duminică, 16 octombrie 2016

Pilda semănătorului - Luca 8, 5-15

... cea care se citeste in aceasta Duminica, este una dintre cele mai cunoscute parabole ale Noului Testament si banuiesc ca este, pentru preoti, si cea mai dificila dintre ele in ce priveste predica. 
Ce sa mai predici cand insusi Mantuitorul a predicat si a dezlegat toate tainele cuprinse in cuvinte? 
Si totusi sa nu credem cumva ca nu sunt si intelesuri ascunse, inca neintelese caci, Cuvanul Sfant nu se lasa patruns oricand si oricui! 
Fiul lui Dumnezeu  este Cuvantul si intelegerea Lui este darul pe care-l primim pentru dorinta noastra de a ne apropia, de a-L cunoaste pe Dumnezeu! 
Ascultand si pentru a suta oara o parabola, mintea si inima noastra vor gasi mereu ceva nou, o pilda pentru viata!

Zis-a Domnul pilda aceasta: 

Ieșit-a semănătorul să semene sămânța sa.
Și, semănând el, una a căzut lângă drum și a fost călcată cu picioarele și păsările cerului au mâncat-o. Și alta a căzut pe piatră și, răsărind, s-a uscat, pentru că nu avea umezeală. Alta a căzut între spini, iar spinii, crescând cu ea, au înăbușit-o. Iar alta a căzut pe pământul cel bun și, crescând, a făcut rod însutit. Acestea zicând, striga: Cine are urechi de auzit să audă! 
Și ucenicii Lui Îl întrebau: Ce înseamnă pilda aceasta? El a zis: Vouă vă este dat să cunoașteți tainele Împărăției lui Dumnezeu, iar celorlalți, în pilde, ca, văzând, să nu vadă și, auzind, să nu înțeleagă. Iar pilda aceasta înseamnă: Sămânța este cuvântul lui Dumnezeu; cea de lângă drum sunt cei care aud, apoi vine diavolul și ia cuvântul din inima lor, ca nu cumva, crezând, să se mântuiască; iar cea de pe piatră sunt aceia care, auzind cuvântul, îl primesc cu bucurie, dar aceștia nu au rădăcină; ei cred până la o vreme, iar la vreme de încercare se leapădă. Cea căzută între spini sunt cei ce aud cuvântul, dar, umblând cu grijile și cu bogăția și cu plăcerile vieții, se înăbușă și nu rodesc. Iar cea de pe pământ bun sunt cei care, cu inimă curată și bună, aud cuvântul, îl păstrează și rodesc întru răbdare. După ce a spus acestea, a strigat: Cine are urechi de auzit să audă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu