sâmbătă, 1 octombrie 2016

CATEVA CUVINTE DESPRE CENTRUL ORTODOX DE STUDII SI CERCETARE „DUMITRU STANILOAE” – PARIS


SAU DESPRE  EXPERIEREA STUDENTIEI LA 65 DE ANI!


Asa cum poate ca ati citit printre randuri, de doi ani incerc sa descopar tainele Teologiei!

Ideea  mi-a venit atunci cand am aflat despre activitatatea Centrului Ortodox de Studii si Cercetare Dumitru Staniloaie din Paris

"Centrul de Studii şi Cercetare „Dumitru Stăniloae” este o instituție de cultură şi spiritualitate fondată în anul 2008, prin decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.
Inaugurat în iulie 2009, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul „Dumitru Stăniloae” își are sediul la Catedrala Mitropolitană din Paris. Obiectivele acestei instituții sunt activitatea de cercetare și studiul academic în domeniile teologie, religie și cultură, țelul imediat fiind formarea permanentă a clericilor din eparhiile mitropoliei, precum și formarea cateheţilor și a laicilor doritori de a ajuta Biserica în desfășurarea lucrării ei pastoral-misionare.
Centrul are, de asemenea, ca scop elaborarea și implementarea de proiecte editoriale, care să faciliteze cunoașterea operei teologice a părintelui Dumitru Stăniloae, în special, precum şi a spiritualității ortodoxe în general. În fine, Centrul nostru își propune desfășurarea unor proiecte de cercetare în teologie şi antropologie ortodoxă, precum şi o reflecţie asupra problemelor contemporane din domeniul moral, etic, bioetic şi ecologic.
Pentru realizarea tuturor acestora, Centrul organizează Universitatea de Vară a Mitropoliei, iar în timpul anului, cursuri de iniţiere şi perfecţionare, seminarii, conferinţe, colocvii și pelerinaje.
Informații mai amănunțite asupra programelor de studiu oferite în prezent de Centrul nostru puteți obține prin accesarea secțiunilor corespunzătoare din meniul orizontal al acestui site."

De patru ani, Centrul se ocupa asadar cu mare succes de predarea unor cursuri de teologie pe internet, pentru preoti ca si pentru mireni, cu colaborarea benevola a unor renumiti preoti profesori, psihologi si pedagogi.

Marturisesc ca sunt cucerita de genul acesta de cursuri on line: vii acasa, iti pregatesti cateva sandwich-uri, ori o salata, iti umpli o cana mare de ceai ori un mic pahar de vin, te asezi confortabil in propriul fotoliu, deschizi calculatorul, te conectezi si... urmaresti timp de 2 ore un curs super-interesant la sfarsitul caruia poti pune intrebari legate de cele ascultate, de nedumeririle ori cautarile proprii legate de Dumnezeu... Si cursul este mereu o provocare spre a cauta in continuare, a te documenta, a citi, a cunoaste!

Pe parcursul acestor cursuri am intalnit o anume categorie de intelectuali, necunoscuta mie pana acum, oameni de o inalta cultura, cu disponibilitate si simt pedagogic, daruiti
echilibrati si impresionant de modesti.
 
La absolvirea fiecarui curs, are loc intalnirea de evaluare a cursantilor, a asimilarii materiei, in cadrul unui program alcatuit si organizat si cu scopul de a ne cunoaste cu totii, fata catre fata, intalnindu-ne mereu in alt loc din Europa!  
Evaluarea cursantilor consta in pregatirea si sustinerea unei lucrari notate de o comisie formata din profesorii care au predat de-a lungul anilor.
 
Ceea ce mi-au adus mie aceste cursuri a fost un fel nou de a vedea lucrurile, mai adanc, mai adevarat, ca si deschiderea gustului cautarii spre cunoasterea de Dumnezeu, o cautare anume spre o aflare corecta si fascinanta! 
Si am aflat o multime de minunatii: istoria omenirii asa cum nu am invatat-o niciodata, dependenta si datoare mereu lui Dumnezeu, descoperirea Noului Testament ascuns in meandrele cartilor Vechiului Testament, Taina Liturghiei, cheia parabolelor lui Iisus... intelegerea arderii pentru Hristos, lumea minunata a iubirii de Dumnezeu!  

Anul trecut intalnirea prilejuita de evaluarea cursantilor a a vut loc la Bruxelles.
Anul acesta... la Madrid, intr-o manastire unica despre care va voi povesti maine!



http://diarioelprisma.es/wp-content/uploads/2014/10/el-escorial-valle-de-los-caidos.jpg
El Valle de los Caídos (Valea celor cazuti) sau Abadía de la Santa Cruz del Valle de LosCaídos (Manastirea Sfanta Cruce a celor cazuti in lupta) manastire benedictina situata la 40 de km de Madrid

Si, de bine ce am incheiat al doilea an de studiu... abia astept anul al treilea! 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu