marți, 16 februarie 2021

IMPARATIA LUI DUMNEZEU: INTALNIREA INTRE DOUA LUMI



„În vremea aceea au venit la Iisus saducheii, care zic că nu este înviere, și-L întrebau zicând: Învățătorule, Moise ne-a lăsat scris că, de va muri fratele cuiva și va rămâne femeia fără copii, să ia fratele său pe femeia lui și să ridice urmaș fratelui. Și erau șapte frați. Și cel dintâi și-a luat femeie, dar, murind, n-a lăsat urmaș. Și a luat-o pe ea al doilea, și a murit nelăsând urmaș. Tot așa al treilea. Și au luat-o toți șapte și n-au lăsat urmaș. În urma tuturor a murit și femeia. La înviere, când vor învia, a căruia dintre ei va fi femeia? Căci toți șapte au avut-o de nevastă. 
Și le-a zis Iisus: Oare nu pentru aceasta rătăciți, neștiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu? Căci, după ce vor învia din morți, nici nu se mai însoară, nici nu se mai mărită, ci sunt ca îngerii în ceruri. Iar despre morți, că vor învia, n-ați citit oare în cartea lui Moise, când i-a vorbit Dumnezeu din rug, zicând: «Eu sunt Dumnezeul lui Avraam și Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov»? Dumnezeu nu este Dumnezeul celor morți, ci al celor vii. Deci voi sunteți în mare rătăcire.”MARCU 12, 18-27

Fiecare incearca, cred eu, potrivit propriilor sale frici si putinte, sa-si imagineze Imparatia lui Dumnezeu. 
Textele Noului Testament nu poate fi trunchiate, cuvintele Mantuitorului nu pot fi rupte in bucati! Intreaga Sa invatatura este un tot unitar si numai dupa cunoasterea ei in intregime putem trage concluzii!

"Imparatia lui Dumnezeu este inteleasa gresit de multi crestini.
Este considerata a fi realitatea de dincolo de lumea aceasta.
Insa, lumea in care traim si Imparatia lui Dumnezeu nu trebuie sa fie gandite intr-o succesiune cronologica: "acum" numai lumea aceasta, "pe urma" numai Imparatia lui Dumnezeu.

"Iata, imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul vostru". Acesta a fost raspunsul Mantuitorului celor ce-L intrebasera cand anume va veni ceea ce era de asteptat.
Asadar, Imparatia lui Dumnezeu este aici si acum.

Dar in ce fel se poate intelege aceasta intrepatrundere intre aici si acolo, intre acum si atunci?

Hristos este Imparatia coborata printre oameni. 
Acolo unde El este prezent, acolo este si Tatal impreuna cu Duhul Sfant. Deci, in si prin Hristos, Imparatia Sfintei Treimi se descopera oamenilor
Nu intamplator, cuvintele prin care Mantuitorul Isi incepe propovaduirea au fost: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor" (Matei 4, 17).

Imparatia Lui Dumnezeu apare, in unele texte din Sfanta Scriptura, ca fiind tinta spre care trebuie sa ne indreptam: 
"Veniti, binecuvantatii Parintelui Meu, mosteniti Imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii" (Matei 25, 34).

In alte texte, ea apare ca fiind realitatea care se apropie de noi: "Iata, Eu stau la usa si bat; de-Mi va auzi cineva glasul si-Mi va deschide usa, voi intra la el si voi cina cu el si el cu Mine" (Apocalipsa 3, 20).

In fata acestor texte, apare intrebarea fireasca: 

Omul se indreapta spre Imparatie sau ea se indreapta spre om? 

1 Daca am afirma ca doar omul se indreapta spre Imparatie, atunci am putea sustine ca in aceasta lume omul este doar calator, este mereu pe drum, niciodata insa partas al Imparatiei. 
In astfel de conditii accesul in Imparatia lui Dumnezeu ar fi posibil numai dupa moarte.

2 Daca, dimpotriva, am spune ca doar Hristos este Cel care vine spre noi, atunci am fi tentati sa afirmam ca lipsa unirii unora cu Hristos este data de nevizitarea acestora de catre Mantuitorul.

Atunci ne intrebam: Cine catre cine se indreapta? 
Raspunsul la intrebarea: il gasim in Pilda Fiului Risipitor. 

Cand Tatal isi vede de departe fiul venind acasa, ii iese in intampinare. Ceea ce se petrece nu e o simpla revenire a fiului in preajma tatalui, ci o intalnire la care participa amandoi. Dar ca tatal sa-l zareasca si sa alerge in intampinarea lui, a fost nevoie ca fiul sa-si doreasca si sa depuna tot efortul de a ajunge acasa!

Imparatia lui Dumnezeu vine catre noi, dar vine numai daca si noi ne indreptam spre ea."

Amin




Adrian Cocosila

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu