miercuri, 17 februarie 2021

DE LA NEIUBIRE LA IUBIRE

 


În vremea aceea, apropiindu-se de Iisus unul din cărturarii care Îl auzise vorbind cu saducheii și văzând că bine le-a răspuns, L-a întrebat: Care poruncă este întâia dintre toate? Iisus i-a răspuns că întâia este: «Ascultă, Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn». Și: «Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta». Aceasta este cea dintâi poruncă. Iar a doua e aceasta: «Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți». Mai mare decât acestea nu este altă poruncă. 

Și I-a zis cărturarul: Bine, Învățătorule. Adevărat ai zis că unul este Dumnezeu și nu este altul afară de El. Și a-L iubi pe El din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul și din toată puterea și a iubi pe aproapele tău ca pe tine însuți este mai mult decât toate arderile de tot și decât toate jertfele. 
Iar Iisus, văzându-l că a răspuns cu înțelepciune, i-a zis: 
Nu ești departe de Împărăția lui Dumnezeu. Și nimeni nu mai îndrăznea să-L mai întrebe. Și, învățând Iisus în templu, le grăia zicând: Cum zic cărturarii că Hristos este Fiul lui David? 
Însuși David a zis întru Duhul Sfânt: «Zis-a Domnul Domnului meu: Șezi de-a dreapta Mea până ce voi pune pe vrăjmașii Tăi așternut picioarelor Tale». 
Deci însuși David Îl numește pe El Domn; de unde, dar este fiul lui? Și toată mulțimea Îl asculta cu bucurie.”


Cu timpul intelegem tot ce nu am inteles, desi poate anumite cuvinte ne-au emotionat... fara sa stim de ce! Este in noi mereu un graunte de jar care are sansa sa se aprinda intru iubire!

Sigur, toti stim sau credem ca stim ca iubirea este esentiala! Nimic nu poate trai fara iubire! Natura insasi este vie prin iubirea lui Dumnezeu!  

Cu totii cunoastem acest pasaj evanghelic si o multime de pareri legate de acest subiect dar, pana cand ceea ce ai aflat nu se salasluieste in inima, in duhul tau, ca sa poti sa si simti... tot ceea ce ai aflat va ramane doar o informatie pe care o primesti... cu ghilimele cu tot!

Sa-i iubesti pe ai tai, pe cei care te iubesc... ce mare scofala? Si Luca ne da o minunata replica a Mantuitorului, pe care, cu siguranta, o vom reciti cat de curand:

Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei.
Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac.
Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai." 
(Luca 6, 32-34)

Iubirea nu se rezuma la ceea ce, cei mai multi oameni, inteleg! 
In drumul spre iubirea cea desavarsita, a iubirii de Dumnezeu, stau un sir intreg de... iubiri pe care omul le experiaza inca de cand vine pe lume! 
Mama, prietenii, partenerul de viata, copiii ... dusmanii, iubirea are diferite manifestari si este ceva care trebuie sa creasca si sa sporeasca stand departe de egoism! Ea creste, este creativa si ajunge sa-si gaseasca maretia in timp! 
Dar timpul, trait fara iubire, striveste sufletele mici sau nedezvoltate!
Lipsa noastra de iubire pentru ceilalti are ca si consecinta... singuratatea!

Lumea lui Dumnezeu este lacasul iubirii!

Iubirea, ca porunca, este esentiala in demersul cunoasterii, fiind un uriaş plus de experiere, de traire, dezvoltând la maximum în cel iubit şi în cel care iubeşte, fiinţa lui şi a celuilalt.

Dar această cunoaştere nu poate fi inchisa în concepte…
Iubirea implica unire, este un act de reciprocitate şi, tocmai de aceea, este suprema cale de cunoaştere ! 
Cu cât îl iubesc mai mult pe celalalt, cu atât el mi se descoperă mai mult…  
Cu cat il iubesc pe Dumnezeu mai mult, cu atat El mi Se dezvaluie! 

Numai iubirea ne poate salva de durerea la care ne condamna lipsa ei... durere, care poate deveni eterna, caci, in vesnicie va ramane perpetuu regretul de a fi uitat ca lumea e mult mai mare decat universul propriu!

Sfantul Isaac Sirul, explica mai bine decat mine:

“Iar eu zic ca cei chinuiti in gheena vor fi biciuiti de biciul iubirii. Adica cei ce simt ca au gresit fata de dragoste sufera acolo un chin mai mare decat orice chin. Caci tristetea intiparita in inima de pacatul fata de iubire e mai ascutita decat orice chin din lume. E nebunie sa socoteasca cineva ca pacatosii se lipsesc in gheena de dragostea lui Dumnezeu. 
Dragostea este odrasla cunostintei adevarului, care, dupa marturisirea de obste, s-a dat tuturor. 
Dar dragostea lucreaza prin puterea ei in doua feluri: pe pacatosi ii chinuieste, iar pe cei ce au facut cele cuvenite ii veseleste. Si aceasta este, dupa judecata mea, parerea de rau sau chinul din gheena. Dragostea imbata insa sufletele celor de sus cu desfatarea ei”.

Iubirea nu este doar... intr-o zi, nu este nici macar intr-o viata! 
Iubirea este vesnica!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu