sâmbătă, 30 mai 2020

CUVANTAREA DE DESPARTIRE (2)

In continuare, cuvantarea lui Hristos catre ucenicii Sai, Acesta reveleaza ceva  extraordinar, referitor la Duhul Sfânt.

"Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor care să rămână cu voi în veac; şi anume, Duhul adevărului, pe care lumea nu-l poate primi, pentru că nu-L vede şi nu-L cunoaşte; dar voi îl cunoaşteţi, căci rămâne cu voi, şi va fi în voi." Ioan 14,16.17.

Aceste cuvinte descoperă o realitate asupra căreia nu ar trebui să ne îndoim niciodată. Ele ne spun clar că Duhul Sfânt este "un alt Mângâietor", El fiind "Duhul adevărului"!
Si in continuare Hristos ne mai descoperă ceva deosebit, şi anume faptul că Duhul Sfânt , desi nu poate fi văzut de nimeni,   poate fi totusi cunoscut!


Hristos spune că lumea nu poate vedea Duhul, cum dealtfel nici ucenicii nu-l văd! Si totusi, ucenicii, toţi ucenicii adevăraţi ai lui Hristos, Il pot cunoaşte, cu toate că este şi rămâne nevăzut! 

Ei Il pot cunoaşte insa pentru că acesta dă mărturie despre Hristosul din Scripturi.
El niciodată nu va contrazice Scripturile, ci le va întări.

Dacă Duhul Sfânt poate fi cunoscut, atunci înseamnă că orice om care devine ucenicul lui Hristos, născut din nou sau din Dumnezeu, îl poate cunoaşte, şi nu are cum să aibă o părere contrară Scripturii cu privire la Duhul adevărului. 


Prin faptul că Hristos spune că Duhul este un alt Mângâietor, înseamnă,  fara doar si poate, că Duhul Sfânt este altcineva decât persoana Tatălui şi persoana Fiului! 

Deducem ca, la vremea rostirii acestui adevăr extraordinar, pe pământ mai exista un Mângâietor!
Nu poţi spune niciodată că există un alt Mângâietor, câtă vreme înaintea Lui nu se află Mângâietorul. Un altul este în raport
totdeauna cu cel care se află înaintea lui. 

Este un fapt simplu dovedit în viaţa de zi cu zi.

Exact aceasta este ideea textului! Prin cele enunţate de Mântuitorul Acesta intentiona sa transmită ucenicilor faptul că lipsa Lui, din momentul în care se va duce la Tatăl, va fi suplinită de un alt Mângâietor, ceea ce înseamnă, fără nici o umbră de îndoială, că primul Mângâietor era chiar Iisus în mijlocul ucenicilor!
.
Câtă vreme Iisus s-a aflat în carne şi oase în mijlocul ucenicilor, aceştia nu au simţit nevoia Duhului Sfânt, întrucât ei aflau adevărul direct de pe buzele lui Iisus. 

În schimb, fără Iisus, ei aveau neapărata nevoie de prezenţa deplină a Duhului Sfânt - care să le reamintească tot ceea ce îi învăţase Hristos pe pământ,şi, de asemenea, să le descopere lucruri noi. 

Să nu vi se tulbure inima, zice El in continuare
Acum urmeaza un alt punct important în aflarea adevărului : Duhul este o persoană sau nu?

Din moment ce Iisus spune că în locul Lui va veni un alt Mângâietor, înseamnă că acest alt Mângâietor nu poate fi decât o
persoană, căci cum ar putea fi suplinită lipsa lui Isus pe pământ decât numai printr-o persoană de aceeaşi natură cu El!?
O simplă influenţă sau o emanaţie din Tatăl nu ar putea să le reamintească ucenicilor de Mantuitorul, pentru că nu ar avea capacitatea intelectuală de a rosti adevărul  Persoanei - Isus Hristos. 


Prin urmare, Duhul Sfânt este numit în mod corect reprezentantul lui Hristos pe pământ.
"Duhul Sfânt este reprezentantul lui Hristos, dar fără personalitate omenească şi, deci, independent de aceasta."


Chiar dacă Duhul Sfânt nu are personalitate omenească, El are totuşi o personalitate divină.

Noi nu putem lua in derizoriu bunătatea lui Dumnezeu considerând că Iisus îşi va trimite pe pământ o energie!  Ar fi inacceptabil şi chiar o ofensă adusa  inteligenţei divine şi a celei umane deopotriva!


Realitatea neîndoielnica este că reprezentantul lui Hristos este o persoană egală cu El, care gândeşte, simte, se bucură şi găseşte o mare plăcere să înfăţişeze tot adevărul divin pe înţelesul tuturor celor care doresc să devină copiii Lui!

https://www.academia.edu/37752389/Evanghelia_privitoare_la_persoana_divin%C4%83_a_Duhului_Sf%C3%A2nt
.
Zis‑a Domnul către ucenicii Săi: Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci Tatăl – Care rămâne întru Mine – El Însuși face aceste lucrări. Credeți Mie că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl este întru Mine, iar de nu, credeți‑Mă pentru lucrările acestea. 

Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu, și mai mari decât acestea va face, pentru că Eu Mă duc la Tatăl. Și orice veți cere în numele Meu, aceea voi face, ca să fie slăvit Tatăl întru Fiul. Dacă veți cere ceva în numele Meu, Eu voi face. Dacă Mă iubiți, păziți poruncile Mele. Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă, ca să fie cu voi în veac: Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să‑L primească, pentru că nu‑L vede, nici nu‑L cunoaște; voi însă Îl cunoașteți, pentru că rămâne la voi și în voi va fi!
Nu vă voi lăsa orfani; voi veni la voi. Încă puțin timp și lumea nu Mă va mai vedea; voi însă Mă veți vedea, pentru că Eu sunt viu și voi veți fi vii. În ziua aceea veți cunoaște că Eu sunt întru Tatăl Meu și voi întru Mine și Eu întru voi. Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu și‑l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui.” Ioan 14:10-21

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu