joi, 18 noiembrie 2021

IISUS, MANTUIREA SUFLETELOR NOASTRE


Am putea spune ca Evanghelia lucana isi incheie prima parte cu evenimentul Schimbarii la Fata a lui Iisus, intruparea Cuvântului.  Omul devine si el cuvântul pe care-l ascultă iar Fiul lui Dumnezeu e Cuvântul deplin ascultat.  Dar intelegem ca, pana aici, apostolii... nu au inteles mai nimic!

Si, iata ca, 
fără Iisus, nici nu reușesc să vindece un posedat, în ciuda faptului că misiunea lor era aceea de a invinge răul. 
Asta tocmai pentru că inca nu înțeleg Cuvântul și nici nu pricep ca raul se biruie pe cruce! 
Crucea este locul în care Dumnezeu ni Se arata ca Stăpân al lumii... prin mila si dragostea Sa. 

Astfel, ceea ce urmeaza este un "instructaj" dedicat apostolilor, deci si clerului zilelor noastre.

De cand am inceput sa rasfoiesc Scriptura, am observat o anume indulgenta a Bisericii care face ca multi credinciosi sa confunde credinta cu un soi de superstitie! 
"Mergem la biserica sa ne fie bine in lumea asta!" 
Nu ni se explica valoarea jertfei, dupa modelul hristic, si nici de ce suferinta nu este pedeapsa ci este ceva de bine!
Cand am ridicat acesta problema, mi s-a spus ca ortodoxia este si asa destul de constrangatoare si nu se vrea o greutate mai mare pe umerii crestinului!

In urma cu cativa ani, am fost intrebata care este diferenta intre DUMNEZEU ortodox si Cel catolic. 
Cel ce ma intrebase era un francez dar, la discutie, participa si un englez catolic.
Am sa-ti spun eu cat de simplu se poate - interveni englezul.  DUMNEZEUL lor mangaie pe cand al nostru ... pedepseste! 

Orice explicatie dogmatica ar fi fost de prisos  si apoi, pe atunci nici nu ma simteam pregatita sa spun ceva demn de luat in seama! 
Au trecut o multime de ani, si peste lume si peste mine...
Intre timp am inceput sa mai inteleg ca problema nu este ca sunt inca neortodocsi in lume ci ca noi, crestinii ortodocsi, orbecaim ca oi fara pastor! Noua ne trebuie catehizare! Dar nu morala predicata din amvon ci explicatie docta!

Iata  Iacov și Ioan I-au zis: Doamne, vrei să zicem să se coboare foc din cer și să-i mistuie, cum a făcut și Ilie? 

Asta ne bantuie pe toti: vrem de cand lumea sa-i pedepsim pe cei care nu sunt asemenea noua! Asta inseamna ca putem avea multă iubire pentru Hristos, făcând exact opusul a ceea ce El a făcut!
Și acesta e un rau mai mare decat a nu crede in Dumnezeu! Dumnezeu ii iubeste si pe cei care nu cred! Mantuirea... este alta poveste! 
Despre care Dumnezeu ni se vorbeste atunci? 
Intelegem noi care este diferenta intre a milui si a mantui? Ce este credinciosia sau cum functioneaza judecata divina?

Dumnezeu adevărat este Cel care moare pentru toți pacatosii, adică pentru fiecare dintre noi… Un altfel de dumnezeu este cel care, încă de la început, șarpele l-a sugerat lui Adam și Evei! 
Dar Dumnezeu nu este așa! Nici invidios, nici razbunator! 
E IUBIRE si JERTFA!

Există deci riscul să ne credem creștini ortodocsi, dar să-l credem pe satana. 
Și facem toate in numele iubirii pentru Iisus, asemenea lui Iacob și Ioan care si ei Îl iubesc pe Iisus!

Cum as putea sa-L vad altfel pe Iisus decat ca pe salvatorul meu? 
La pedeapsa ma osandesc singura, in orice clipa in care ma abat de la Calea Sa! Atunci cand un creştin ramane prins de lume, aduce, sufletului sau si celor din jur, cel mai mare prejudiciu!

Crezand in El, nadajduiesc in bunatatea, iertarea si mangaierea Sa,
traind insa ura fata de pacatele mele din fiecare clipa si iubind Lumina pe care o aduce El in mine cu fiecare gand bun indreptat catre semeni!

El ne iubeste si are intelegere fata de slabiciunile noastre dar soarta intregii lumi sta azi in capacitatea noastra de a intelege Jertfa Crucii, jertfa iubirii!

În vremea aceea s-a apropiat de Iisus unul dintre ucenicii Săi și I-a zis: Învățătorule, am văzut pe unul care în numele Tău scoate demoni și l-am oprit, pentru că nu-Ți urmează împreună cu noi. Iar Iisus a zis către el: Nu-l opriți; căci cine nu este împotriva voastră este pentru voi. Și când s-au împlinit zilele înălțării Sale, El S-a hotărât să meargă la Ierusalim. Și a trimis vestitori înaintea feței Sale. Și ei, mergând, au intrat într-un sat de samarineni ca să facă pregătiri pentru El. Dar ei nu L-au primit, pentru că El Se îndrepta spre Ierusalim. Și, văzând aceasta, ucenicii Iacov și Ioan I-au zis: Doamne, vrei să zicem să se coboare foc din cer și să-i mistuie, cum a făcut și Ilie? Iar El, întorcându-Se, i-a certat și le-a zis: Nu știți, oare, fiii cărui Duh sunteți? Căci Fiul Omului n-a venit ca să piardă sufletele oamenilor, ci ca să le mântuiască. Și s-au dus în alt sat.” Luca 9, 49-56

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu