marți, 23 noiembrie 2021

RUGACIUNEA DOMNEASCA


Cautand talcuirea rugaciunii Tatal Nostru  facuta de Sf Ioan Gura de Aur, am dat peste un blog dedicat in intregime rugaciunii domnesti!
Accesand asadar link-ul:
  https://rugaciuneatatalnostru.wordpress.com/ - din care am extras un mic fragment - se poate gasi talcuirea acestei rugaciuni, vers cu vers, in patru variante: 
  • cea a Sfântului Ioan Gură de Aur – stâlp al Bisericii Ortodoxe 
  • a Sfântului Nicolae Velimirovici – unul dintre cei mai mari predicatori ai lumii - 
  • a lui Olivier Clement – un mare teolog al Bisericii Ortodoxe din secolul XX
  • si a IPS Bartolomeu Anania – indragit ierarh român 
Ma gandesc ca nimic nu poate multumi mai mult pe cel care isi doreste sa cunoasca sensurile teologice ale singurei rugaciuni lasate noua de Dumnezeu, asa ca am asezat aici sursa! 

Rugaciunea merita cu adevarat o talcuire amanuntita  si docta pentru ca, spusa prea des, ea ar putea sa isi piarda intelesurile ei profunde cu valoare de conectare suprema cu Dumnezeu.

"Rugăciunea “Tatăl nostru” este singura rugăciune pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu în mod direct, rostită chiar de gura Sa cea sfântă, toate celelalte rugăciuni ale Bisericii fiind insuflate de Duhul Sfânt dar trecute prin inima, mintea și gura oamenilor. Tocmai de aceea această rugăciune este considerată mai deosebită decât toate celelalte, este dacă vreți: rugăciunea rugăciunilor, conținând în ea însăși bogăție de înțelesuri.
Este rugăciunea pe care Sfinții Părinți ne recomandă s-o spunem seara în fața icoanei, dimineața, înainte și după masă, în timpul zilei și oricând avem nevoie de ajutorul Domnului. Această rugăciune este nelipsită din cultul Bisericii Ortodoxe, neexistând slujbă care să n-o conțină, rugăciunea “Tatăl nostru” făcând parte din rugăciunile începătoare. Rugăciunea această minunată o rostim noi, toți creștinii botezați, la Sfânta Liturghie, înainte e a ne împărtăși, ca semn de împăcare a tuturor între noi și a tuturor cu Dumnezeu."

„În vremea aceea, fiind Iisus într-un loc și rugându-se, când a încetat, unul dintre ucenicii Săi a zis către Dânsul: Doamne, învață-ne să ne rugăm, cum a învățat și Ioan pe ucenicii lui. Atunci Iisus le-a zis: când vă rugați să ziceți: Tatăl nostru, care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău. Vie împărăția Ta. Facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă, dă-ne-o nouă în fiecare zi. Și ne iartă nouă păcatele noastre, precum și noi iertăm tuturor celor care ne greșesc nouă. Și nu ne duce pe noi în ispită; ci ne izbăvește de cel rău. Apoi a zis către ei: Dacă cineva dintre voi va avea un prieten și se duce la el în miezul nopții și-i va spune: prietene, dă-mi împrumut trei pâini, căci a venit de la drum un prieten la mine și n-am ce să-i pun înainte; iar cel dinăuntru va răspunde: nu mă da de osteneală!, acum ușa este încuiată și copiii mei sunt în așternut cu mine; nu pot să mă scol să-ți dau. Zic vouă: chiar de nu s-ar scula să-i dea în puterea prieteniei, tot are să se scoale, silit de îndrăzneala lui, și-i va da cât îi trebuie. Drept aceea vă spun vouă: cereți și se va da vouă; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide. Pentru că oricine cere va lua; și cine caută va găsi; și celui care bate, i se va deschide.Luca 11: 1-11

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu