sâmbătă, 3 noiembrie 2018

INAINTE DE INTRAREA IN POST...

... ni se propun anumite parabole spre meditatie. Prin ele intelegem nevoia spovedirii, a abandonarii pacatului, lupta pentru a creste duhovniceste...

Zis-a Domnul: Nimeni, aprinzând făclia, nu o acoperă cu un vas, nici nu o pune sub pat, ci o așază în sfeșnic, pentru ca cei ce intră să vadă lumina. Că nu este nimic tăinuit care să nu se arate și nimic ascuns care să nu se cunoască și să nu vină la vedere
Luați seama, deci, la felul cum auziți: Celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, și ce i se pare că are se va lua de la el. Și au venit la El mama Lui și frații Lui; dar nu puteau să se apropie de El din pricina mulțimii. Și I s-a vestit: Mama Ta și frații Tăi stau afară și voiesc să Te vadă. Iar El, răspunzând, a zis către ei: Mama Mea și frații Mei sunt aceștia care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și-l îndeplinesc.” Luca 8, 16-21

Pasajul evanghelic la care suntem invitati sa reflectam astazi ne pune in fata trei fraze aparent contrariante.


  • Cea dintai pare ceva mai explicita: Că nu este nimic tăinuit care să nu se arate și nimic ascuns care să nu se cunoască și să nu vină la vedere
Exista oameni pentru care inima lor este o carte deschisa! 
Nu tin in ei si pentru ei nimic. Unii o fac pentru ca sunt deschisi, altii pentru ca sunt eschibitionisti, altii... pentru ca sunt prosti sau needucati pur si simplu!
Exista, pretutideni, si oameni care isi tin incuiate gandurile, toate secretele, viata, care prezinta lumii o anume masca, traind in taina ceea ce le este drag, ceea ce i-a ranit!

Exista popoare care au in cultura lor traditia nedezvaluiri si aici japonezii sunt pe primul loc!

Sa zicem ca putem cu totii sa disimulam realitatea, sa aratam in exterior altceva decat avem ori suntem in adancul nostru.
De Dumnezeu insa... nu ne putem ascunde. 
Propria noastra constiinta stie totul despre noi, estimand cu o precizie de 100% binele si raul pe care le-am facut - chiar daca estimarea asta dureaza fractiuni de secunda si este urmata rapid de ganduri asiguratoare!
Acolo, in ceea ce numim constiinta, se afla Dumnezeu! 
Asadar de noi si de ... El nu ne putem ascunde!

Caci Domnul, nu numai ca este atotputernic, le stie pe toate, si ganduri si fapte  - inclusiv pe cele pe care inca nu le-am gandit sau facut - dar El ne vrea curati din voia nostra!

Sa ne curatim asadar constiinta! 


  • A doua fraza este chiar destabilizatoare la o citire rapida: Celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, și ce i se pare că are se va lua de la el.
Ai zice ca nu este drept. Adica cum sa primesca tot cel ce are, iar de la cel ce nu are sa se ia si ce i se pare ca are? 
Parca o si aud pe biata mea mama, fie iertata, revoltandu-se de o asa nedreptate!

Cuvintele insa e bine sa nu le scoatem din context!

Mantuitorul le spune apostolilor: "luati seama la felul cum(in care) auziti!" 
Caci aici e vorba de lumina credintei. Ea nu poate fi oprita, puterea ei este mare si de nestins!
Celui ce are in el lumina, cu cat are mai multa cu atat va fi rasplatit mai mult de bucuria Adevarului . 
Cel care nu are lumina cea adevarata... ci doar crede ca o are... va pierde si ceea ce credea el ca are!

Asadar Iisus le vorbeste apostolilor si le spune: 

- celui ce are i se va da - adica lor, apostolilor,  care stiau, vazusera, credeau si aveau Lumina in ei; lor deci li se va da mai mult, caci in ei acum era Izvorul Vietii, acela ce curge mereu si te face sa nu mai insetezi niciodata! Ei aveau sa primeasca Viata Vesnica!
iar de la cel ce nu are, şi ce i se pare că are se va lua de la el."  - fara lumina viata se stinge fara urmare. Devotandu-te trairii lumesti, fara sa urmezi Calea Mantuitorului , viata ta, la care tii si pe care te crezi stapan... ti se va lua...

Gandindu-ma la iudeii dusmanosi ai vremii, ei, neurmand Lumina Mantuitorului, vor pierde satutul de "alesi exclusivi" ai lui Dumnezeu, exclusivitate in care ei credeau si inca mai cred si azi, asteptandu-L pe Cel care a venit de fapt dar pe care ei nu L-au primit!
  • Mama Mea și frații Mei sunt aceștia care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și-l îndeplinesc.
Nu cred ca sunt singura care am fost contrariata de raspunsul lui Iisus! Ce sa insemne asta?
Daca ne amintim, in vremea in care isi alegea apostolii, cand Hristos i-a spus unui ucenic «Vino după Mine», iar acela i-a răspuns «Lasă-mă mai întâi să-mi îngrop tatăl», Mântuitorul i-a replicat: «Lasă morții să-și îngroape pe morții lor»! Atunci, acea replica l-a pus pe cel chemat în fața unei decizii definitive. 
Cu compromisuri și cu hotarari care nu sunt transante, nu poate nimeni sa mearga pe drumul cel drept și sa faca alegeri corecte
Cel care ceruse asta apostolilor ar fi putut sa se inmoaie si sa aibba alta atitudine in fata membrilor familiei Sale? 
Raspunsul Lui este o dovada de consecventa, de conduita desavarsita. Si este si o cheie a misiunii Sale, caci El nu venise sa stea la adapostul mamei sale, sa fie rasfatat si protejat! 
Disocierea aceasta intre familie si misiune poate sa para dura unora dar Iisus tocmai intra in linie dreapta spre jertfa  iar mama Sa stia care era Adevarul si Misiunea Fiului sau! Nu-L va abandona, nu se va descuraja ci Ii va fi  mereu alaturi cu discretie,  intelepciune  si curaj!

Acum, revenind la cele ale noastre:

Mai intai: cine se mai indoieste ca poate exista vreun secret nedezvaluit? Chiar in amalgamul dezinformarilor, adevarul isi face loc.

Apoi, este stiut ca, daca dai iubire primesti si mai multa iubire decat ai dat!
Daruiesti din putinul tau altora? Te umpli de o bucurie nepretuita!
Il iubesti pe Dumnezeu? Vei primi nemurirea! In afara de asta nu este nimic mai de prêt!

Tii la ale lumii, la viata pamanteana, mai mult decat la Dumnezeu? Ei bine, nimeni inca nu a imparatit lumea si acea viata, pe care o crezi nesfarsita, binele pe care crezi ca il meriti, ti se va lua intr-o buna zi, si asta cand te astepti mai putin!
Celor carora nu cred in Domnul li se va lua si acel ceva in care cred ei: lumea plina de placeri!
Caci nimic nu e vesnic in lumea asta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu