sâmbătă, 13 februarie 2021

PILDA COPACILOR - SPINUL (3)

 

Copacii, dupa ce au incercat sa ii convinga pe cei trei arbori divini sa le fie conducatori, refuzati fiind, l-au rugat pe SPIN :"Vino tu şi domneşte peste noi!"

Raspunsul spinului este unul clar si totusi... surprinzator

Dacă voi mă puneţi cu adevărat împărat peste voi, atunci veniţi şi vă odihniţi sub umbra mea; iar de nu, atunci va ieşi foc din spini şi va arde cedrii Libanului.

Despre ce umbra e vorba si, mai ales, cum ar putea un arbore sa se aseze la umbra... inexistenta a unui... spin?

Dar spinul spune ca, daca copacii nu se vor aseza, adica nu se vor umili in fata lui, nu se vor tara pe pamant... el se va aprinde, iar focul lui va arde cedrii Libanului... Un afront direct adus lui DUMNEZEU!

"Dumnezeu a făcut să crească în ţara Libanului un arbore care se numeşte cedru. Acesta trăieşte mai mult de o mie de ani. Maroniţii îl numesc Arz-el-rab sau pomul lui Dumnezeu. 
Evreii îl numesc erez. Dintre toţi pomii pământului cedrul are cea mai mare longevitate. În Libanul de azi, n-au mai rezistat decât puţini izolaţi. Nu sunt arbori obişnuiţi, dar seamănă într-o oarecare măsură cu stejarul. Sunt adevărate catedrale vegetale. Fiecare cedru, dacă nu se taie, poate ajunge la înălţimea catedralei Notre-Dame de Paris.

În Biserica creştină, cedrul este imaginea lui Hristos, din pricina dimensiunii şi majestăţii sale. Este de asemenea imaginea Bisericii, căci el simbolizează întinderea puterii spirituale prin extensia ramurilor sale, pe care păsările cerului, aşezându-se, îi înfăţişează pe cei drepţi care vin să se odihnească. 
Dar cedrul o simbolizează, mai ales, pe Sfânta Fecioară Maria: glorie Libani data est ei. 
Cuvântul Liban şi cuvântul cedru sunt sinonime. Sunt cedri şi în Himalaia sau în alţi munţi şi chiar şi în grădinile botanice, dar nici un cedru de pe pământ nu este comparabil cu cedrii Libanului. Întreg Vechiul Testament îl cântă."

(Virgil GheorghiuHristos în Liban, Editura Reîntregirea, p. 27)

Spinul este eroul celei de-a doua fabule din Biblie, si tot in contrast cu cedrul!
"Ioaş, regele lui Israel, a trimis la Amasia, regele lui Iuda, ca să-i spună: "Spinul, care este în Liban, a trimis să-i spună cedrului, care este tot în Liban: "Dă pe fiica ta fiului meu de femeie". Însă fiarele sălbatice, care sunt în Liban, au trecut pe lângă acest spin şi l-au călcat. (1 Paralipomena)

Indrazneala spinului este in contradictie cu ceea ce este el insusi, o problema pe care o intalnim si la oamenii care nu pot da nimic bun...
aroganta si amenintare!

Va urma...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu