luni, 3 octombrie 2016

El Valle de los Caídos - Valea celor cazuti


Locul acesta, situat la 40 de km de Madrid,  atrage mii de vizitatori în fiecare an, în ciuda controverselor starnite.

Affichage de IMG_5812.JPG en cours...

Dictatorul Francisco Franco, care a condus Spania în 1939-1975,  a ordonat construirea acestui monument  în memoria victimelor Războiul Civil Spaniol (1936-1939) din ambele tabere: republicani (un amestec de comuniști, anarhiști și alții apărători ai democrației) și Partidul General fascist.
Faptul că prizonierii republicani au fost cei care au construit monumentul în condiții îngrozitoare și că arhitectura este incontestabil in cel mai pur stil fascist, ne face sa ne indoim că dictatorul ar fi dorit într-adevăr sa venereze victimele ambelor parti. 
"Cu toate că Franco nu a cerut să fie îngropat în El Valle de los Caídos, acest lucru s-a intamplat! El se odihneste alături de José Antonio Primo de Rivera, fondatorul partidului fascist numit "Falange"

Ceea ce face ca acest loc sa fie unic, in afara imensitatii crucii, este faptul ca biserica este in maruntaile pamantului! Pentru a ajunge in ea se coboara cu ascensorul  cam 20 de etaje de bloc! Absolut impresionant!
Affichage de IMG_5815.JPG en cours...

Si nu este orice fel de biserica ci una uriasa, despre care se spune ca este mai mare decat Bazilica St Petru din Roma! Vazand monumentul iti zici ca doar intr-o dictatura se poate construi asa ceva!

Valle de los Caidos este azi o manastire care adaposteste o comunitate de calugari benedictini care se confrunta si cu diverse probleme de degradare a monumentului din pricina infiltratiilor ce pun in pericol imensa constructie!
Affichage de IMG_5813.JPG en cours...

Intalnirea pentru evaluarea cursantilor s-a incheiat cu o mirifica seara de rugaciune in aceasta Bazilica. 
Dupa Vecernie si rugaciunile privigherii, 14 preoti si Episcopul Timotei al Spaniei si Portugaliei au oficiat Sf Liturghie! 

Affichage de IMG_5820.JPG en cours... 

A fost o noapte minuntata, cum numai la Pasti poti trai! 
Am ajunat, ne-am spovedit si ne-am impartasit! 

Affichage de IMG_5838.JPG en cours...

Si a fost imposibil sa mai adormim, desi toate acestea s-au terminat pe la ora 3 dimineata!
Afara, imensa cruce - cea mai mare din lume (150m!) - stajuia Valea Cuelgamuros, strapungand cerul noptii, lasandu-se bordata de o puzderie de stele, sub lumina misterioasa a lunii in Crai Nou!

Evanghelia zilei

Şi ieşind ei din corabie, îndată L-au cunoscut. Şi străbăteau tot ţinutul acela şi au început să-I aducă pe bolnavi pe paturi, acolo unde auzeau că este El. Şi oriunde intra în sate sau în cetăţi sau în sătuleţe, puneau la răspântii pe cei bolnavi, şi-L rugau să le îngăduie să se atingă măcar de poala hainei Sale. Şi câţi se atingeau de El se vindecau. Şi s-au adunat la El fariseii şi unii dintre cărturari, care veniseră din Ierusalim. Şi văzând pe unii din ucenicii Lui că mănâncă cu mâinile necurate, adică nespălate, cârteau; Căci fariseii şi toţi iudeii, dacă nu-şi spală mâinile până la cot, nu mănâncă, ţinând datina bătrânilor. Şi când vin din piaţă, dacă nu se spală, nu mănâncă; şi alte multe sunt pe care au primit să le ţină: spălarea paharelor şi a ulcioarelor şi a vaselor de aramă şi a paturilor. Şi L-au întrebat pe El fariseii şi cărturarii: Pentru ce nu umblă ucenicii Tăi după datina bătrânilor, ci mănâncă cu mâinile nespălate? Iar El le-a zis: Bine a proorocit Isaia despre voi, făţarnicilor, precum este scris: Acest popor Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine. Dar în zadar Mă cinstesc, învăţând învăţături care sunt porunci omeneşti. Căci lăsând porunca lui Dumnezeu, ţineţi datina oamenilor: spălarea urcioarelor şi a paharelor şi altele ca acestea multe, pe care le faceţi. Marcu 6, 54-56; 7, 1-8



Dupa datina... aceasta este o expresie intalnita des si la noi azi. 
Oare cat din credinta noastra este... datina si cat este credinta adevarata? Cat din ce facem este dar si cat este mandrie?

Trebuie sa facem asa ca... asa se face! zicem adesea!
Ei bine, "trebuie" acesta nu are ce cauta de fapt in cele ale lui Dumnzeu!  
Domnul ne lasa liberi, nu ne constrange! El ne vrea de buna voie, sa simtim si sa facem totul din adancul fiintei noastre.

La ce foloseste o mancare buna pe care o gatesti si o pui pe masa invitatilor doar pentru ca ei sa te laude si sa spuna ca esti... minunata? 
La ce foloseste un cadou daruit daca el a fost doar un prilej de a te fali?
Curatenia inimii si gandul la Domnul este tot ce face din noi crestini adevarati! Restul ... este doar desertaciunea lumii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu