luni, 17 mai 2021

CREDINTA IN CUVANT - VINDECAREA FIULUI SLUJITORULUI REGESC


„În vremea aceea Iisus a mers în Cana Galileei, unde prefăcuse apa în vin. Și era un slujitor regesc al cărui fiu era bolnav în Capernaum. Acesta, auzind că Iisus a venit din Iudeea în Galileea, s-a dus la El și Îl ruga să Se coboare și să vindece pe fiul lui, căci era gata să moară. Deci Iisus i-a zis: Dacă nu veți vedea semne și minuni, nu veți crede. Slujitorul regesc a zis către El: Doamne, coboară-Te înainte de a muri copilul meu. Iisus i-a zis: Mergi, fiul tău trăiește! 
Și omul a crezut în cuvântul pe care i l-a spus Iisus și a plecat. Dar, pe când el cobora, slujitorii l-au întâmpinat, spunându-i că fiul lui trăiește; și cerea să afle de la ei ceasul în care i-a fost mai bine. Deci, i-au spus că ieri, în ceasul al șaptelea, l-au lăsat frigurile.
Așadar, tatăl a cunoscut că acela a fost ceasul în care Iisus i-a zis: Fiul tău trăiește. Și au crezut el și toată casa lui. Aceasta este a doua minune pe care a făcut-o Iisus, venind din Iudeea în Galileea.IOAN 4, 46-54

Acest pasaj evanghelic are un titlu: VINDECAREA FIULUI SLUJITORULUI REGESC

Si totusi, desi baiatul bolnav este vindecat, esentialul nu este aceasta vindecare ci, mai curand ceea ce se petrece cu tatal lui, care "a crezut"!

Vindecarea băiatului este aici  „un semn”,  iar ceea ce noi stim despre vindecare este ceea ce spune Iisus :
Mergi, fiul tău trăiește!  și ce spun slujitorii  cum „că fiul lui trăiește”…

Desi asa s-ar parea, minunea adevarata nu este aceasta, ci credinta tatalui in Cuvantul Domnului!
Titlurile date pasajelor biblice sunt deseori o relatare succinta si aparenta a interpretarii Evangheliei. In spatele textelor sta insa misterul pe care il descoperim in timp, intelegand Adevarul de dincolo de aparenta!

Aici de vorbeste despre boala si moarte, cele doua mari probleme ale omenirii! Si tot aici gasim raspunsul Mantuitorului la aceste necunoscute dureroase: Cuvântul Sau se rezuma la credinta ca... „Fiul tău trăiește”

Observam ca Iisus nu a facut minunea fara sa fi fost prezent la capul copilului bolnav, fara sa-l atinga! 
Iisus este... departe - asa cum pare sa fie si fata de noi, de vreme ce nu-L putem nici vedea nici atinge, fizic! El insa exista si ne este alaturi! Aici putem vedea lucrarea Cuvântului Său? 

Textul ma face sa ma gandesc la felul in care pot eu primi puterea de a face fata suferintei, bolii, mortii, asemenea milioanelor de oameni care de 2000 de ani CRED, chiar fara sa-L vada in persoana pe Cel care da viata! Caci adevărata minune este credinta! 
Credinta ma ajuta sa ma ridic de cate ori cad, sa merg  inainte, sa poti trai chiar daca viata imi pune inainte incercari care par de netrecut! 

Așadar, textul ne prezintă ce înseamnă sa ai credința în Cuvântul Sfant!

Eu, privind uneori inapoi, nu mai vad incercarea ci cum m-a ajutat credinta sa o trec!

„Şi cel care nădăjduieşte, ca şi cel care crede, priveşte cu mintea pe cele spirituale şi pe cele viitoare. 

Dacă spunem: acest lucru este drept, dacă spunem: acest lucru este bun; dacă spunem: acest lucru este adevărat, nimic din unele ca acestea nu le vedem cu ochii, ci numai cu mintea. 

Cuvântul lui Dumnezeu a spus: Eu sunt adevărul (Ioan 14, 6); deci Cuvântul lui Dumnezeu trebuie privit cu mintea. Pe cine numeşti adevărați filozofi? Pe aceia, spun eu, cărora le place să contemple adevărul! (Platon, Statul, V, 475 E).

Clement Alexandrinul, Stromatele, Stromata a V-a, Cap. III, 16.1.-16.2., în Părinți și Scriitori Bisericești (1982), vol. 5, pp. 319- 320

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu