sâmbătă, 2 mai 2020

"Mă căutați nu pentru că ați văzut minuni, ci pentru că ați mâncat din pâini și v-ați săturat"


Cuvintele citite astazi, din Evanghelia dupa Ioan, evoca intamplarea de  după momentul in care Iisus a înmulţit cele cinci pâini şi cei doi peşti - prilej cu care Domnul a săturat peste cinci mii de persoane! 


Evanghelistul Ioan face precizarea ca minunea inmultirii painilor a avut loc înainte de Paştele iudaic. 
Cele 12 coşuri cu fărâmituri rămase au la Ioan valoare simbolica, de semn divin, ele reprezentand cele douăsprezece seminţii ale poporului ales!

Cei care au fost martorii minunii si au mancat atunci, fara sa-L fi urmat neaparat spiritual pe Domnul Hristos, au rămas... doar cu fărâmiturile. 
Cei care L-au urmat... s-au  împărtăşit din Cuvantul Sau si se vor împărtăsi, în mod real, cu Sfântul Trup şi Scump  Sânge al Său! 

Mântuitorul le stia gandurile celor ce-L cautau. Ii dojeneste demascandu-i caci acestia Il vedeau si Il doreau ca rege lumesc, un rege care,  facand astfel de minuni, putea sa le dea hrana, să le ofere pâine în mod gratuit, fără ca ei sa se mai straduiasca sa depuna vreun efort 
Stia si ca multi s-au gandit la cat de avantajos ar fi fost un astfel de conducator!  
Mai găsim şi astăzi pe unii care au asemenea aşteptări! 
Multi Il cautam si azi cerandu-I ajutor in cele ale lumii, rugandu-L sa fim feriti de orice jertfire... cerandu-I asta Lui , tocmai Lui, care s-a jertfit pentru noi! 


Iisus ne transmite peste veacuri tuturor  u mesaj - acela că în viaţă important nu este să alergam disperati numai după hrana cea pieritoare, cat mai ales după hrana aceea speciala, spirituala, care ne conduce la viaţa veşnică.

„În vremea aceea, văzând minunea pe care a făcut-o Iisus, oamenii ziceau: Acesta este într-adevăr Prorocul, Care avea să vină în lume. Cunoscând, deci, Iisus că au să vină și să-L ia cu sila ca să-L facă Împărat, S-a dus iarăși în munte, El singur. Și, când s-a făcut seară, ucenicii Lui au coborât la mare. Și, intrând în corabie, se îndreptau spre Capernaum, dincolo de mare. Și s-a făcut întuneric, iar Iisus încă nu venise la ei. Și, suflând vântul cu putere, marea se învolbura. După ce au vâslit, deci, ca la douăzeci și cinci sau treizeci de stadii, L-au văzut pe Iisus umblând pe apă și apropiindu-Se de corabie și s-au înfricoșat. 

Dar El le-a zis: Eu sunt; nu vă temeți! Deci, voiau să-L ia în corabie, însă corabia îndată a sosit la țărmul la care mergeau. 
A doua zi, mulțimea, care rămăsese de cealaltă parte a mării, a văzut că nu era acolo decât numai o corabie mai mică și că Iisus nu intrase în corabie împreună cu ucenicii Săi, ci plecaseră numai ucenicii Lui. Și alte corăbii mai mici au venit din Tiberiada în apropiere de locul unde ei mâncaseră pâinea, după ce Domnul mulțumise. Deci, când a văzut mulțimea că nu sunt acolo Iisus și ucenicii Lui, oamenii au intrat în corăbiile cele mici și au venit la Capernaum, căutându-L pe Iisus. Și, găsindu-L dincolo de mare, I-au zis: Învățătorule, când ai venit aici? Iisus le-a răspuns și a zis: Adevărat, adevărat zic vouă: Mă căutați nu pentru că ați văzut minuni, ci pentru că ați mâncat din pâini și v-ați săturat. 
Lucrați nu pentru mâncarea cea pieritoare, ci pentru mâncarea ce rămâne spre viața veșnică și pe care o va da vouă Fiul Omului, pentru că pe El L-a pecetluit Dumnezeu-Tatăl.”  
IOAN  6, 14-27

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu