, caci acestia sunt primii membri ai Bisericii lui Hristos!

Semnificația numărului 12 este foarte complexă și plină de mistere si nu degeaba este socotit numărul puterii divine, in el fiind ascunsa taina lui Dumnezeu!  
Cartea Sfântă este cea care confirma faptul ca acest 12 nu este un numar oarecare!
Marile concepte religioase și filosofice sunt legate de numărul 12, el fiind incarcat de semnificații misterioase profunde.

Daca sunt 12 ceasuri într-o zi și 12 luni într-un an, 12 zodii în zodiac, sunt 12 semintii ale poporului lui Israel si, iata, sunt si 12 apostoli, care au răspândit învățătura lui Iisus!
Iisus Hristos a mers prima dată la templu la 12 ani, uimind preoții de acolo cu profunzimea gândirii lui.
Când a început să propovaduiasca Legea cea nouă, a chemat lângă sine... 12 apostoli, atatia cate semintii are poporule lui Israel!
Acestia, după sacrificiul Mântuitorului, au intemeiat Biserica lui Hristos, punand bazele creștinismului.  

De-a lungul vieții lui Iisus, numărul 12  apare de multe ori. 
El a vorbit evreilor despre cele 12 scaune pe care vor sta cei 12 judecători care vor judeca cele 12 seminții!
Când oamenii erau înfometați, Iisus s-a rugat si a inmultit painile iar firimiturile care au rămas au umplut 12 coșuri!

Tot numărul 12 apare și în pilda tămăduirii, când Iisus vindecă o femeie care sângera de 12 ani, asta în timp ce mergea spre casa unei tinere de 12 ani , care era pe moarte.
Numărul Evangheliilor citite pe Drumul Crucii este tot 12 ele reprezentând stâlpii credinței. 

Se crede că 12 este suma celor 4 virtuți creștine: smerenia, cumpătarea, dreptatea și curajul.

Datorită legăturii lui strânse cu Biblia și cu începuturile creștinismului, dar și cu Apocalipsa, despre care se vorbește in cea de a 12-a carte, acest număr  a capatat semnificații mistice!

Dar si pentru matematicieni, numărului 12 este special.
Există foarte puține numere care se pot divide în atâtea subunități, precum 12! El poate fi împărțit în jumătăți, sferturi, treimi, șesimi și doisprezecimi, ceea ce explică de ce a fost ales drept etalon al împărțirii timpului!
Multiplii lui 12 sunt folosiți pentru exprimarea timpului, dar și a spațiului - Cercul are 360 de grade, adică 3×12×10!
12 este un număr pozitiv, care sprijină și susține o mulțime de teorii universale dar el biblic are aici o importanta primordiala, 12 fiind numarul semintiilor lui Israel, iar numarul apostolilor alesi, dupa voia  lui Iisus, ne spune ca de la chemarea Mantuitorului nu a fost exclus nimeni! Cum nici azi nu este exclus nimeni!

Acestia 12 erau oameni obisnuiti, deloc perfecti! 
Sa nu uitam momentul prinderii, judecarii si rastignirii lui Iisus, cand  Iuda L-a trădat, Petru s-a lepădat de El... in timp ce toti ceilalți au fugit! Si, desi stia ce avea sa se intample, totuși i-a chemat…  i-a chemat pe ei  la fel cum pe cheama si pe noi, sa venim la El asa cum suntem, cu toate neputintele noastre!

Cu toate impotrivirile, cu toate nebuniile lumii, Biserica continua sa existe de 2000 de ani!
Este adevărat că si crestinii fac greseli, la fel ca toți ceilalti, dar Evanghelia nu justifică nici o greșeală a noastra, ci ne ajută să ne vedem asa cum suntem, ne indeamna sa ne cercetam si sa ne schimbăm… Evanghelia ia omul așa cum este, dar îi spune: „Vezi că există si un alt mod de a trai, exista o cale de a trai liber,  este o salvare la indemana oricui vrea! 

Amin

3 comentarii:

  1. Multumesc, draga Cita, pentru toate ideile pe care ni le spui.
    Trec sa-ti urez o toamna frumoasa, cu sanatate si belsug.
    Si inspiratie in tot ceea ce faci!
    Imbratisari, cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc,Suzana, draga pentru urari!
    Toamna este anotimpul meu! O indragesc indiferent de vreme.
    Multumesc pentru ca treci pe aici si te incumeti sa citesti incercarile mele exegetice, a caror calitate este doar... lungimea! :)
    O toamna frumoasa si plina de sperante!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te voi contrazice! Mi se pare ca ai multa tenacitate in a citi, explica-interpreta aceste idei deosebite. Cred ca sunt subiecte puternice si utile, daca ne gandim ceva mai mult...
      Seara buna, draga Cita!

      Ștergere