luni, 2 mai 2022

NUNTA DIN CANA GALILEEI - INTAIA MINUNE

Fragmentul evanghelic de astazi ne vorbeste despre intaia minune a Mantuitorului, care s-a petrecut la Nunta din Cana Galieei, si care este consemnata doar in Evanghelia dupa Ioan!

Intalnim aici doua ipostaze contrariante in care Iisus are niste reactii care, la prima vedere, ne pot soca!

- Mai intai Il vedem la o nunta, unde e invitat si petrece si unde preface 600 de litri de apa in vin, ceea ce, pt societatea viciata si adictiva de azi, poate fi un subiect care sa scandalizeze!

Si totusi, acesta este începutul  minunilor! 
Trebuie sa avem in vedere ca Evanghelia dupa Ioan este o evanghelie a semnelorTotul este important! 
Prima minune se petrece, iata, la o nunta din Cana Galileii, si este asezata la începutul Evangheliei;  
Maica lui Iisus este si ea acolo, la fel cum sunt și vasele de piatră.

Nunta, pusă la începutul Evangheliei, pare sa fie un semn, Ioan dorind sa ne spuna, intre altele, si ca felul in care Il percepem noi pe Dumnezeu este neconform, ca EL este altfel de cum ni-L imaginam noi.

Cununia este lucrul cel mai frumos al parcursului vietii omului, ea insemnand mai intai iubirea, bucuria, apoi transmiterea vieții, crearea unei comunitati care constituie implinirea vietii.

Pentru un evreu, căsătoria (nunta) este simbolul alianței dintre om și Dumnezeu, semnul cel mai frumos. 
Ceea ce omul experiaza în iubirea conjugală - prin reciprocitate, daruire, bucurie, companie, tandrete, încredere, cele mai frumoase aspecte ale firii umane care fac frumoasă viața - este in fapt construirea locului în care vine sa locuiasca Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire. Unde e iubire este si El!

O alta intamplare socanta este cea din Templu, unde Iisus vine cu bicul si-i alunga pe zarafi!
Si in acest pasaj avem iar elemente destabilizatoare, caci și aici Domnul este diferit de cum ni-L  imaginam noi!

Noi ne gândim la Dumnezeu ca la o instanta ce tine de datorie, de obligații, de o seama de porunci care nu trebuie sa fie încălcate, de judecata!
Dumnezeu a dat insa o poruncă și niste legi, legi care pot fi sintetizate în acea singură poruncă, care este porunca iubirii!!!

Toate legile au un singur scop: acela de a ne ajuta sa experiem si noi iubirea pe care Domnul o are pentru noi!

Întreaga Biblie este povestea iubirii lui Dumnezeu pentru om, pentru ca omul să priceapă că este făcut pentru iubire, pentru a fi iubit și pentru a iubi, pentru bucurie, pentru plinătatea de viață și nu pentru ceea ce omul crede, in mod gresit, că este viața!

Am mai putea spune ca, in intreaga Biblie este scris pintre randuri cum omul fuge sistematic din fata lui Dumnezeu – pentru că îi este frică de El, îi este frică de iubire și implicit de viață!
Dar Dumnezeu nu se supara ci il caută continuu pe om. 

Evanghelia dupa Ioan... se încheie cu Apocalipsa care este o scena a nunții in care mirele este Hristos!

Ravenind: La această nuntă lipsește deci vinul!

Dacă pâinea și uleiul, în zona mediteraneană, sunt alimente de baza pentru a trăi, vinul este simbolul
„prinosului”, acel „mai mult” de care e nevoie pentru a bucura inima omului. Este acel „plus” necesar vieții ! 
Căci dacă omul trăiește numai pentru a mânca, se reduce la conditia de animal. Omul trăiește insa si pentru a se bucura. 
Si vinul e semnul bucuriei, al iubirii, al vieții.

Faptul ca vinul lipseste, ne sugereaza o seama din experientele noastre de viata cand, la un moment dat, simtim ca ceva ne lipseste si ca acel ceva este tocmai esențialul. 
Lipsește vinul, adica lipseste bucuria!
Putem avea si pâine si ulei, adica de toate, dar, daca lipsește singurul lucru care sa dea un sens vieții - iubirea, bucuria, sărbătoarea - nimic nu mai are sens!

Una din cele 7 Sfinte Taine ale Bisericii este cea a casatoriei.
Cununia pune doua fiinte - un barbat si o femeie - 
in comuniune cu Sfanta Treime
Cei doi - mirele si mireasa - vor intemeia o cumunitate, o familie, binecuvantata de Dumnezeu Intreit Sfant! 

EVANGHELIA ZILEI

 
În vremea aceea s-a făcut nuntă în Cana Galileei, iar Mama lui lisus era acolo. Şi au fost chemaţi la nuntă şi lisus cu ucenicii Săi. Şi, sfârşindu-se vinul, a zis Mama lui lisus către Dânsul: Nu mai au vin. Iar lisus i-a răspuns: Ce ne priveşte pe Mine şi pe tine, femeie? Încă n-a venit ceasul Meu. Mama Sa a zis celor care slujeau: Faceţi orice vă va spune. Şi erau acolo şase vase de piatră, puse pentru curăţirea iudeilor, care luau câte două sau trei vedre. lisus le-a poruncit: Umpleţi vasele cu apă. Şi le-au umplut până sus. Apoi le-a zis: Scoateţi acum şi duceţi nunului. Iar ei i-au dus. Şi, când nunul a gustat apa care se făcuse vin şi nu ştia de unde este, ci numai slujitorii care scoseseră apa ştiau, a chemat nunul pe mire şi i-a zis: Orice om pune întâi vinul cel bun şi, când se ameţesc, pune pe cel mai slab. Dar tu ai ţinut vinul cel bun până acum. Acest început al minunilor l-a făcut lisus în Cana Galileei şi Şi-a arătat slava Sa; şi au crezut într-Însul ucenicii Săi.
 IOAN 2/ 1-11

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu