sâmbătă, 25 septembrie 2021

TOATE CATE VA VOR ZICE VOUA FACETI-LE DAR... DUPA FAPTELE LOR SA NU FACETI !


„În vremea aceea a vorbit Iisus mulțimilor și ucenicilor Săi, zicând: Cărturarii și fariseii au șezut în scaunul lui Moise; deci toate câte vă vor zice vouă faceți-le și păziți-le; dar după faptele lor să nu faceți, că ei zic, dar nu fac. Pentru că leagă sarcini grele și cu anevoie de purtat și le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le miște. Toate faptele lor le fac ca să fie priviți de oameni; că își lățesc filacteriile și își măresc ciucurii de pe poalele hainelor. Și le place să stea în capul mesei la ospețe și pe scaunele cele dintâi în sinagogi, să li se plece lumea în piețe și să fie numiți de oameni: Rabbi. Voi însă să nu vă numiți rabbi, că unul este Învățătorul vostru: Hristos, iar voi toți sunteți frați. Și tată al vostru să nu numiți pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri. Nici povățuitori să nu vă numiți, că unul este Povățuitorul vostru: Hristos. Și care este mai mare între voi să fie slujitorul vostru, căci cine se va înălța pe sine se va smeri, și cine se va smeri pe sine se va înălța.”
Matei 23: 1-12

Cap. 23, din Evanghelia dupa Matei, contine inceputul cuvantarii de despartire a  Mantuitorului, cuvantare care va continua si în cap. 24 și 25!

In cap. 23, Domnul Iisus tine sa ne spuna cate ceva despre ipocrizia
cărturarilor și a fariseilor  !

Pentru că leagă sarcini grele și cu anevoie de purtat și le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le miște.
Toate faptele lor le fac ca să fie priviți de oameni

El ii sfatuieste pe credinciosi :  toate câte vă vor zice vouă faceți-le și păziți-le; dar după faptele lor să nu faceți, că ei zic, dar nu fac. (desigur, este vorba de fapte neconforme!)

Se pare ca meseria de sfanta vocatie,  aceea de "pastor de suflete ", de pazitor al legii lui Dumnezeu, nu e scutita de probe! 

In toate cultele, in toate religiile, desi putini, exista "pastori" care nu reusesc sa-si acordeze propria viata cu invataturile pe care le transmit credinciosilor, cu regulile pe care le predica si le sustin in fata lor,  reguli pe care ei insisi nu le urmeaza! 
Dar harul preotiei ramane! De aceea trebuie sa facem ce zic pastorii sufletelor noastre, fara sa judecam!

Textul se refera la carturari si farisei si am putea sa-l interpretam ca un discurs anticlerical dar, ca toate cuvintele Domnului Iisus, si aici este ceva mult mai profund, ceva care depaseste sfera clericala...
Caci in fiecare din noi salasluieste deopotriva un cărturar și un fariseu! 

Munca noastra duhovniceasca este aceea de a-i descoperi  pe acestia doi in launtrul nostru si a-i alunga astfel incat, liberi devenind, sa putem accede la statutul de fii ai lui Dumnezeu!
Pacatele si le poarta fiecare si lupta cu ispitele este personala!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu