miercuri, 25 mai 2022

INMULTIREA PAINILOR - Ioan 6


Astazi lectura evanghelica este din inceputul capitolului 6  - pericopa referitoare la Inmultirea  painilor.

Minunea savarsita de Iisus, prefigureaza Sfanta Euharistie,
pâinea avand, pe lângă sensul ei material, şi pe acela simbolic, de pâine euharistică
Iisus a luat pâinile și, mulțumind, a dat ucenicilor, iar ucenicii, celor ce ședeau!„  spune Ioan, iar ceilalți evanghelisti spun: „a frânt-o și a dat-o”… 
Acestea sunt cuvintele care se rostesc la fiecare Liturghie și sunt cuvintele care stau la baza Bisericii: Biserica se hrănește cu această pâine!
Liturghia ne introduce in misterul acestei paini, care e misterul vieții noastre de zi cu zi, care ne arata felul în care suntem chemați să trăim ca fii ai lui Dumnezeu!

Astfel minunea inmultirii painilor, din acest capitol, este in corelare cu cea petrecuta la nunta din Cana, cand Mantuitorul a prefacut apa in vin!

Capitolul 6 consemneaza doua minuni si o cuvantare tinuta de Iisus, care explica simbolistica minunilor savarsite. 

Cele doua minuni sunt Inmultirea painilor si mersul Sau pe apa (6:19)
In cuvantarea Sa, Mantuitorul vorbeste de o mâncare  pentru viaţa veşnică şi care va fi trupul Sau, dat lumii ca pâine şi sursă a vieţii ! Vorbea, desigur, despre Pâinea euharistică,
altceva decat painea materiala.

Cum in acest capitol se face aluzie la Inaltarea Lui  la Ceruri, cu siguranta vom avea ocazia sa mai vorbim despre aceasta cuvantare!

Tin la un amanunt, acela al celor 12 cosuri cu firimituri ramase din impartirea painilor si care, potrivit talcuirilor, ar simboliza cele 12 neamuri ale lui Israel care, neintelegand mesajul divin, aveau sa se multumeasca doar cu ... firimiturile ospatului dumnezeiesc.

De remarcat este cuvantul Mantuitorului care zice:
"Adunați fărâmiturile care au rămas, ca să nu se piardă ceva". 
Putem comenta, desigur, ca faramiturile erau sfintite, prin atingerea Lui, dar, in acelas timp, cuvintele acestea ar putea insemna si altceva...
Dumnezeu nu isi calca legamantul incheiat cu poporul Sau. 
Il asteapta sperand sa se caiasca!

La un curs pe care l-am urmarit recent, Parintele lector, intr-un comentariu legat de diabolizarea internetului, a spus ca Dumnezeu ne leaga de El dar, daca noi nu tinem seama de aceasta legatura, ne si dezleaga... 
Desigur, dar niciodata nu se rupe definitiv legatura, zic eu! El ne asteapta pe toti, cu dragoste, sa ne revenim, sa ne venim in fire!

Domnul sa ne dea o zi binecuvantata tuturor!


„În vremea aceea, ridicându-Și Iisus ochii și văzând că mulțime mare vine la El, a zis către Filip: 
De unde vom cumpăra pâine ca să mănânce aceștia? Iar aceasta o zicea ca să-l încerce, că El știa ce avea să facă. Filip I-a răspuns: Pâini de două sute de dinari nu le vor ajunge, ca să ia fiecare câte puțin. Și a zis Lui unul dintre ucenici, Andrei, fratele lui Simon-Petru: Este aici un băiat care are cinci pâini de orz și doi pești. Dar ce sunt acestea la atâția? Și a zis Iisus: 
Spuneți oamenilor să se așeze. Și era iarbă multă în acel loc. Deci au șezut bărbații, în număr ca la cinci mii. Atunci Iisus a luat pâinile și, mulțumind, a dat ucenicilor, iar ucenicii, celor ce ședeau; asemenea și din pești, cât au voit. 
Iar după ce s-au săturat, a zis ucenicilor Săi: Adunați fărâmiturile care au rămas, ca să nu se piardă ceva. Deci, au adunat și au umplut douăsprezece coșuri de fărâmituri, care au rămas de la cei ce au mâncat din cele cinci pâini de orz. 
Iar oamenii, văzând minunea pe care a făcut-o, ziceau: Acesta este într-adevăr Prorocul, Care avea să vină în lume.” IOAN  6,  5 - 14

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu