luni, 11 mai 2020

MARTURISIREA LUI PETRU

Evanghelia zilei de astazi este extrasa din ultimul fragment al capitolului 6 din Evanghelia dupa Ioan.
Parcurgand fie si numai o parte din acest capitol putem intelege de ce evanghelistul Ioan este supranumit "Teologul"!
„Teologie” inseamna cunoaştere a lui Dumnezeu, vorbire cu şi despre Dumnezeu.
Sf. Ioan, este diferit de evanghelistii sinoptici prin aceea ca a infatisat „evenimentul Hristos
soteriologic , adica analizand ideea mantuirii într-un mod cu totul diferit!

Ioan L-a desluşit mai profund pe Iisus în calitatea Sa de Dumnezeu, iar Evanghelia sa ni-L pune inainte pe Iisus Hristos cel spiritual demonstrandu-ne ce inseamna evanghelia Sa pentru lume.

Valoarea teologică a Evangheliei dupa Ioan rezida in aceea ca ea identifica pe Iisus Hristos istoric cu Mântuitorul Hristos.  

Urmarindu-L din momentul inmultirii celor 5 paini si a celor 2 pesti (1 - 21) , Mantuitorul ajunge sa tina o adevarata cuvantare in fata celor care nu reuseau sa-I vada dumnezeirea, cuvantare legata de Painea cea adevarata care se coboara din cer (22 - 34), acea paine a vietii (35 - 50) care este painea euharistica (51 - 59).

El trece treptat la o treaptă mai înaltă de înţelegere a cuvantului paine, pentru ca în final să extindă semnificaţia cuvantului asupra Persoanei proprii, prezentă în pâinea euharistică.

Acesta este, în viziunea evanghelistului, sensul expresiei „pâinea cea vie”, din discursul Mântuitorului.

În toate aceste exprimări Mântuitorul are în vedere atât sensul literal, cât şi simbolic, dar auditoriul percuteaza doar la primul sens.

Evanghelistul ne spune ca "de atunci mulți dintre ucenicii Săi s-au dus înapoi și nu mai umblau cu El." , caci cuvintele Mantuitorului legate de Sfanta Euharistie - Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu, rămâne întru Mine și Eu întru el - pe unii i-au destabilizat. ( "Greu este cuvântul acesta! Cine poate să-l asculte?")
Iisus Hristos le vorbeste intentionat la limita hiperbolei, El voind sa-i conduca pe ascultatori spre intelegerea adanca, spituala, a gesturilor Sale.
Astfel ceea ce ne pare a fi "teologie" este de fapt "pedagogie",
mesajul teologic are un profund caracter pedagogic.

Doar in Evanghelia dupa Ioan 
Mantuitorul spune despre cuvintele Sale ca „sunt duh şi sunt viaţă” (6, 68) 

Translarea lui Iisus Hristos cel întrupat in Iisus Hristos prezent în tainele Bisericii este evidenta, incepand cu promisiunea trimiterii Duhului Sfânt, in Cuvântarea de despartire si în lucrarea Acestuia în Biserica.

Este poate fireasca neintelegerea unor cuvinte atat de adanci, de pline de substanta mistica, dar celor care-L abandoneaza pe Mantuitorul, in afara neputintei de a pricepe dumnezeirea Sa, le mai lipsea ceva, ceva esential, si asta era increderea in El. 


Fragmentul de incheiere a capitolul 6 este foarte important prin aceea ca el contine o mărturisire capitala, aceea a lui Petru!
Parasit de multi dintre "fideli", Mantuitorul se adreseaza si grupului celor 12, intre care se afla, in acel moment, si Iuda Iscarioteanul: 

"Nu vreți și voi să vă duceți?"
Atunci Petru marturiseste:
"Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieții veșnice. Și noi am crezut și am cunoscut că Tu ești Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu." 

Noua ne este clar azi ca fiecare cuvant rostit de Iisus in acel moment era cu adevarat foarte greu de inteles, cu atat mai mult pentru un simplu pescar, cum era Petru. Simplitatea lui Petru ne este cunoscuta.
De aceea marturia sa este cu atat mai importanta!
Ea este spusa din inima!
Desi nu intelegea mare lucru, increderea si dragostea sa fata de Invatatorul sau, il ajutau sa Ii simta puterea in fata careia totul era cu putinta, bine facut si adevarat!

Cand simti puterea lui Dumnezeu, tot ceea ce mintea nu cuprinde se lamureste prin cuvintele ce izvorasc din inima!



EVANGHELIA ZILEI 

IOAN 6, 56-69

„Zis-a Domnul către iudeii care crezuseră într-Însul: 

Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el.  
Precum M-a trimis pe Mine Tatăl Cel viu și Eu sunt viu prin Tatăl, tot așa și cel ce Mă mănâncă pe Mine va fi viu prin Mine
Aceasta este Pâinea care S-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinții voștri mana și au murit. 
Cel ce mănâncă această Pâine va trăi în veac. 
Acestea le-a zis pe când învăța în sinagoga din Capernaum. 
Deci, mulți din ucenicii Lui, auzind, au zis: Greu este cuvântul acesta! Cine poate să-l asculte? 
Iar Iisus, știind în Sine că ucenicii Lui murmură împotriva Lui, le-a zis: Vă smintește aceasta? Dar dacă veți vedea pe Fiul Omului suindu-Se acolo unde era mai înainte? Duhul este cel ce dă viață; trupul nu folosește la nimic. 
Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh și sunt viață. Dar sunt unii dintre voi care nu cred. 
Căci Iisus știa de la început cine sunt cei care nu cred și cine este cel care îl va vinde. Și zicea: 
De aceea am spus vouă că nimeni nu poate să vină la Mine, dacă nu-i este dat de la Tatăl.  
Și, de atunci, mulți dintre ucenicii Săi s-au dus înapoi și nu mai umblau cu El. Deci a zis Iisus celor doisprezece: 
Nu vreți și voi să vă duceți? Simon-Petru I-a răspuns: Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieții veșnice. Și noi am crezut și am cunoscut că Tu ești Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu