luni, 9 ianuarie 2017

COMMENT CA VA?

SAU DESPRE OCHII CARE NU VAD


Da! Asa este omul: mintea i se lumineaza in timp, lucruri auzite de sute de ori vin sa i se limpezeasca intr-un tarziu, si, tocmai cand crede ca le stie pe toate, pricepe ca a trecut pe langa adevar timp indelungat fara sa fi stiut in fapt nimic.

Poate ca unii avem mintea invartosata, cum spune Mantuitorul, sau poate, pur si simplu, e un timp anume si pentru intelegerea asta, nereusind sa ajungem la adevar fara sa trecem prin furcile pacatelor si sa facem alegerile care sa ne duca unde trebuie, ajungand sa ne smerim!

Am invatat, de exemplu, ca e greu sa patrunzi in mentalitatea unui alt popor cand o ai deja in carne pe cea a poporului tau, dar, daca nu te incapatanezi, ajungi sa intelegi ca pamantul, muntii, clima, natura in intregul ei, face ca modul de gandire sa difere, conceptele de viata sa fie altele, ca si prioritatile... toate diferentele dintre noi fiind incarcate de istoria locului si de tot ce a lasat acolo Dumnezeu! 

Ani de zile m-a exasperat acest "ça va!?" frantuzesc ! 
Si, dupa ce chiar am facut glume pe seama acestei formule de... politete pana la urma, o intrebare si un raspuns standard, poate chiar un cliseu, dintr-o data am inteles miezul ei si am lacrimat!
Caci atata timp cat traiesti, cat inima ta mai bate, e bine! Traind ai inca puterea sa speri, sa te bucuri, sa alegi, sa te schimbi
Dupa ce viata pamanteasca se incheie... fiecare o ia incotro si-a pregatit... calatoria!

De ma intreabi-acum "comment ca va...?"
Am sa-ti raspund far'sa ezit, ca alta data,
"Ca va bien! Merci", caci bine este daca

In piept inca-mi mai bate inima!
Si, cata vreme e asa... nimic nu e zadarnic,
Pot inca sa glumesc, zambind sagalnic,
Pot inca sa ma mantui, ma mai pot indrepta,
Orice e cu putinta... doar moartea n-o mai pot schimba!

C

Şi au ieşit fariseii şi se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Şi Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn? Adevărat grăiesc vouă că nu se va da semn acestui neam. Şi lăsându-i, a intrat iarăşi în corabie şi a trecut de cealaltă parte. Dar ucenicii au uitat să ia pâine şi numai o pâine aveau cu ei în corabie. Şi El le-a poruncit, zicând: Vedeţi, păziţi-vă de aluatul fariseilor şi de aluatul lui Irod. Şi vorbeau între ei, zicând: Aceasta o zice, fiindcă n-avem pâine. Şi Iisus, înţelegând, le-a zis: De ce gândiţi că n-aveţi pâine? Tot nu înţelegeţi, nici nu pricepeţi? Atât de învârtoşată este inima voastră? Ochi aveţi şi nu vedeţi, urechi aveţi şi nu auziţi şi nu vă aduceţi aminte. Când am frânt cele cinci pâini, la cei cinci mii de oameni, atunci câte coşuri pline de fărâmituri aţi luat? Zis-au Lui: Douăsprezece. Şi când cu cele şapte pâini, la cei patru mii de oameni, câte coşuri pline de fărâmituri aţi luat? Iar ei au zis: Şapte. Şi le zicea: Tot nu pricepeţi? 
Marcu 8, 11-21

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu