marți, 15 noiembrie 2016

INCEPUTUL POSTULUI CRACIUNULUI

Incepand de azi incercam din nou sa ne luam crucea pacatelor noastre si sa stam mai aproape de Hristos... de care cele ale lumii ne departeaza.
Postul nu inseamna numai schimbarea regimului alimentar ci inseamna catrobairea in adancul nostru. 
La ce bun curatarea caselor daca nu ne curatim sufletele!
Pentru mine postul este, intre altele, si jertfirea a ceva ce-mi place. Sa renunt la un tabiet, la o placere cu care ma rasfat pe mine in celelalte zile... ceva ce pot sa-i pun Domnului inainte ca jertfa fara de sange!
Pornind pe drumul postului, al rugaciunii, iertarii, spovedaniei si milosteniei, al recunoasterii si asumarii greselilor, avem nevoie de ajutor! Sa ne rugam deci sa avem putere si sa postim cu bucurie!

Rugaciunea Sfantului Efrem Siriul

Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie) 
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)
Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșealele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)

Și după rugăciunea aceasta, se zic aceste patru stihuri, iarăși în trei stări, cu 12 închinăciuni

Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. (o închinăciune)

Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune)

Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune)

Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. (o închinăciune)

Și pe urmă, iarăși rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, toată, cu două închinăciuni, și la sfârșit cu o metanie mare: Doamne și Stăpânul vieții mele…

Post folositor tuturor!
Şi zicea către toţi: Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să-Mi urmeze Mie; Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde; iar cine-şi va pierde sufletul pentru Mine, acela îl va mântui. Că ce foloseşte omului dacă va câştiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, de acesta şi Fiul Omului se va ruşina, când va veni întru slava Sa şi a Tatălui şi a sfinţilor îngeri. Cu adevărat însă spun vouă: Sunt unii, dintre cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăţia lui Dumnezeu. Luca 9, 23-27

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu