luni, 29 iunie 2020

PETRU - DETINATORUL CHEILOR IMPARATIEI

Evanghelia zilei de astazi, zi de praznic, contine in ea promisiunea facuta Sf. Ap Petru de catre Mantuitorul Hristos, în timpul vieții sale pământești, prin care i-a fagaduit lui „Cheile Împărăției Cerurilor”.

Evenimentul s-a petrecut în timpul unei conversatii purtate cu apostolii Sai: „Și venind Iisus în părțile Cezareii lui Filip, îi întreba pe ucenicii Săi zicând: Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului? Iar ei au răspuns: Unii, Ioan Botezătorul, alții Ilie, alții Ieremia sau unul dintre prooroci. Și le-a zis: Dar voi cine ziceți că sunt? Răspunzând Simon Petru a zis: Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu (Mt. 16, 13-16). 

Pentru această hotărâta si esentiala mărturisire, Mântuitorul îl fericește pe Sf. Apostol, zicându-i: „Fericit ești Simone, fiul lui Iona, că nu trup și sânge ți-au descoperit ție aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri” (Mt. 16, 17). 

Ca răsplată, pentru mărturisirea spontana si plina de adevar, pe care apostolul Simon (Petru), a făcut-o cel dintâi, Mântuitorul i-a zis: 
„... tu ești Petru, și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui. Și îți voi da ție cheile împărăției cerurilor și orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri” (Mt. 16, 18-19).

Prin urmare, când Mântuitorul i-a dat Sfântului Apostol Petru cheile imparatiei,  l-a împuternicit pe acesta să lege și să dezlege păcatele oamenilor: „și orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri” (Mt. 16, 19).

Petru este, in simplitatea lui, un personaj complex.

Cateva versete mai departe, dupa ce i se revelase adevarul - Tu ești Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu. -  cand Mantuitorul le spune ucenicilor Lui că El trebuie să meargă la Ierusalim şi să pătimească multe de la bătrâni şi de la arhierei şi de la cărturari şi să fie ucis, şi a treia zi să învieze.( 16,21), Petru Ii va spune: 
" Fie-Ţi milă de Tine să nu Ţi se întâmple Ţie aceasta." (16, 22). 

Si, cu  acest prilej, "El, întorcându-se, a zis lui Petru: Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală Îmi eşti; că nu cugeţi cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor"

Evenimentele care aveau sa se succeada - de la impetuoasa declaratie a lui Petru, facuta in timpul Cinei celei de Taina, cum că, daca toţi se vor lepăda de Invăţător, el nu se va lepăda şi chiar de va trebui să moara, tot nu se va lepăda, trecand prin proorocita intreita lepadare de Invatatorul sau, la plansul si pocainta sa ulterioara, pana la restaurarea sa, petrecuta la aratarea Mantuitorului, de la Marea Tiberiadei  - ni-l vor infatisa pe Petru ca fiind apostolul cu firea cea mai nestapanita!

Dincolo de toate  contrarietatile posibile, trebuie să preamărim mărturisirea hotărâtoare a dumnezeirii lui Iisus Hristos pe care Apostolul Petru a facut-o!
Petru avea o natura vulcanica insotita totusi de o anume tandrete. Era un om devotat, desi framantat de atacurile satanei, si avea o credinta bruta, de piatra, dar curata, credinta care avea sa fie modelata tocmai de caderile sale!

Din contextul Scripturii, intelegem insa si faptul că Mântuitorul a făgăduit puterea legarii si dezlegarii de pacate, nu doar lui Petru ci tuturor Apostolilor

Aceasta se va întâmpla la doar câteva zile dupa mărturisirea marelui Apostol, cand Mantuitorul se adreseaza tuturor apostolilor:
„oricâte veți lega pe pământ, vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ vor fi dezlegate și în cer” (Mt. 18, 18). 

„Împărăția Cerurilor”  este „împărăția darului” sau Biserica
pe care Mântuitorul a făgăduit că o va zidi pe piatra credinței și a mărturisirii lui Petru.

După un obicei stravechi, cunoscut atat 
la evrei cat si la mai toate popoarele, înmânarea cheilor înseamna încredințarea stapanirii asupra unei case  sau asupra unei averii (Is. 22, 22; Apoc. 3, 7).

Cuvintele Mântuitorului: „și-ți voi, da ție cheile Împărăției Cerului”, trebuie înțelese tocmai prin prizma semnificatiei stravechi a acestui gest; astfel, Sfântului Apostol Petru i s-a dat puterea de a închide și a deschide intrarea în această împărăție, adica de a primi în sânul Bisericii sau de a îndepărta de la ea, de a lega și de a dezlega păcatele oamenilor. 
Pentru că poate să fie membru al Bisericii numai acela care, prin pocăință, va primi iertarea păcatelor, iertare acordata de Dumnezeu prin slujitorii Bisericii. 

In cheile imparatiei, daruite Sf. Ap. Petru, rezida simbolul stăpânirii bisericești, care are împuternicire de la Domnul nostru Iisus Hristos să lege și să dezlege, să ierte sau să nu ierte, să deschidă sau să închida intrarea în Sfant lacasul ei (Mt. 18, 17).

Biserica leagă, și Biserica dezleagă, cum spune Fericitul Augustin . Caci Biserica, întemeiată pe piatra cea din capul unghiului, adică pe Domnul nostru Iisus Hristos (Efes. II, 20), leagă și dezleagă!
Să se înfricoșeze deci și cei legați și cei dezlegați; cei dezlegați să nu cadă iar sub aceeași osândă, iar cei legați să nu rămână în aceeași stare pentru totdeauna, având în vedere, că în afară de Biserică nu se poate primi dezlegare”.

SARBATOARE BINECUVANTATA!

„În vremea aceea, venind Iisus în părțile Cezareei lui Filip, îi întreba pe ucenicii Săi, zicând: 
Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului? 
Iar ei au răspuns: 
Unii spun că ești Ioan Botezătorul, alții, Ilie, alții, Ieremia sau unul dintre proroci. 
Atunci Iisus le-a zis: 
Dar voi cine ziceți că sunt Eu? 
Răspunzând, Simon-Petru a zis: 
Tu ești Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu. 
Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: 
Fericit ești, Simone, fiul lui Iona, că nu trup și sânge ți-au descoperit ție aceasta, ci Tatăl Meu Cel din ceruri. Și Eu îți zic ție că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui. Și îți voi da cheile Împărăției cerurilor; și orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri.MATEI 16:13-18

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu