vineri, 6 mai 2016

IZVORUL TAMADUIRII, SARBATOAREA MAICII DOMNULUI

pe care o cinstim in vinerea din Saptamna Luminata,

crestinii ortodocsi sarbatoresc Izvorul Tamaduirii. 
Biserica Vlaherne
Aceasta sarbatoare este aducere aminte a uneia dintre minunile Maicii Domnului, petrecuta cu un orb. 
Inainte de a fi imparat, Leon cel mare a intalnit intr-o padure un orb, care i-a cerut apa. 
La indemnul Maicii Domnului, ce i s-a aratat si care i-a spus: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati",  Leon i-a dat orbului sa bea apa dintr-un izvor gasit , iar orbul s-a vindecat, capatandu-si si vederea.

Pentru a multumi Maicii Domnului, cand a ajuns imparat, Leon cel Mare a ridicat in apropierea izvorului o biserica unde s-au savarsit apoi multe minuni.

Mai tarziu, imparatul Justinian (527-565),  care suferea de o boala grea, se spune ca s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor.
In semn de multumire el a construit o biserica si mai mare acolo. Aceasta biserica a fost insa distrusa de turci in anul 1453.

Azi izvorul este adapostit de o biserica mica si curata, ca o casa de oameni gospodari, in vechiul cartier Vlaherne, din Istanbul. 
In toate bisericile si manastirile ortodoxe, dupa oficierea Sfintei Liturghii, se savarseste slujba de sfintire a apei, dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate.



Am cautat aceasta Biserica 2 zile in Istambul, asa cum am cautat si azi fotografiile in care am imortalizat-o! 
Bucuria mea de a o afla a fost enorma. Si ce pace m-a cuprins!
Ascunsa intre casele darapanate ale cartierului Vlaherne unde locuiesc curzii, este cu adevarat gradina Maicii Domnului!
Mai am inca o sticluta cu apa de la acel izvor minunat!
Doamne, multumesc ca m-ai invrednicit a ajunge sa o vad!
Maica Preacurata, indura-te de noi!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu