miercuri, 22 decembrie 2021

"LASATI COPIII SA VINA LA MINE"

 „În vremea aceea aduceau la Iisus pruncii, ca să Se atingă de ei. Iar ucenicii, văzând, îi certau. Dar Iisus i-a chemat la Sine, zicând: Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci Împărăția lui Dumnezeu este a unora ca aceștia. Adevărat grăiesc vouă: Cine nu va primi Împărăția lui Dumnezeu ca un prunc nu va intra în ea. Zis-au cei ce ascultau: 

Și cine poate să se mântuiască? Iar El a zis: Cele ce sunt cu neputință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu. 
Iar Petru a zis: Iată, noi, lăsând toate ale noastre, am urmat Ție. Și El le-a zis: Adevărat grăiesc vouă: Nu este nici unul care a lăsat casă, sau femeie, sau frați, sau părinți sau copii, pentru Împărăția lui Dumnezeu, și să nu ia cu mult mai mult în vremea aceasta, iar în veacul ce va să vină, viață veșnică.”

Textul vine sa raspunda unor intrebari:
- cine poate intra in Imparatia lui Dumnezeu, cea despre care tocmai am aflat ca se afla in noi, 
- cine se poate mantui
- de ce trebuie sa ne pastram starea de prunci
- ce rasplata pentru abandonul celor lumesti!

Desigur, citind, intrebarile se mai inmultesc:
- de ce ucenicii ii certau pe cei care veneau cu pruncii lor sa ii atinga Iisus?  
- de ce Iisus zice "Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci Împărăția lui Dumnezeu este a unora ca aceștia."?

Inainte de orice, e nevoie sa intelegem istoric, antropologic, revolutia deplina pe care a adus-o Iisus in lume! 
Totul trebuia sa fie... altfel! Iisus a rasturnat obiceiuri, a emis alte teorii, a reasezat lucrurile pe alte coordonate! 
Nu intelegem inca nici azi in ce masura, daca nu luam in calcul stadiul mentalitatilor timpului, in care El a venit!

Prima si cea mai incredibila schimbare a fost aceea ca Domnul, în loc sa Se manifeste ca un stapan, S-a constituit in slujitorul tuturor!
Acest lucru nici azi nu este pe deplin inteles!
Iisus a distrus multe conceptii, naucind oameni asa-zisi intelepti pentru care ce spunea El era de neacceptat!

Cand citim azi cuvantul "pruncii" nu suntem complet in semantica textului, in care se folosește cuvantul „brephos”, care poate insemna si "fetus",adica "copil nenascut"!
Si nu este deloc intamplator !
Să ne amintim ca lui Nicodim, învățător al Legii, Iisus i-a spus că nu va intra în Împărăția cerurilor dacă nu se va naște din nou… Nicodim a răspuns: „Oare trebuie să mă reîntorc în pântecele maicii mele și să mă nasc din nou? Cum poate un bătrân să se nască din nou?”daca ne gandim la mesaj, acela ca trebuie sa ne nastem din nou ca sa putem  vedea Lumina lui Hristos! ! Putem deci spune ca multi oameni inca nu s-au nascut cu adevarat!

Textul spune ca ucenicii, văzândpe cei care aducea pruncii la Iisus, îi certau.

Mai întâi de toate, trebuie sa ne situam in timp!
Pe atunci femeile nu puteau merge la un Învățător; ele nu puteau invata pe nimeni pentru că legea fusese data bărbaților!
Femeile trebuiau  să se supună multor legi dar ele nu se bucurau de privilegii.
Cat despre prunc – care nu este în măsură nici să priceapă și nici să vrea ceva – el era exclus în totalitate din lege: pruncul nu poate dar  nici nu trebuie să respecte legea!
Tatăl avea asupra pruncului dreptul de viață și de moarte. Când pruncul se năștea, dacă tatal il ridica  era fiul lui, dar credea că nu-i fiul său, îl arunca de pe stânca Tarpeia, căci avea acest drept!

În vremea aceea, pruncii nu se bucurau de toată atenția adulților, ca în zilele noastre…  În vremea lui Iisus, pruncii nu contau deloc.

Mai mult, pruncul era un nimeni si el devenea ceea ce alții faceau din el…El era un adaos al femeii care, la rândul ei, era un adaos al bărbatului… Cu alte cuvinte, pruncul nu conta, nu avea valoare. In zile noastre, dupa 2000 de ani , inca sunt comunitati in care femeia este in aceeasi pozitie!

Pruncul întotdeauna trebuia sa fie al cuiva. Dacă era al nimănui, el nu exista…
În schimb, Iisus nu face discriminari: El primește  femeile si pruncii. 
Ucenicii sunt contrariati, si pe buna dreptate! 
Ucenicii iși fereau Învățătorul de mulțime, convinsi ca timpul Lui e prea pretios ca sa fie pierdut cu un prunc, de exemplu, care nu este un adult si fiu al legii! 

Cand Iisus spune : Lăsați copiii să vină la Mine cuvantul grecesc, pt copii, este  pais, care inseamna copil dar si... sclav, subliniind astfel ca el nu valora nimic.

Si noi, dacă am fi ai nimănui, nu am exista!
Dacă un om uită că este fiu, că este al cuiva, devine al nimănui, este un nimeni. El va cauta să umple golul din el prin tot felul de sorogate lumesti, prin strădanii și agitații dar vesnic ii va lipsi acest "cineva"!

Existența noastră are o strânsă legătură cu ceea ce Celălalt ne dă dar nu lucrurile sunt esentiale ci IUBIREA ! Lucrurile le putem obtine chiar furand, luand, sau creind… Însă  iubirea nu o putem avea decat de la CELALALT!

Cuvintele lui Iisus „Împărăția lui Dumnezeu este a unora ca aceștia.”, ne arată criteriul pentru a intra în Împărăție.

Este esential, deci, sa cautam si sa gasim pruncul din noi. Dacă-l gasim, devenim adulți și, iata, putem intra în Împărăție. 
Împărăția lui Dumnezeu, este facuta pentru fii Sai, pentru cei care  sunt frati cu Fiul Sau si cu apropiatii lor! Doar astfel intrăm în Împărăție!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu