Marcu 3, 6-12
M-am intrebat nu o data, cum ar fi vazuta activitatea lui Iisus de-ar fi conteporan cu noi!
Judecand dupa cele ce se petrec azi, sunt tot mai convinsa ca oamenii aflati in demnitati nu ar fi capabili, nici azi, cum nu au fost nici atunci, sa recunoasca dumnezeirea Lui. Asta din pricina orgoliilor, a unei intregi game de potigneli induse de pacatele lumii din veac!
Popularitatea lui Iisus deranja. Prea multa lume Il cauta si Il urma! Si mai era si diferit: nu cauta prietenia puternicilor timpului, nu cauta sa castige nimic, traia modest si, prin ce spunea, cu toate ca nu contrazicea pe prooroci si cita din Cartea Sfanta, ii punea mereu pe farisei in lumina proasta!
Duhurile necurate, ca si fariseii, se simteau in pericol!
Duhurile necurate, ca si fariseii, se simteau in pericol!
Pericopa de astazi nu contine nici un dialog. Intelegem din context ca faima Mântuitorului crestea din ce in ce mai mult!
El pleacă din Ierusalim spre mare... pentru a treia oară. De fiecare dată când pleaca, isi cheamă ucenicii.
De data asta intelegem ca nu doar ucenicii Il urmau ci o multime de oameni vebiti de pretutindeni - din sudul îndepărtat al Idumeii (actualul Deșert Neghev) până în nordul îndepărtat al Tirului și Sidonului (actualul Liban).
Ierusalimul este incontestabil un oras unic - cetatea lui Dumnezeu, cum spune psalmistul, centrul lumii. Chiar si azi in Ierusalim gasesti intreaga lume! Acolo sunt,sunt, pe langa evrei veniti din nouăzeci de tari, musulmani si creștini de toate confesiunile!
In Ieruralim cred ca oricine gaseste ceva xare sa-i aminteasca de casa! Oare pentru ca acolo locuieste Domnul?
Dar se si simte o tensiune permanenta intre toti! Si doar intre cei care-si disputa teritotiul! E o tensiune in cadrul fiecarei comunitati religioase!
Pare ca religia dezbina pana azi pe oameni, in loc sa-i uneasca!
Este important să ne rugam si pentru pacea Ierusalimului, pentru
ca Domnul vrea pace pe pamant si intre oameni bunavoire!
Apoi, când va fi pace în Ierusalim – Ierusalim însemnând tocmai orașul păcii – atunci va fi pace pe tot pamantul.
Biserica este o "corabie" care pluteste în mijlocul furtunii!
Insa ea Il poartă pe Cel pe care cerul și pământul nici nu-L pot cuprinde.
Iisus ne invata cum sa luptam cu raul din noi si cum sa evitam conflictele!
Dușmanii Domnului nu sunt prezenti in acest fragment, dar demonii sunt acolo, stiind exact „cine este Iisus”, strigand in gura mare incercand sa-I desconspire inainte de vreme identitatea Sa de Fiu al lui Dumnezeu.
Scopul lor insa nu era decat acela de a-i asmutii impotriva Domnului pe farisei, pe cărturari și chiar pe romani, gata oricand să reprime imediat orice acțiune naționalistă a vreunui conducator venit sa îndemne la răscoale împotriva Imperiului Roman !
Dar Iisus le dejoacă planurile cu eleganta! El se retrage!
Fariseii îi doreau răul iar Ceasul Lui inca nu sosise! Nu era momentul optim pentru confruntari!
Si apoi, Iisus mai avea inca de mers si in alte locuri pentru a propovădui!
Domnul nu se aruncă în brațele răului, prezentându-ne prin aceasta un model valabil pentru toti, chiar si pentru Biserică, care nu este scutita de vrajba!
Mântuitorul trebuia, mai întâi, să schimbe radical conceptia oamenilor despre „Mesia”, caci devenea tot mai evidenta confuzia!
Salvatorul, Mesia, nu era nici rege politic, nici un războinic religios, ci Împărat peste inimile oamenilor, venit sa ne aduca eliberare din sclavia păcatului și a morții!
Salvatorul, Mesia, nu era nici rege politic, nici un războinic religios, ci Împărat peste inimile oamenilor, venit sa ne aduca eliberare din sclavia păcatului și a morții!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu