vineri, 16 noiembrie 2018

CATE CEVA DESPRE PROOPROCI

... 
 
Proorocii sau profeții sunt personaje biblice  si nu numai, care, sub însuflarea Sfântului Duh au prezis evenimente ce au avut loc, au loc și vor avea loc în viitor. Venirea pe lume a lui Iisus Hristos a fost prezisă de către proorocii din Vechiul Testament.

Primul dintre profeți este considerat Avraam

Pentru teologi ultimul prooroc este  Ioan Botezătorul.

Cuvântul profet provine din limba greacă și se referă la interpret sau purtător de cuvânt al unei zeități care „vorbește înainte". 

În ebraică, totuși, profet este tradus de obicei prin nevi, care înseamnă  „dezvăluitor". 

Sarcina unui nevi este descrisă în Deuteronom 18:18, unde Domnul spune: „Voi pune cuvintele mele în gura sa și va spune tuturor ceea ce îi cer."  
Nevi este considerat asadar ca fiind „gura" Domnului. 

Profeții Vechiului Testament sunt: Avraam, Sara, Moise, Isaia, David, Solomon, Ilie și Iov
Saisprezece cărți din Vechiul Testament sunt denumite după numele profeților, cu toate că acestea nu sunt în mod obligatoriu scrise de ei. 

În mod tradițional ei se împart în două categorii: „mari" și „mici".

Profeții mari:
- Isaia
- Ieremia inclusiv cartea lui Baruh și Scrisoarea lui Ieremia
- Iezechiel
- Daniel
Profeții mici
Cărțile celor numiți cei 12 „profeți mici":
- Osea
- Ioil
- Amos
- Avdie
- Iona
- Miheia
- Naum
- Avacum
- Sofonie
- Agheu
- Zaharia
- Maleahi

Ortodoxia mărturisește că Ioan Botezătorul (cunoscut și ca Ioan Înaintemergătorul) a fost ultimul profet, acest lucru legand perioada profețiilor din Vechiul Testament cu Iisus Hristos, care a propovăduit realizarea împlinirii legii.

În vremea aceea s-au apropiat de Iisus unii dintre farisei, zicându-I: Ieși și du-Te de aici, că Irod vrea să Te ucidă. Și El le-a zis: Mergând, spuneți vulpii acesteia: Iată, alung demoni și fac vindecări, astăzi și mâine, iar a treia zi voi sfârși. Însă și astăzi și mâine și în ziua următoare merg, fiindcă nu este cu putință să piară proroc afară din Ierusalim. Ierusalime, Ierusalime, care omori pe proroci și ucizi cu pietre pe cei trimiși la tine, de câte ori am voit să adun pe fiii tăi cum adună pasărea puii săi sub aripi, dar n-ați voit. Iată, vi se lasă casa voastră pustie, că adevărat grăiesc vouă: Nu Mă veți mai vedea până ce va veni vremea când veți zice: «Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!»”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu