Și era în fiecare zi în templu și învăța. Dar arhiereii și cărturarii și fruntașii poporului căutau să-L piardă. Și nu găseau ce să-I facă, pentru că tot poporul se ținea după El, ascultându-L”
Luca 19: 45-48
Pentru poporul lui Israel existau trei autoritati: Templul, Legea si Regele!
Templul era locul lui Dumnezeu, punctul central in functie de care omul isi organiza viața!
Legea era cea care apara Templul, valoarea sa in raport cu timpul!
Regele avea menirea de a veghea ca Legea sa fie respectata pentru ca Templul sa fie venerat, sa nu se desacralizeze!
Omul insa a pervertit totul!
Trebuie sa tinem cont ca, in zona Orientului Mijlociu, darul a fost si este o manifestare a politetii, dar si o cale de a obtine favoruri!
Dar nu faptul ca aducem daruri Domnului e problema ci felul in care facem asta si cu ce gand !
Orice om, care incerca sa se comporte cum se cuvine, venea la Templu, aducându-I jertfe lui Dumnezeu. Odată ce-I aducea lui Dumnezeu jertfe (cadouri), slavindu-L in rugăciuni, omul aq inceput sa considere, in sinea lui, ca Il castiga de partea sa pe Dumnezeu, care trebuia sa il protejeze, si astfel se simțea în siguranță! Aceasta era rostul Templului in mintea iudeului!
Imaginea pe care o avem si noi, pana azi, despre Dumnezeu izvoraste din ideea ca El este cel puternic, cel care are în mâna Sa totul, care poate pedepsi, judeca, care da legi… dar puterea Lui este inteleasa dupa mintea omului, dupa conceptia lui in ce priveste puterea!
In consecinta, Dumnezeu e... toate cele ale puterii dar omul uita esentialul: ca El este intai de toate IUBIRE!
Iisus a venit sa rastoarne tabuurile noastre, sa reaseze lucrurile prost facute, sa ne arate greselile in intelegerea Legii!
Dar asta a zguduit din temelii cele trei institutii!
Omul are nevoie de reperul Templului, de Biserica - care este o tinta spre care merge.
Ce înseamnă în zilele noastre templul, biserica? In ce masura o respectam ca si casa de rugăciune ?
Daca am reflecta o secunda la ceea ce se petrece in Biserica - la faptul ca acolo ne rugam sa coboare Duhul Sfant ca sa transforme painea si vinul in trupul si sangele lui Hristos, care moare si inviaza perpetuu pentru noi, pe masa Sfantului Altar - cati ar mai indrazni sa vina cand ii taie capul la Liturghie, sa vorbeasca ori sa se plimbe prin Biserica! Daca am fi cu adevarat patrunsi de evenimentul cutremurator al Liturghiei... am incremeni!
Caci acolo ESTE Dumnezeu!
Dumnezeu vede departarea omului de sacru si alipirea lui de cele ale lumii, ca tinta spre care ar trebui sa tinda nu mai este cea menita sa-l pregateasca pentru intalnirea cu Dumnezeu!
Jertfa adusa la altar nu trebuie sa devina ceva ... "normal", formal, nici un fel de plata care sa usureze constiintele, trecand cu gratie peste urcusul duhovnicesc necesar!
Meditatia la evanghelia zilei ne dezvaluie ca... de 2000 de ani... nimic nu e nou sub soare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu