Blogul acesta este jurnalul meu duhovnicesc pe care l-am inceput cu prilejul celei de-a doua batalii pe care a trebuit sa o dau cu cancerul.
Am inceput numarandu-mi zilele si am continuat inaltand rugaciuni!
Aici este coltul meu de "rugaciune deschisa" prin care ma pregatesc pentru momentul primirii darului celui de pe urma!
miercuri, 17 noiembrie 2021
SCARA INVERSA A VALORII DUMNEZEIESTI: CEL MAI MIC ESTE... CEL MARE
„Nu sunt de disprețuit lucrurile care par mici, dar fără de care nu se poate întemeia nimic măreț." Fericitul Ieronim
„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Puneți în urechile voastre cuvintele acestea: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor. Iar ei nu înțelegeau cuvântul acesta, căci era ascuns pentru ei, ca să nu-l priceapă, și se temeau să-L întrebe despre acest cuvânt.
Și a intrat acest gând în inima lor: Cine dintre ei ar fi mai mare? Iar Iisus, cunoscând cugetul inimii lor, a luat un copil, l-a pus lângă Sine și le-a zis: Oricine va primi pe pruncul acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește; iar oricine Mă va primi pe Mine, primește pe Cel Care M-a trimis pe Mine. Căci cel ce este mai mic între voi toți, acesta este mare.
Iar Ioan, răspunzând, a zis: Învățătorule, am văzut pe unul care în numele Tău scoate demoni și l-am oprit, pentru că nu-Ți urmează împreună cu noi. Iar Iisus a zis către el: Nu-l opriți; căci cine nu este împotriva voastră este pentru voi.”Luca 9: 44- 50
Textul propus astazi spre meditatie face parte din Cap 9, capitol in care Evanghelia lucana are, ca punct central, Schmbarea la Fata a Domnului.
Dupa acest moment apoteotic, care i-a bulversat pe ucenicii care i-au fost martori, are loc intalnirea cu indracitul, pe care apostolii nu au reusit sa-l vindece, desi Domnul le daduse putere!
In acest context, Mantuitorul doreste sa le trezeasca atentia apostolilor, rostind imperativul: Punețiîn urechile voastre cuvintele acestea: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor.
Cu alte cuvinte," intelegeti ca Iisus, va fi tradat"!
Cel care face minuni, care stie totul dinainte, acceptă trădarea noastră, daruindu-Se pe Sine în mâinile noastre!
Cuvantul acesta tulbura dar ramane nelamurit, caci apostolii, desi nu inteleg, nu mai cer explicatii, jenati poate de nestiinta lor dar si impiedicati de gandul maririi care pusese stapanire pe ei.
Și a intrat acest gând în inima lor: Cine dintre ei ar fi mai mare?
Ceea ce urmeaza este o ilustrare a doua concepte diferite: „măreția” – asa cum o gandeste omul – si măreția conform luiDumn ezeu.
De aici, diferenta intre conceptul de comunitate, asa cum il intelegem noi ("chiar daca impreuna... fiecare pentru el"), și cel al logicii divine.
Iar Iisus, cunoscând cugetul inimii lor, a luat un copil, l-a pus lângă Sine și le-a zis: Oricine va primi pe pruncul acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește; iar oricine Mă va primi pe Mine, primește pe Cel Care M-a trimis pe Mine. Căci cel ce este mai mic între voi toți, acesta este mare.
Duhul rau, care a pus stapanire pe noi, se vadeste in faptul ca, in comunitate, indiferent de marimea ei - cuplu, prietenii, familie, grup religios, societatea, in totalitatea ei - fiecare individ nutreste, tainic sau pe fata, dorinta de a fi mai mare decât celălalt!
Fiecare se vrea în centru și e capabil sa sacrifice orice pentru asta. Succesul diavolului sta in faptul ca egoismul a devenit suveran.
Iisus ne explica insa ca persoana care se împlinește cu adevărat nu este aceea care pune "eul" în centrul tuturor preocuparilor, pentru ca, iata, El este model al Celui mai mare care e ultimul dintre toți!
Cum ar trebui sa fim?
Ca acel copil pe care Iisus l-a pus langa Sine. Copilul crede, isi iubeste mama instinctiv, fara sa puna intrebari, fara sa se indoiasca de ea, are incredere! Asa ne iubeste El!
Textul continua insa sa ne arate lipsurile care fac ca noi sa nu ajungem usor sa ne implinim cu adevarat!
De cele mai multe ori consideram ca cei care nu sunt ca noi nu sunt buni! După părerea lui Iisus insa, cu cât suntem mai diferiți, dar credinciosi, cu atât e mai bine!
Nu putine sunt persoanele pioase, rugatoare, care sunt dominate de un anume orgoliu religios colectiv - "noi suntem cei buni iar ceilalti, diferiti de noi, sunt dusmani! Orice excludere implica excluderea lui Iisus-Dumnezeu care S-a făcut cel mai mic dintre toți. Dacă excludem pe cineva din comunitatea noastră, exclusul e tocmai El, care S-a lăsat exclus , pentru ca noi toți să ne putem regăsi în El. Și Tatăl are fiii…si toți sunt diferiți! Dacă cineva nu gândește ca noi, acela oare nu valorează nimic?
Din ce in ce mai puternic societatea de azi se fractureaza din pricina inversunarii lui "ca mine e bine"!
Fiecare crede ca detine adevarul absolut! Lumea nu mai are dubii ci doar certitudini, cum spunea A Plesu! Nu suntem capabili sa admiram, sa ne uimim de inteligenta cuiva ori sa ne indoim de ideile proprii!
Vorbim de unitate, patriotism, ortodoxie dar faptele dovedesc segregatie, intoleranta, suficienta in toate, incredere in sine fara nici o baza reala! Am readus lumea intr-un trecut de trista amintire!
Dar pasul inapoi poate fi un elan necesar pentru a trece peste abis!
Exemplul Domnului Iisus este salvarea! Nu cruciade ci o lupta serioasa cu tot ce tulbura pacea Sa!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu