duminică, 18 aprilie 2021

DUMINICA a 5-a A POSTULUI MARE



În vremea aceea, unul dintre farisei L-a rugat pe Iisus să mănânce la el. Iisus a intrat în casa fariseului și a șezut la masă. 
Și iată, o femeie din oraș, care era păcătoasă, aflând că prânzește în casa fariseului, a adus un vas de alabastru cu mir și stând înapoi lângă picioarele Lui și plângând, a început să-I ude cu lacrimi picioarele și cu părul capului ei să le șteargă, și săruta picioarele Lui și le ungea cu mir. 
Dar văzând aceasta, fariseul care-L chemase a zis întru sine: omul Acesta, dacă ar fi proroc, ar ști cine și ce fel de femeie este aceasta, ar ști că este păcătoasă. 
Atunci Iisus, răspunzând, a zis către el: Simone, am să-ți spun ceva. Învățătorule, spune, a zis el. 
Un cămătar avea doi datornici. Unul era dator cu cinci sute de dinari, iar celălalt cu cincizeci; dar neavând ei cu ce să plătească, i-a iertat pe amândoi. Deci spune-Mi: care dintre ei îl va iubi mai mult? 
Simon, răspunzând, a zis: socotesc că cel căruia i s-a iertat mai mult. Iar Iisus i-a răspuns: drept ai judecat. Apoi, întorcându-Se către femeie, i-a zis lui Simon: 
Vezi pe femeia aceasta? Am intrat la tine în casă: apă de spălat pe picioare tu nu mi-ai dat, ea însă Mi-a spălat picioarele cu lacrimi și le-a șters cu părul capului ei; sărutare nu Mi-ai dat, ea însă, de când am intrat, nu a contenit să-Mi sărute picioarele; cu untdelemn capul Meu tu nu l-ai uns, ea însă cu mir Mi-a uns picioarele. Pentru aceea îți spun: iertate îi sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit. 
Iar cel căruia i se iartă puțin, puțin iubește. Și a zis către ea: 
"Iertate îți sunt păcatele!" 
Atunci au început cei care ședeau cu El la masă să se întrebe în gândul lor: cine este Acesta Care iartă și păcatele? 
Dar Iisus a zis femeii: credința ta te-a mântuit, mergi în pace.

 Luca 7, 36-50

Pericopa de astazi ne vorbeste despre o femeie desfranata. Continutul este unul incomod si orice pudibond ar dori ca ea sa nu existe. Si totusi...
In mod neasteptat, desi la periferia societatii, aceasta femeie pare sa fie singura care a înţeles esentialul: noua lege este iubirea! 

Aceasta se aşează la picioarele lui Iisus şi plânge. Nu spune nici un cuvant,  plange si face  gesturi care exprima iubire, o iubire tasnita din convingerea ca, desi pacatuise, ii fusesera iertate pacatele!
Lacrimile ei sunt lacrimi de iubire, de recunostinta, căci aici e vorba despre cine iubeşte mai mult! Iubirea se simte in fapte !

Ea Ii unge capul cu mir, al carui miros se raspandeste pretutindeni, si, cu lacrimile ei, spala picioarele Mantuitorului
 si apoi le sterge cu părul sau şi le sărută.  

Această femeie incălca toate regulile decentei: nu a adus darul ei la Templu si face gesturi nepotrivite - îşi dezleagă părul, ceea ce era un gest de maxima intimitate, pe care doar soţia în facea in fata soţului - si apoi Ii mai si sărută picioarele!

Din punct de vedere religios, putem spune ca scena este chiar indecentă. Şi totuşi, ea este relatată în Evangheliile sinoptice. 
În textele similare, din Marcu şi Matei, Iisus spune chiar că femeia a făcut o faptă bună: Lăsaţi-o în pace!

Si atunci, ca si acum, cei rigurosi gândesc în sinea lor ca o astfel de persoana nici nu ar avea ce cauta acolo, ca nu ar fi trebuit nici macar să intre în casa unei persoane respectabile! 

Femeia nu I se prosterneaza lui Dumnezeu din datorie, nici nu se gandeste la ce se face sau ce nu se face,  ci ingenunchiarea ei este un gest de dragoste si recunostinta!
Textul acesta propune, iata, o abordare noua a credintei, cu totul diferita, aceea a iubirii!

Spunand parabola celor doi datornici absolviti de datorie, Iisus demonstreaza că raportul intre iertare si iubire este mai important decat cel dintre iertare si datorie! 
Va iubi mai mult cel căruia i s-a iertat mai mult
Apoi declara :  iertate îi sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit. 

Cu alte cuvinte, nu cine greseste mai putin este neaparat mai merituos in ochii Domnului, ci acela care iubeste mai mult! 
Acela căruia i-a fost iertat mai mult, adică acela care a păcătuit mai mult, va si iubi mai mult! 

In final, aceasta este esenţa Vestii celei Bune! IUBIREA!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu