luni, 20 iunie 2022

GRIJILE VIETII

 ne par coplesitoare...

O noapte de insomnie este destul pentru a fi napaditi de ganduri si griji! Ne chinuie viitorul in toate formele lui! 

Ce vom face, ce vom manca, cum ne vom descurca... ?

Asta sa fie o consecinta a slabei credintei?


Cuviosul Petru Damaschinul zice: „Omul înțelept se ne­voiește cu pricepere să-și mic­șo­re­ze, pe cât se poate, micile tre­buințe ale trupului, ca prin aceasta să ajungă să se îngrijească de puține, sau să nu aibă grijă deloc, ca să păzească poruncile. Fiindcă, în grija de multe, nici pe sine nu se poate vedea cineva…” 



Despre grijile vieţii 

Fragmentul evanghelic de azi - tot din  Predica de pe munte - este chemarea Mantuitorului spre Imparatia cerurilor! 
De fapt, predica aceasta este, in sine,lista a conditiilor necesare dobandirii statutului de "admis" in aceasta Imparatie,  pentru obtinerea acelei demnitati speciale, necesare intrarii intr-o Lume Noua, corespunzatoare unei noi realitati.
Conditia primordiala este credinta in Hristos, insusirea mesajului Sau si urmarea invataturilor Sale - invataturi care sunt, in sine, un cod de conduita civica si personala din care este scos pacatul in toate formele lui.
Obstacolele ce ni se aseaza in calea spre Imparatie tin exclusiv de pacat si de risipirea noastra in amanuntele neesentiale ale vietii in aceasta lume. 
Se spune ca diavolul se ascunde in detalii si, daca privim cu onestitate viata noastra, trebuie sa recunoastem ca detaliile, nimicurile, asa-zisele griji cotidiene ne sufoca, ne mananca timpul, ne sug energia, ne rapesc gandul de la Dumnezeu si de la rugaciune! Ca, deh, cine mai are timp de rugaciune in stressul zilnic!
Domnul nu ne cere insa sa abandonam lupta cu viata de fiecare zi, nici sa asteptam pasivi, lancezand, momentul trecerii Dincolo, ci doar sa ne refacem lista prioritatilor! 
Si... ce este de fapt  primordial? Gandul la Dumnezeu! 
Cu El si prin El sa trecem toate ale vietii!
Caci, ne sugereaza Mantuitorul, daca Dumnezeu este primul pe lista si noi pazim legea si dreptatea Lui, de toate acele griji  care ne napadesc El va avea grija si le vom trece cu bine!
Intrebarile pe care este necesar sa ni le punem - macar astazi! - ar fi : 
  • Care este ordinea obiectivelor pe lista noastra de prioritati? 
  • Cat oare ne mai gandim noi azi la Dumnezeu si cat... la nimicurile lumii noastre?
  • Si, daca suntem dintre aceia care se roaga, este rugaciunea noastra expresia iubirii, a credinciosiei, a multumirii si a acceptarii voii lui Dumnezeu, sau ea este doar un sir de cereri spre implinirea voii noastre ?
Zis-a Domnul: Să nu duceți grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Pentru că după toate acestea se străduiesc păgânii; doar știe Tatăl vostru Cel ceresc că aveți nevoie de toate acestea. Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă. Nu vă îngrijiți de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei. Cine este omul acela dintre voi care, dacă îi va cere fiul său pâine, el îi va da piatră? Sau de-i va cere pește, el îi va da șarpe? Deci dacă voi, răi fiind, știți să dați daruri bune fiilor voștri, cu atât mai mult Tatăl vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El!”
Matei 6, 31-34; 7, 9-11

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu