luni, 16 mai 2022

"Tu ești Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu"


Astazi Biserica ne propune spre meditatie ultimul fragment al capitolului 6 din Evanghelia dupa Ioan.



Parcurgandu-l, fie si doar o parte, acest capitol ne ajuta sa intelegem de ce evanghelistul Ioan este supranumit "Teologul"!
„Teologie” inseamna cunoaştere a lui Dumnezeu, vorbire cu şi despre Dumnezeu. 
Sf. Ioan, în comparaţie cu evanghelistii sinoptici, a infatisat
„evenimentul HRISTOS”, esenta sa soteriologică, într-un mod cu totul diferit, descifrand intelesul adanc al evangheliei mântuirii.

El L-a desluşit mai profund pe Iisus în calitatea Sa de Dumnezeu, iar Evanghelia sa ni-L pune inainte spiritual,
demonstrandu-ne ce inseamna Vestirea Sa pentru lume. 
Valoarea teologică a Evangheliei dupa Ioan rezida in aceea ca ea identifica pe Iisus Hristos istoric cu Mântuitorul Hristos. 

Daca ar fi sa rezumam capitolul 6, am putea sa-i dam chiar si un titlul: Iisus - Painea vietii!  
Pornind de la momentul inmultirii celor 5 paini  si a celor 2 pesti (1 - 21) , Mantuitorul ajunge sa tina o adevarata cuvantare in fata celor care nu reuseau sa-I vada dumnezeirea, cuvantare legata de Painea cea adevarata care se coboara din cer (22 - 34) acea paine a vietii (35 - 50) care este painea  euharistica (51 - 59).

El trece astfel la o treaptă mai înaltă de înţelegere a cuvantului paine, ca în final să extindă semnificaţia acestui cuvant asupra Persoanei Sale prezentă în pâinea euharistică
Acesta este, în viziunea evanghelistului, sensul expresiei pâinea cea vie, din exprimarea Mântuitorului. 

În toate aceste exprimări Mântuitorul are în vedere atât sensul literal, cât şi cel simbolic, dar auditoriul recepţionează si se opreste întotdeauna la primul sens. 

Evanghelistul ne spune ca "de atunci mulți dintre ucenicii Săi s-au dus înapoi și nu mai umblau cu El." , caci cuvintele Mantuitorului legate de Sfanta Euharistie - Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu, rămâne întru Mine și Eu întru el - pe unii i-au destabilizat, i-a dezgustat si i-a scandalizat ( "Greu este cuvântul acesta! Cine poate să-l asculte?")

Iisus Hristos le vorbeste insa intentionat la limita superioara a hiperbolei, El voind sa-i conduca  pe ascultatori spre alt tip de intelegere -  adanca, spituala - a gesturilor Sale. 
Astfel ceea ce ne este prezentata a fi "teologie" devine in fapt "pedagogie", mesajul teologic avand un profund caracter pedagogic. 

Ioan este singurul evanghelist, care scrie despre cuvintele Mantuitorului ca „sunt duh şi sunt viaţă (6, 68)
Translarea lui Iisus Hristos cel întrupat in Iisus Hristos prezent în tainele Bisericii este evidenta, incepand cu promisiunea trimiterii Duhului Sfânt, in Cuvântarea de despartire si în lucrarea Acestuia în Biserica.

Este poate fireasca neintelegerea unor cuvinte atat de adanci, de pline de substanta mistica, dar intelegem ca celor care-L abandoneaza  pe Mantuitorul, in afara neputintei de a pricepe dumnezeirea Sa,  le lipsea ceva esential, le lipsea increderea in El, inimile lor fiind inchise!


Fragmentul cu care se incheie capitolul contine in principal si o mărturie, marturia lui Petru! 
Parasit de multi dintre "fideli", Mantuitorul se adreseaza si grupului celor 12, intre care se afla, in acel moment, si Iuda Iscarioteanul:  Nu vreți și voi să vă duceți?
Atunci Petru marturiseste:
"Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieții veșnice. Și noi am crezut și am cunoscut că Tu ești Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu."

Cunoastem cu totii simplitatea lui Petru. 
Putem intelege azi ca fiecare cuvant rostit de Iisus in acel moment era foarte greu de inteles, cu atat mai mult pentru un simplu pescar cum era Petru. 
De aceea marturia sa este importanta caci ea este spusa din inima!

„Zis-a Domnul către iudeii care crezuseră într-Însul: Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu, rămâne întru Mine și Eu întru el. Precum M-a trimis pe Mine Tatăl cel viu și Eu sunt viu prin Tatăl, tot așa și cel ce Mă mănâncă pe Mine va fi viu prin Mine. Aceasta este Pâinea care S-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinții voștri mana și au murit. Cel ce mănâncă această Pâine va trăi în veac. Acestea le-a zis pe când învăța în sinagoga din Capernaum. Deci, mulți din ucenicii Lui, auzind, au zis: Greu este cuvântul acesta! Cine poate să-l asculte? Iar Iisus, știind în Sine că ucenicii Lui murmură împotriva Lui, le-a zis: Vă smintește aceasta? Dar dacă veți vedea pe Fiul Omului suindu-Se acolo unde era mai înainte? Duhul este cel ce dă viață; trupul nu folosește la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh și sunt viață. Dar sunt unii dintre voi care nu cred. 
Căci Iisus știa de la început cine sunt cei ce nu cred și cine este cel care îl va vinde. Și zicea: De aceea am spus vouă că nimeni nu poate să vină la Mine, dacă nu-i este dat de la Tatăl. Și, de atunci mulți dintre ucenicii Săi s-au dus înapoi și nu mai umblau cu El. Deci a zis Iisus celor doisprezece: Nu vreți și voi să vă duceți? Simon-Petru I-a răspuns: Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieții veșnice. Și noi am crezut și am cunoscut că Tu ești Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.” IOAN 6: 56-69

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu