IOAN BOTEZATORUL, este sfantul cel mai iubit de romani!
Botezul sau a curatat si innoit sufletele celor care aveau sa-L urmeze pe Mantuitorul Hristos.
In ce priveste Boboteaza si sarbatoarea Sf Ioan, mi-as dori sa pot afla cam cate obiceiuri si ce traditii se mai pastreaza azi pe la noi.
Sa stiti ca aici, la Paris, IPS Iosif, insotit de preoti si credinciosi, sfinteste in fiecare an, de Boboteaza, apele Senei!
Preotii nostri se straduiesc sa ne sfinteasca casele - si aici acest lucru este o jertfa caci inseamna efortul lor de a parcurge sute de kilometri, seara de seara, saptamani in sir!
Nu primim noi Botezul la Boboteaza dar... il primim cu tot dragul, fericiti ca nu am ramas in afara binecuvantarii cu Apa Sfintita!
Pentru mine Boboteaza este o sarbatoare in care ne intra in casa prospetimea noului! Natura, desi aflata in plina iarna, isi reincepe de fapt ciclul renasterii.
Cine stie sa priveasca, cine stie sa asculte padurea... aceia pot sa observe cum totul se reinnoieste - incet dar sigur!
Violetele se recolteaza deja, ghioceii sunt gata sa strapunga patura de zapada, brandusele se pregatesc si ele!
Camelia din fundul curtii are deja boboci...
În al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponţiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod, tetrarh al Galileii, Filip, fratele său, tetrarh al Itureii şi al ţinutului Trahonitidei, iar Lisanias, tetrarh al Abilenei, În zilele arhiereilor Anna şi Caiafa, a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia, în pustie. Şi a venit el în toată împrejurimea Iordanului, propovăduind botezul pocăinţei, spre iertarea păcatelor. Precum este scris în cartea cuvintelor lui Isaia proorocul: „Este glasul celui ce strigă în pustie: Gătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui. Orice vale se va umple şi orice munte şi orice deal se va pleca; căile cele strâmbe se vor face drepte şi cele colţuroase, drumuri netede. Şi toată făptura va vedea mântuirea lui Dumnezeu”. Deci zicea Ioan mulţimilor care veneau să se boteze de el: Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiţi de mânia ce va să fie? Faceţi, dar, roade vrednice de pocăinţă şi nu începeţi a zice în voi înşivă: Avem tată pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate şi din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam. Acum securea stă la rădăcina pomilor; deci orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc.
Şi mulţimile îl întrebau, zicând: Ce să facem deci? Răspunzând, Ioan le zicea: Cel ce are două haine să dea celui ce nu are şi cel ce are bucate să facă asemenea. Şi au venit şi vameşii să se boteze şi i-au spus: Învăţătorule, noi ce să facem? El le-a răspuns: Nu faceţi nimic mai mult peste ce vă este rânduit. Şi îl întrebau şi ostaşii, zicând: Dar noi ce să facem? Şi le-a zis: Să nu asupriţi pe nimeni, nici să învinuiţi pe nedrept, şi să fiţi mulţumiţi cu solda voastră. Iar poporul fiind în aşteptare şi întrebându-se toţi despre Ioan în cugetele lor: Nu cumva el este Hristosul? A răspuns Ioan tuturor, zicând: Eu vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc, A Cărui lopată este în mâna Lui, ca să cureţe aria şi să adune grâul în jitniţa Sa, iar pleava o va arde cu foc nestins.
Încă şi alte multe îndemnând, propovăduia poporului vestea cea bună. Luca 3, 1-18
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu