marți, 25 mai 2021

"AI SAI" SI "MEDIATIZAREA" LUI IISUS


„În vremea aceea mergea Iisus prin Galileea, căci nu voia să meargă prin Iudeea, deoarece iudeii căutau să-L omoare. Și era aproape sărbătoarea iudaică a corturilor. Au zis, deci, către El frații Lui: Pleacă de aici și du-Te în Iudeea, pentru ca și ucenicii Tăi să vadă lucrurile pe care Tu le faci. Căci nimeni nu lucrează ceva în ascuns, ci caută să ajungă cunoscut. Dacă faci acestea, arată-Te pe Tine lumii. Pentru că nici frații Lui nu credeau în El. Deci, le-a zis Iisus: 
Vremea Mea încă n-a sosit; dar vremea voastră totdeauna este gata. Pe voi lumea nu poate să vă urască, dar pe Mine Mă urăște pentru că Eu mărturisesc despre ea că lucrurile ei sunt rele. Voi duceți-vă la sărbătoare; Eu nu merg la sărbătoarea aceasta, căci vremea Mea nu s-a împlinit încă. 
Acestea spunându-le, a rămas în Galileea. Dar, după ce frații Săi s-au dus la sărbătoare, atunci S-a suit și El, dar nu pe față, ci pe ascuns. În timpul sărbătorii, iudeii Îl căutau și ziceau: Unde este Acela? Și mulțimea se certa mult în privința Lui; unii ziceau: Este bun; iar alții ziceau: Nu, ci amăgește mulțimea. Totuși, de frica iudeilor, nimeni nu vorbea despre El pe față.”
IOAN 7: 1-13

Iisus a făcut minunea si a saturat cinci mii de oameni! 

Dar Domnul face si explica! 
Explicatiile Sale par nedorite sau, sa spunem, nepotrivite! 
Intelegem ca in mintea multora umbla ideea ca ar fi fost mai bine daca Iisus S-ar fi rezumat la a hrani poporul, fara a si explica! 
Caci, dupa ce Iisus a inmmultit painea, descoperind apoi si CINE este acea pâine, toți au fost oarecum scârbiți, contrariati, inclusiv discipolii!
După părerea lor, Iisus ar fi trebuit să tacă, pentru că atunci când a inceput sa explice... lumea a luat distanta!
Iisus insa nu tace, pentru că El este Cuvântul Tatălui!

Vorbind despre paine, Iisus abordeaza mai intai problema credinței… si aceasta tema va fi dezvoltata pe larg, caci e necesar sa intelegem in ce constă necredinta,  de ce există ea si de unde vine.

Cap 7 si 8, din Evanghelia dupa Ioan, ne sugereaza dorinta fariseilor de a-L omora pe Iisus, asta si pentru ca ... a vorbit! 

Acești „ai Săi”, despre care aflam, sunt acele persoane care-L cunosc foarte bine (Iisus fiind „unul de al lor”)  si care riscă să fie cei mai departe de credință.
În Evanghelia după Marcu, ni se spune chiar - referitor la acest moment - ca „ai Săi” au luat-o pe Maica Sa și au mers la Iisus, ca să-L ia acasă, căci spuneau că și-a ieșit din fire!

Asadar intaia condamnare a lui Iisus o dau cei din familia Sa, care cred  că și-a ieșit din fire”… 
Ei nu spun asta pentru ca IL cred rău - ei stiu că Iisus este bun - doar ca Il considerau prea ingenuu, si ca, in febra savarsirii minunilor, a luat-o razna! 
Asa ca, ei s-au gandit să-L ia, sa Il duca in alta parte si, poate chiar, sa-L si convinga sa faca doar cele de folos si sa nu mai spuna cuvinte care ar fi putut sa-I stirbeasca imaginea, sa-I slabeasca notorietatea!

Capitolele 7-9 relateaza deci fapte care se petrec in Templu,  la sărbătoarea corturilor.
Aici are loc un dialog al surzilor între Cuvântul - care este Domnul - si felul in care noi, toti, reactionam la Cuvânt, prin necredința noastra față de invatatura Sa.

Apoi, în capitolul al nouălea, va fi vorba despre... orbul care ajunge sa vada lumina, sugerand revelatia credinței!

Pana atunci insa ni se prezinta gândirea „fraților Săi” care Il sfatuiesc sa mearga acolo unde poate fi vazut si cunoscut, si unde sa faca minuni multe, evitand insa sa vorbeasca !
Pentru ca și ucenicii Tăi să vadă lucrurile pe care le facinu sa si auda!
Cu alte cuvinte, Îi spun lui Iisus să fie atent și să se rezume doar la minuni ! Caci, dacă ar fi înmulțit pâinea la Ierusalim, așa cum a făcut la ei, toti ar fi fost convinsi ca a venit Mesia si ca a început Împărăția lui Dumnezeu pe pământ!

În spatele alor Sai, stam toți, până la ultimul!
Ne numaram si noi intre acestia, ori de cate ori declaram ca-L iubim dar nu facem dupa exemplul Sau! 

SINAXAR 

Azi - 25 Mai - cinstim a Treia Aflare a Capului Sf Ioan Botezatorul

Crestinii i-au dedicat Sf Ioan nu mai putin de 6 sarbatori:
  • zamislirea sa (23 septembrie),
  • nasterea (24 iunie),
  • soborul lui (7 ianuarie),
  • taierea capului sau (29 august),
  • prima si a doua aflare a capului lui - (24 februarie)
  • si a treia aflare a capului sau (25 mai)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu