vineri, 27 ianuarie 2017

STAPANUL SI VIA SA


Urmand parcursul Mantuitorului prin pildele rostite dupa intrarea Lui in Ierusalim, cele in care face referiri la moralitatea celor chemati sa-I slujeasca lui Dumnezeu, ajungem si la Evanghelia lucratorilor nevrednici. 
 
Şi a început să le vorbească în pilde: Un om a sădit o vie, a împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit turn şi a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe. Şi la vreme, a trimis la lucrători o slugă, ca să ia de la ei din roadele viei. Dar ei, punând mâna pe ea, au bătut-o şi i-au dat drumul fără nimic. Şi a trimis la ei, iarăşi, altă slugă, dar şi pe aceea, lovind-o cu pietre, i-au spart capul şi au ocărât-o. Şi a trimis alta. Dar şi pe aceea au ucis-o; şi pe multe altele: pe unele bătându-le, iar pe altele ucigându-le. Mai avea şi un fiu iubit al său şi în cele din urmă l-a trimis la lucrători, zicând: Se vor ruşina de fiul meu. Dar acei lucrători au zis între ei: Acesta este moştenitorul; veniţi să-l omorâm şi moştenirea va fi a noastră. Şi prinzându-l l-au omorât şi l-au aruncat afară din vie. 

Ce va face acum stăpânul viei? Va veni şi va pierde pe lucrători, iar via o va da altora. Oare nici Scriptura aceasta n-aţi citit-o: „Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului? De la Domnul s-a făcut aceasta şi este lucru minunat în ochii noştri”
Şi căutau să-L prindă, dar se temeau de popor. Căci înţeleseseră că împotriva lor zisese pilda aceasta. Şi lăsându-L, s-au dus. Marcu 12, 1-12

Pilda lucratorilor nevrednici din vie este redata de trei din cei patru evanghelisti : Matei 21, 45; Marcu 12,12; Luca 20,19.

Este momentul explicarii unor realitati. 
Poporul evreu credea in Dumnezeu si avea o mare evlavie,  
asa ca a fost ales de EL - dintre toate popoarele - pentru a contribui la punerea in practica a planului Sau de mantuire a lumii.
I-a dat Legea lui Moise, care continea  reguli religioase  morale si cultice, necesare pentru a putea sa-si pastreze identitatea,  ca sa lucreze in via Domnului, precum se spune in pilda. 
Exista aici si niste simboluri:  turnul de paza simbolizeaza  templul, teascul  este viata spirituala a poporului ales de Dumnezeu, iar fiul stapanului este preinchipuirea lui Hristos! 

Rostirea acestei pilde are loc cu cateva zile inainte ca Mantuitorul sa dovedeasca ca tocmai El este fiul Stapanului pe care lucratorii viei pomenite (arhiereii, fariseii si carturarii timpului ) aveau sa-L omoare!
Trimisii stapanului viei sunt proorocii sau profetii, pe care adesea conducatorii evreilor i-au batut sau i-au ucis. 

Prin pilda ni se dezvaluie umanitatea pacatoasa, care, chiar si cand este chemata la o lucrare sfanta, devine adesea nerecunoscatoare, razvratita si indaratnica in a implini voia lui Dumnezeu. 
Reactia lucratorilor din vie este comportamentul oamenilor rai care, dupa ce au fost chemati sa participe la lucrarea lui Dumnezeu, uita repede de stapan si se fac stapani ei insisi, considerand via stapanului ca fiind o proprietate a lor personala. 
Astfel via devine lucrarea sfanta de mantuire a lumii iar
lucratorii viei cei chemati sa pregateasca intrarea oamenilor in Imparatia Lui Dumnezeu.
Asadar, planul  lui Dumnezeu
indeplinit pe pamant prin alesii sau slujitorii Sai este lucrare de pregatire a oamenilor pentru mantuire, spre a dobandi viata fericita din Imparatia lui Dumnezeu. Iar, daca lucrarea aceasta nu se face dupa voia lui Dumnezeu, cei care nu lucreaza bine nu vor intra in Imparatia lui Dumnezeu, dar nici nu vor putea zadarnici planul Lui de mantuire a lumii. 

Un tanar calugar spunea ca orice fiinta care vede lumina zilei este un ins in spatele caruia este lucrarea Domnului, fiecare om fiind legat prin nasterea si viata lui, de planul LUI conceput si pus in miscare pentru mantuirea umanitatii!

(Inspirat din predica IPS Daniel)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu