sâmbătă, 15 octombrie 2016

DOBANDIREA DUHULUI SFANT...

UNDELEMNUL DIN CANDELELE FECIOARELOR


Nu numai pe noi ne preocupa vorbirea Mantuitorului in pilde! Apostolii si ei erau mereu starniti de acest fapt. 

Totusi nu trebuie sa trecem cu vederea faptul ca, la iudei, insasi limba scrierilor sacre era si este una in care nu e destul sa o poti citi ci mai trebuia sa o si... descoperi!
Caci, conform traditiei iudaice, Tora (cartea canonica folosita in cult), trebuie sa contina textul ebraic numai sub forma lui consonantica (adica cuvintele nu au vocale ci doar consoane), si nimic mai mult nici mai putin.

Masoretii, care erau niste scribi, copiatori ai Bibliei, cand au copiat-o, au adaugat textului vocale, accente si chiar explicatii! Textele masoretice sunt de mare valoare pentru teologi!
 
Si, daca tot am ajuns aici, pentru cine doreste sa afle mai mult, am sa includ  un text gasit prin multimea de texte ale internetului, spre o mai buna clarificare:


"Canonul cartilor Vechiului Testament a fost alcatuit inainte de aparitia "masoretilor" (fiind intarit de la Conciliul de la Iamnia in secolul I e.n.). Responsabili cu canonul au fost "soferimii" (de la "safar"= a numara, a tine evidenta). Ei au fost scribi iudaici care au copiat textul din sulurile stravechi. Intreaga lucrare s-a facut sub calauzirea lui Ezra si Neemia, din dorinta de a oferi evreilor intorsi din Babilon baza teoretica pentru reluarea asezamintelor si practicilor mozaice:

"Acest Ezra a venit din Babilon; era un carturar iscusit in Legea lui Moise. ... preotul si carturarul Ezra, care invata poruncile si legile Domnului" (Ezra 7:6,11).

"Ei citeau deslusit in cartea Legii lui Dumnezeu si-i aratau intelesul, ca sa-i faca sa inteleaga ce citisera" (Neemia 8:8).


Intreaga lucrare s-a facut la Sinagoga cea mare si a durat aproximativ 110 ani, din timpul lui Neemia pana pe vremea lui Simon Intai (410 - 300 i.Ch.).

Frumoasa si ampla parabola a celor 10 fecioare este una dintre acelea care are nevoie de o cheie!

Eu am mai scris pe acest blog despre semnificatiile cuvintelor din pilda, ea constituind un bogat material de lucru teologic pentru multi specialisti. Cine doreste poate cauta aici!

Azi insa as insera un comentariu al Sf Serafim de Sarov:
 
“Se poate zice, intr-un fel, ca dobandirea Duhului Sfant este untdelemnul ce le lipsea fecioarelor celor nebune. Au fost numite nebune doar pentru ca uitasera rodul trebuincios al virtutii, harul Duhului Sfant, fara de care nimenea nu este si nu poate fi mantuit (…)
“Untdelemnul din candelele fecioarelor intelepte putea sa arda cu tarie multa vreme. Deci aceste fecioare, cu candelele lor aprinse au putut sa-si intalneasca Mirele, care venea la miezul noptii. Impreuna cu El, au putut intra in camara de nunta a bucuriei. Insa cele nebune, desi s-au dus sa mai cumpere untdelemn atunci cand li s-au stins candelele, nu s-au putut intoarce la timp si au gasit usa deja inchisa. 

Piata este viata noastra; usa de la camara de nunta care s-a inchis si impiedica drumul catre Mire este moartea omeneasca; fecioarele intelepte si cele nebune sunt sufletele crestinilor; untdelemnul nu este fapta buna, ci harul Prea Sfantului Duh dobandit prin fapte bune si care preschimba sufletele dintr-o stare la cealalta – de la starea stricacioasa la starea nestricacioasa, din intuneric la lumina, de la staulul existentei noastre (unde patimile sunt legate precum animalele fara de minte si ca fiarele salbatice) in templul Dumnezeirii, in luminoasa camara de nunta a vesnicei bucurii intru Hristos Iisus, Domnul nostru, Ziditorul, Izbavitorul si vesnicul Mire al sufletelor noastre.

Ce mare este mila Domnului pentru mizeria noastra, adica neatentia noastra fata de grija pe care ne-o poarta, atunci cand Domnul spune: “Iata, Eu stau la usa si bat” (Apocalipsa 3:20), intelegand prin “usa” cursul vietii noastre care nu a fost inca oprit de moarte! O, cat as vrea, iubitorule de Dumnezeu, ca in aceasta viata sa fii pururea in Duhul lui Dumnezeu! “In ceea ce va voi afla, in aceea va voi judeca,” graieste Domnul.

“Vai noua daca El ne gaseste prea-incarcati de grijile si necazurile acestei vieti! Caci cine va putea sa duca supararea Sa, cine va suporta mania fetei Sale? De aceea s-a spus: “Privegheati si va rugati, ca sa nu cadeti in ispita.” (Marcu 14:38), adica sa nu va lipsiti de Duhul lui Dumnezeu, caci privegherea si rugaciunea ne aduc harul Sau“.
 


Împărăţia cerurilor se va asemăna cu zece fecioare, care luând candelele lor, au ieşit în întâmpinarea mirelui. Cinci însă dintre ele erau fără minte, iar cinci înţelepte. Căci cele fără minte, luând candelele, n-au luat cu sine untdelemn. Iar cele înţelepte au luat untdelemn în vase, odată cu candelele lor. Dar mirele întârziind, au aţipit toate şi au adormit. Iar la miezul nopţii s-a făcut strigare: Iată, mirele vine! Ieşiţi întru întâmpinarea lui! Atunci s-au deşteptat toate acele fecioare şi au împodobit candelele lor. Şi cele fără minte au zis către cele înţelepte: Daţi-ne din untdelemnul vostru, că se sting candelele noastre. Dar cele înţelepte le-au răspuns, zicând: Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă şi nici vouă. Mai bine mergeţi la cei ce vând şi cumpăraţi pentru voi. Deci plecând ele ca să cumpere, a venit mirele şi cele ce erau gata au intrat cu el la nuntă şi uşa s-a închis. Iar mai pe urmă, au sosit şi celelalte fecioare, zicând: Doamne, Doamne, deschide-ne nouă. Iar el, răspunzând, a zis: Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi. Drept aceea, privegheaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului. Matei 25, 1-13

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu