duminică, 8 decembrie 2019

DUMINICA VINDECARII FEMEII GARBOVE

ZIUA SABATULUI
In evanghelii gasim multe dispute pe marginea respectarii
SabatuluiMantuitorul si discipolii Sai au fost mereu acuzati de incalcarea Legii! Si nu putine au fost minunile pe care Hristos le-a facut in zilele de sambata, Domnul Hristos fiind Domnul Sambetei!
Vantul schimbarii legii in spiritul ei razbatea din toate astea!

Cand am fost in Israel, am inteles mai bine diferenta intre norma rigida, dusa pana la absurd, a Legii celei Vechi, cea a lui Moise, si "noul",  adus  de catre Hristos, care nu o anuleaza de fel ci o umanizeaza si ii reveleaza rostul ei educativ, ii da substanta de care avea nevoie!

In ziua sabatului ce este de fapt de facut si ce nu?

Mai intai e zi de odihna, asa cum si Dumnezeu s-a odihnit in a saptea zi; (De mentionat insa ca nicaieri nu ni se spune ca e vorba de sambata! E vorba de a saptea zi!)
Apoi e zi de rugaciune pentru a multumi Domnului pentru eliberarea din robia din Egipt. 
Cum e firesc, in ziua inchinarii catre Dumnezeu, nu trebuie sa faci o activitate lucrativa!
Asadar, pentru iudei, vindecarile Mantuitorului nu erau minuni ci activitati lucrative si, in consecinta... contra Legii!
Asa cum spune si Mantuitorul, insa daca de sabat nu vei lasa sa moara vitele de foame ori de sete, vei putea oare sa nu salvezi un om?

Si in ziua de azi legea evreilor este la fel de rigida.
Cum pentru ei este interzisa orice activitate, in hoteluri, ca sa nu apese nici macar pe butoane - sa nu cumva sa faca ceva -  ascensoarele functioneza prin... speaker!
Litera legii este astfel respectata dar spiritul ei este uitat caci ideea sabatului este de a sta in meditatie si a abandona orice activitate pentru a reflecta la cele pe care Dumnezeu le-a facut pentru poporul Sau! Si, daca te vanturi prin hotel, ce importanta mai are daca urci cu liftul apasand pe butonul 6 sau rostind "sase"? La Sinagoga nu ai fost si timp pentru Dumnezeu nu ti-ai facut!

Sambata a fost randuita pentru evrei spre neuitarea iesirii din Egipt! 

Adu-ti aminte ca ai fost ROB in pamantul Egiptului si te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo, cu mana tare si cu brat inalt , pentru aceasta ti-a poruncit tie Domnul Dumnezeul tau, sa pazesti ziua SAMBETEI (Deut. 5,15).

Daca Legea Veche zice “să nu ucizi”, harul zice “oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă“(Matei 5,22). Daca Legea Veche zice “să nu fii desfrânat”, harul zice nici  “să nu pofteşti!”(Romani 7,7).

Mantuitorul nu anuleaza Legea lui Moise. El vine sa-i dea viata, sa o faca claditoare de suflet, ajutand astfel pe credincios sa o simta, pentru a se putea schimba!

Prin Legea cea noua, ni se cere doar să Il iubim pe Dumnezeu şi pe aproapele nostru!
Dacă facem aceste două lucruri cu credincioşie, este ca si cum le-am fi implinit pe toate celelalte cerinte!

Legea lui Hristos este iubirea!
Caci cine Il iubeste pe Dumnezeu nu are alti dumnezei si cine isi iubeste aproapele nu ii face nici un rau acestuia - nu minte, nu fura, nu ucide, nu inseala, nu badjocoreste, nu ravneste, nu barfeste...
Legea cea noua este o norma care nu ramane in litera ei ci prinde viata, mergand la esenta care poate schimba omul cu adevarat!

Vindecarile lui Iisus nu sunt doar fizice ci si sufletesti caci cei vindecati primesc si iertarea pacatelor.  

Minunea vindecarii femeii garbove intampina reactii agresive. 
Șase zile sunt în care trebuie să se lucreze; deci veniți în aceste zile și vă vindecați, iar nu în ziua sâmbetei! 

O interpretare stramba a legii lui Moise!
Vindecarea este o facere de bine si nu o activitate lucrativa si "pentru facerea de bine, spunea dreptul de pomenire, Bartolomeu Anania, "nu exista nici un fel de opreliste"! Aici lucreaza doar  iubirea lui Dumnezeu!

Primejdia formalismului ne paste si pe noi! O parte din obiceiuri de natura pagana de pe la noi, vin sa strice armonia legii lui Hristos. Nu numarul de perne si de plapumi date la parastase si inmormantari conteaza ci rugaciunile facute spre usurarea sufletului celui plecat!
Toate aceste "datini" sunt spre fala, "sa nu zica lumea ca nu l-am iubit", "sau "ca suntem zgarciti"! 
Dar zice lumea si ca te-ai rugat sau nu-i prea pasa?

În vremea aceea Iisus învăța într-una din sinagogi sâmbăta. Și, iată, era acolo o femeie care avea de optsprezece ani un duh de neputință și care era gârbovă, încât nu putea să se ridice nicidecum. Iar Iisus, văzând-o, a chemat-o și i-a zis: Femeie, ești dezlegată de neputința ta! Și Și-a pus mâinile asupra ei, iar ea îndată s-a îndreptat și slăvea pe Dumnezeu. Atunci, mai-marele sinagogii, mâniindu-se că Iisus a vindecat-o sâmbăta, răspunzând, zicea mulțimii: Șase zile sunt în care trebuie să se lucreze; deci veniți în aceste zile și vă vindecați, iar nu în ziua sâmbetei! Domnul însă i-a răspuns și a zis: Fățarnicilor! Fiecare dintre voi nu dezleagă, oare, sâmbăta boul sau asinul său de la iesle și nu îl duce să-l adape? Dar aceasta, fiică a lui Avraam fiind, pe care a legat-o Satana, iată, de optsprezece ani, nu se cuvenea, oare, să fie dezlegată de legătura aceasta în ziua sâmbetei? Și, zicând El acestea, s-au rușinat toți cei ce erau împotriva Lui, iar poporul întreg se bucura de toate faptele cele slăvite, săvârșite de Dânsul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu