vineri, 3 noiembrie 2017

IN SCRIPTURA


... totul este intocmit dupa simbolistica divina!

Traditia religioasa ebraica este bazata pe simboluri.

La Taina lui Dumnezeu trebuie sa ajungi cu incetul si treptat pentru a intelege fara sminteala cele ale Sale!

De ce 12 Apostoli si de ce inca 70(72)?

Mantuitorul a ales 12 oameni din randul celor ce-L urmau, cate unul pentru fiecare din cele 12 semintii ale poporului lui Israel si i-a trimis sa duca in lume Cuvantul Sau!
Cand a venit ceasul, a mai ales, conform Traditiei, inca 70(72) dintre discipolii Sai si i-a trimis, perechi perechi, pentru a trezi constiinta cinstirii lui Dumnezeu de catre oameni.  
"S-a apropiat de voi împărăţia lui Dumnezeu"

Desi numarul ucenicilor lui Hristos s-a marit pe parcurs, Traditia ii pomeneste ca find 70 - cifra care vine sa aminteasca  de cele 70 de neamuri ale lumii pomenite in primul capitol al Bibliei - Geneza sau Facerea.

Numarul 70 sau in unele variante 72, poate fi legat si de numarul traducatorilor Septuagintei. 
Septuaginta este traducerea Cartilor lui Moise și a celorlalte cărți ale Vechiului Testament din ebraică în greacă.

Traditia spune "că traducerea respectivă a fost opera comună a 70 (sau, după o altă variantă, a 72) de înțelepți evrei, aleși câte șase din fiecare trib și  ea s-a realizat la 
Alexandria, în secolul al III-lea î.Hr., in timpul domniei lui Ptolemeu al II-lea (285-247)".

Scopul traducerii nu se cunoaste cu precizie insa se spune ca 
regele, dorind sa mareasca marea biblioteca din Alexandria "astfel încât să includă înțelepciunea tuturor vechilor religii din lume, a purces la aceasta mare "aventura". 
Cum greaca era limba oficială din Alexandria, Scripturile au fost în consecință traduse în această limbă.

Despre cei 70 de propovaduitori pomeneste, in exclusivitate, apostolul Luca in Evanghelia sa, citita astazi.

Iar după acestea, Domnul a ales alţi şaptezeci (şi doi) şi i-a trimis câte doi înaintea feţei Sale, în fiecare cetate şi loc, unde Însuşi avea să vină. Şi zicea către ei: Secerişul este mult, dar lucrătorii sunt puţini; rugaţi deci pe Domnul secerişului, ca să scoată lucrători la secerişul Său. Mergeţi; iată, Eu vă trimit ca pe nişte miei în mijlocul lupilor. Nu purtaţi pungă, nici traistă, nici încălţăminte; şi pe nimeni să nu salutaţi pe cale. Iar în orice casă veţi intra, întâi ziceţi: Pace casei acesteia. Şi de va fi acolo un fiu al păcii, pacea voastră se va odihni peste el, iar de nu, se va întoarce la voi. Şi în această casă rămâneţi, mâncând şi bând cele ce vă vor da, căci vrednic este lucrătorul de plata sa. Nu vă mutaţi din casă în casă. Şi în orice cetate veţi intra şi vă vor primi, mâncaţi cele ce vă vor pune înainte. Şi vindecaţi pe bolnavii din ea şi ziceţi-le: S-a apropiat de voi împărăţia lui Dumnezeu. Şi în orice cetate veţi intra şi nu vă vor primi, ieşind în pieţele ei, ziceţi: Şi praful care s-a lipit de picioarele noastre din cetatea noastră vi-l scuturăm vouă. Dar aceasta să ştiţi, că s-a apropiat împărăţia lui Dumnezeu. Zic vouă: Că mai uşor va fi Sodomei în ziua aceea, decât cetăţii aceleia. Vai ţie, Horazine! Vai ţie, Betsaido! Căci dacă în Tir şi în Sidon s-ar fi făcut minunile care s-au făcut la voi, de mult s-ar fi pocăit, stând în sac şi în cenuşă. Dar Tirului şi Sidonului mai uşor le va fi la judecată, decât vouă. Şi tu, Capernaume, nu ai fost înălţat, oare, până la cer? Până la iad vei fi coborât! Luca 10, 1-15

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu