joi, 9 iulie 2020

VOIA TATALUI SI TAINA PARABOLEI

Din fragmentul propus astazi spre meditatie as dezvolta doua idei:
  1. Sa facem voia Tatalui pentru a ne inrudi cu Hristos
  2. Vorbitul in pilde - felul in care Mantuitorul a ales sa vorbeasca 
1. De ce este necesar sa facem voia lui Dumnezeu?

Sf. Ciprian spune ca "zicem: "Facă-se voia Ta în cer și pe pământ" nu pentru ca Dumnezeu să facă ce vrea El, ci pentru ca să putem noi face ce vrea Dumnezeu
Căci cine L-ar împiedica pe Dumnezeu să facă ce vrea El? 
Dar fiindcă suntem împie­dicați de diavolul să ne supunem lui Dumnezeu cu tot sufletul și cu toate faptele noastre, de aceea ne rugăm să se facă în noi voința lui Dumnezeu. Și ca să se facă aceasta în noi, este nevoie de voința lui Dumnezeu, adică de ajutorul și de ocrotirea Lui, fiind­că nimeni nu este puternic prin forțele sale, ci prin voia și mila lui Dumnezeu.”

In conditiile in care nu luam in calcul expunerea noastra la atacul ispitelor, bazandu-ne doar pe fortele noastre, chiar daca aparent vom izbuti ce ne propunem, drumurile se pot arata nu doar infundate ci chiar cai spre pieire!

2. Vorbirea in pilde

Parcurgand Sfintele Evanghelii remarcam o diferentiere a discursului lui Iisus, modificat in functie de auditoriu. 
Cand cei care-L ascultau erau oameni simpli, mesajul Sau era cat se poate de clar! Cand, insa, erau prezenti carturarii si fariseii, carevoiau sa-l prinda "in cuvant", Mantuitorul avea un discurs criptat, vorbind  in parabole, in pilde!

Parabola, pilda, este o forma rafinata de provocare a inteligentei celui care o asculta, un apel voalat la puterea de intelegere a acestuia. Cel care se crede destept chiar daca este convins ca a inteles talcul pildei, nu se grabeste sa comenteze. Mandria sa il impiedica si asta de teama de a nu gresi cumva! In inima sa se va strecura dubiul, si isi ia timpul necesar sa reflecteze, cautand intelesul ascuns al pildei! Intrebarea "Oare asta este talcul?" il va impiedica sa aibe o reactie imediata.

Din acest punct de vedere, parabola are calitatea de a apara adevarul de reactii defaimatoare. 
Adevarul supara - zicem noi - si, când spui adevarul inaintea unor persoane rauvoitoare, te poti trezi adesea agresat, insultat, poate chiar impiedicat sa vorbesti! Atunci puterea adevarului este inabusita de hula si badjocura denigratorilor, mesajul fiind pierdut in focul contradictiilor!

Vorbind in pilde, Mantuitorul ascunde, inchide adevarul intr-o ghicitoare, lasand in acelas timp drum deschis spre intelegerea lui! 

Una dintre fascinatiile lecturii Sfintelor Scripturi este aceea de a descoperii mereu ceva nou, ceva ce-ti este destinat, caci in ele descoperi ceea ce esti tu pregatit sa afli! 

Cuvantul lui Dumnezeu, prezent in cuvintele Sfintei Scripturi, e tainic!
"În vremea aceea, vorbind Iisus mulțimilor, iată mama și frații Lui stăteau afară, căutând să-I vorbească. Cineva I-a zis: Iată, mama Ta și frații Tăi stau afară, căutând să-Ți vorbească. Iar El i-a zis: Cine este mama Mea și cine sunt frații Mei? Și întinzând mâna către ucenicii Săi, a zis: Iată mama Mea și frații Mei. Că oricine va face voia Tatălui Meu Celui din ceruri, acela Îmi este frate și soră și mamă. În aceeași zi, ieșind Iisus din casă, ședea lângă mare. Și s-au adunat la El mulțimi multe, încât intrând în corabie ședea în ea și toată mulțimea stătea pe țărm. Și le-a grăit lor multe, în pilde.” MATEI 12, 46-50; 13, 1-3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu