luni, 19 noiembrie 2018

DSPRE MILOSTENIE

De cate ori nu ne-am spus: "oh, Sa nu uitam sa-i invitam pe X si Y caci doar si ei ne-au invitat pe noi !"
Exista persoane care au liste cu invitatiile si chiar cu cadourile primite, astfel incat sa nu greseasca cumva rasplatirea nici in plus nici in minus! 
Risipa de energie a omului din lumea noastra...

Dar 
"... Dumnezeu n-a lăsat milostenia numai pe seama rațiunii, ci multe părți ale ei le-a pus sub tirania legilor naturii. 

Potrivit acestor legi, părinții miluiesc pe copii, copiii pe părinți. (...) Potrivit acestor legi se fac legăturile între frați, între rude, între necunoscuți, în sfârșit legăturile de la om la om.  

Suntem înclinați din fire spre milostenie. Aceasta ne face să ne revoltăm când oamenilor li se face nedreptate, să ni se zbată inima când vedem că cineva este ucis; și plângem când vedem pe cineva îndurerat ori. (...) 

Înainte de alte lucruri, omul să învețe să miluiască. Pentru că a milui înseamnă a fi om! Mare și cinstit lucru este omul milostiv (Proverbe 20, 6). 
Dacă nu ești milostiv, ai încetat de a fi om! 
Milostenia ne face înțelepți. 

Să învățăm dar să fim milostivi pentru toate aceste pricini, dar mai cu seamă pentru că și noi avem nevoie de multă milă. 
Să nu socotim că trăim atâta vreme cât nu facem milostenie. ”  Sf Ioan Gura de Aur, Omilii (extras din art de azi aparut in Ziarul Lumina)

„În vremea aceea a intrat Iisus, într-o sâmbătă, în casa unuia dintre mai-marii fariseilor, ca să mănânce pâine. Și a zis celui care-L chemase: Când faci prânz sau cină, nu chema pe prietenii tăi, nici pe frații tăi, nici pe rudele tale, nici pe vecinii bogați, ca nu cumva să te cheme și ei, la rândul lor, pe tine, și să-ți fie ca răsplată. Ci, când faci un ospăț, cheamă pe săraci, pe neputincioși, pe șchiopi, pe orbi, și fericit vei fi, că ei nu pot să-ți răsplătească, ci ți se va răsplăti la învierea drepților. Și, auzind acestea, unul dintre cei ce ședeau cu El la masă I-a zis: Fericit este cel ce va prânzi în Împărăția lui Dumnezeu!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu