duminică, 26 iunie 2022

CHEMAREA APOSTOLILOR


În vremea aceea, umblând pe lângă Marea Galileei, Iisus a văzut pe Simon și pe Andrei, fratele lui Simon, aruncând mrejele în mare, căci erau pescari. Și le-a zis Iisus: Veniți după Mine și vă voi face să fiți pescari de oameni. Și îndată, lăsând mrejele, au mers după El. 
Iar El, mergând puțin mai înainte, a văzut pe Iacov al lui Zevedeu și pe Ioan, fratele lui. Și ei erau în corabie, dregându-și mrejele. Și i-a chemat pe ei îndată. Iar ei, lăsând pe tatăl lor Zevedeu în corabie cu lucrătorii, s-au dus după El. 
Au venit în Capernaum și, îndată intrând sâmbăta în sinagogă, Iisus îi învăța. Și erau uimiți de învățătura Lui, căci El îi învăța pe ei ca Cel ce are putere, iar nu în felul cărturarilor.”Marcu 1: 16 - 22

Venirea lui Iisus în lume, a incheiat Timpul așteptării, caci Împărăția lui Dumnezeu a coborat pe pamant.
Cuvântul Sau ne lumineaza drumul. 
E nevoie să învățăm în fiecare zi să-L cunoaștem - ca sa iubesti cu desavarsire pe cineva e necesar sa-l cunosti!

Scena, descrisa in pasajul evanghelic de azi, ne sugereaza ca si noi ar trebui sa facem așa cum au făcut primii doi ucenici, ceilalți doi, apoi alții doi… și așa mai departe! 
Adică să ne construim, fiecare in parte, o relatie personală cu Iisus.
Caci chemarea Mantuitorului este adresata fiecarui om in parte, toti suntem chemati sa-L urmam!

Evanghelia ne lasa sa intelegem ca Dumnezeu anticipeaza nevoia noastra de a intra in legatura cu El! 
Intreaga noastra cautare, constienta sau nu, este precedată de căutarea Sa; nu noi Il cautam, ci El ne caută, nu noi venim la El, ci El vine, El ne vede, El ne vorbeste! 
Auzim noi, oare? Vedem noi, oare?

Omul este asa cum... este văzut de El. 
Caci, eu sunt exact asa cum ma vede El - fara fardul lumii, fara ascunzis - pentru ca la El nimic nu este ascuns!
Asta inseamna ca unul din motivele pentru care Dumnezeu S-a intrupat este acela de a-mi arata mie cine sunt eu cu adevarat! El este oglinda sufletului meu!

Faptul că El mă vede asa cum sunt - chiar sluta, pacatoasa, plina de bube - si ma iubeste, mă ajută să trăiesc, sa ma suport, sa ma accept
Orice om vrea să fie remarcat, 
apreciatiubit.
In oglinda, care este Iisus, eu imi descopar propria mea identitate si observ ca sunt iubita si invat sa ma iubesc asa cum sunt si nu asa cum m-ar vrea lumea, dupa criterii si mode trecatoare!
Asta ma face fericita! Pentru ca, stiindu-ma imperfecta, ma simt totusi iubita!

Revenind la text, Iisus ii vede pe Simon si pe Andrei, doi pescari simpli, si le spune sa-L urmeze! Chemarea nu are in ea nimic spectaculos, poate doar fermitatea! 
Ii cheama tocmai in timp ce ei pescuiau, adica nu chiar intr-un moment potrivit! 
Dar cand este oare momentul potrivit pentru a-L urma pe Domnul? 
Multi amanam ... nu gasim timp de rugaciune, de mers la Biserica... ne cotropeste viata si amanam momentul... desi nu stim clipa cand vom "pleca", lasand pe alta data aceasta intalnire!

Iisus le spune: Veniți după Mine și vă voi face să fiți pescari de oameni. Doar atat! 
Iisus nu a spus nici cine e, nici ce vrea, ci doar i-a invitat! Si acestia L-au urmat! 
Nu pentru ca erau prosti, inculti, ci pentru ca au simtit în El o putere irezistibila. Ei L-au vazut si L-au simtit! 
Si noi trebuie sa ajungem sa-L cunoastem, pentru ca apoi sa-L  
simtim. 
Iisus ne cheamă să fim ca El, ne propune sa devenim si noi fiii lui Dumnezeu. Aceasta este, in fond, rostul chemării Sale. 

Toți calatorim pe drumul vietii, drumul de la nastere la moarte. Evanghelia ne poarta exact in sens invers: de la moarte sigura la viata vesnica! Este un alt drum, unul nou, pe care Iisus ne invită să-l parcurgem impreuna cu El.

In viata, sunt raspantii si alegem sa o luam pe un anume drum, urmand pe cineva. Nu stim exact incotro duce drumul dar avem incredere in cel alaturi de care mergem... Ne inchipuim capatul,  ne lasam condusi, nu din prostie ci pentru ca avem incredere!

Credinta nu este in afara ratiunii. Contrar ideilor persiflante, un act de incredere si, nu in ultimul rand, unul de inteligenta!
Este un parcurs in etape, un drum al descoperirii, nu recitand absent rugaciunile, ci invatand 
sa le intelegi, sa le traiesti! O rugaciune rostita fara atentie nu foloseste la nimic.

Daca vrei sa te lasi gasit, te va gasi Cel care te cauta - care poate nu este neaparat cel pe care tu îl cauți, care poate nu corespunde imaginatiei tale, care te va surprinde fiind altceva, ceva de care tu  chiar ai nevoie!! 

Chemarea de a-L urma pe Dumnezeu este una directa, intima si personala! 
Credința inseamna sa stabilesti un raport personal de comuniune cu Dumnezeu  prin Iisus Hristos. 
E o relatie intre doua fiinte, de la persoană la persoană.
Credința depaseste ideea de doctrina; ea este o experiență care te crește. 

Evanghelia ne arată cum au parcurs apostolii drumul cunoasterii alaturi de Iisus, chiar nestiind incotro vor merge, neintelegand mai nimic, dar descoperind pe parcurs sensul, capatul drumului!

Vă voi face pescari de oameni”, le spune!
Omul nu poate trai in apa - caci se inneaca si moare. 
Privind lucrurile din aceasta perspectiva, am putea spune ca Iisus le sugereaza ca, misiunea lor va fi aceea de a-i salva pe oameni de la moarte!
Credinta incepe atunci cand ințelegi că timpul asteptarii s-a sfarsit! 
Si acesti simpli pescari au inteles asta caci îndată, lăsând mrejele, au mers după El!

Nu au fost hipnotizati! 
Au avut, cu siguranta, dubii si nu le era chiar clar ce inseamna "pescuirea de oameni", dar au simțit si că merita sa afle, urmandu-L pe Iisus. 
Apostolii au facut asta pentru ca au simțit in launtrul lor ca acela era momentul vietii lor!

Navoadele, cu care pescuiau, erau toata averea lor reprezentand si identitatea și profesia lor! 
Si si-au lasat nu doar navoadele, ci si familiile, totul, adica nu doar mijloacele existentei ci si tot ce ii lega sentimental de lumea lor!
Asta pentru ca ei au descoperit, in fond, ceva mult mai de pret, gasind sensul vietii, intelegand rostul ei! 
Acesti pescari vor continua sa munceasca, doar ca o vor face altfel, avand, de data asta, o relatie personala cu Domnul!

Textul continua cu o scena identica, care ai zice ca ar  fi putut chiar lipsi, dar ea isi are rostul ei! 
Prin repetarea tabloului anterior, ni se arata ca toti suntem chemati personal, pe nume, fiecare fiind important in planul mantuirii! 

Apostolii, odata decisi să-L urmeze pe Iisus, parcurgand un drum impreuna, și-au dat seama treptat tot mai bine despre ce era vorba… 
Chemarea lor s-a definitivat în timp, pas cu pas!

Îtelegem ca Impărăția lui Dumnezeu incepe de aici. Aici trebuie sa o cunoastem caci, odata ajunsi la poarta ei, s-ar putea sa fie prea tarziu! Dumnezeu e aici pe pământ, în mijlocul nostru și intră în experiența noastră cotidiană, zi după zi, până la o plinătate relațională tot mai mare…

Credința nu inseamna „a crede” doar la nivel mental, sau a spune din buze "cred", ci inseamna si „a vedea”, „a asculta” "a afla" și, mai presus de 
toate, „a merge” spre El, pe urmele Lui


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu